Συμφωνία «ανάσα» για την χώρα ,επώδυνη όμως για τους Έλληνες – Η κατάληξη της τετράμηνης διαπραγμάτευσης που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
23 Ιουνίου 2015, 09:30

Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο με βάση τις χθεσινές εξελίξεις στην σύνοδο κορυφής αναφορικά με την συμφωνία της χώρας με τους δανειστές , λίγο πριν από την εκπνοή του Ιουνίου και πιο συγκεκριμένα στις 26, 27 ή 28 του μηνός θα πέσουν οι υπογραφές που θα την επικυρώνουν .
Ωστόσο προϋπόθεση και προαπαιτούμενο η συμφωνία να επικυρωθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο .
Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας δεν το γνωρίζουμε. Όμως, εξ’ όσων έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαρροής μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι η συμφωνία εμπεριέχει σκληρά και επώδυνα μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα ύψους 8 έως 12 δις για την διετία που επιβαρύνουν τα συνήθη υποζύγια και αναμφίβολα δεν λύνουν κανένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας .
Βέβαια κανένας νουνεχής πολίτης δεν πίστευε πως θα προέκυπτε κάτι καλύτερο δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησε η τετράμηνη διαχείριση του θέματος από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που με τα παιδαριώδη σφάλματα , στην προσπάθεια να καταδείξει ότι διαπραγματεύεται σκληρά δικαιολογώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις περί σκισίματος του μνημονίου , πέτυχε να φέρει την χώρα από άποψη διαπραγματευτική σε χειρότερη θέση και τελικά να μην μπορέσει να αποφύγει αυτό που από την αρχή ήταν μονόδρομος αλλά με πολύ πιο επώδυνα μέτρα .
Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης ήταν μονόδρομος καθώς η χώρα σε άλλη περίπτωση θα βρίσκονταν σε δεινή θέση . Έτσι μεταξύ καταστροφής και κακής συμφωνίας ο Πρωθυπουργός επέλεξε το δεύτερο και νομίζω ορθά έπραξε αλλά η ευθύνη του για την διαχείριση του θέματος είναι εξόχως μεγάλη .
Τώρα όμως ξεκινούν τα δύσκολα όχι μόνο για τους Έλληνες που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο αλλά πρωτίστως για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του καθώς θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να περάσει την συμφωνία από το κόμμα του και φυσικά να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο .
Καθοριστικός παράγων η στάση των πολιτικών δυνάμεων κυρίως εκείνων που βρίσκονται προσανατολισμένοι στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας . Αν για ακόμα μια φορά το πολιτικό σύστημα αρχίσει τις ίδιες μικροκομματικές συμπεριφορές και σκοπιμότητες , τότε η δυσκολία για τον Πρωθυπουργό θα είναι αφόρητη αλλά και η χώρα θα έχει ξαναβρεθεί από εκεί που ξεκίνησε .
Η ευθύνη τους είναι μεγάλη και εκείνο που οφείλουν να πράξουν είναι να συμβάλλουν στην υπερψήφιση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο αλλιώς οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες .
Ποια είναι τα πιθανά σενάρια ;
Το πρώτο ότι η κυβέρνηση με την υπάρχουσα πλειοψηφία περνάει τη συμφωνία στη Βουλή και ακολουθεί ανασχηματισμός. Νέα πρόσωπα εισέρχονται στην κυβέρνηση και απομακρύνονται εκείνοι που αμφισβητούν σφόδρα τη συμφωνία γιατί κρίνεται πως δεν έχουν τα κατάλληλα εφόδια να την υλοποιήσουν.
Που σημαίνει ότι για τη συμμετοχή ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα η στάση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Στα κρίσιμα υπουργεία τα οποία επιφορτίζονται με την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τοποθετούνται “σωματοφύλακες” του πρωθυπουργού.
Ορισμένοι βουλευτές δεν ψηφίζουν, όμως δεν τίθεται ζήτημα πλειοψηφίας, ούτε δεδηλωμένης .Τη συμφωνία υπερψηφίζουν επίσης βουλευτές από το “Ποτάμι”, το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και της Νέας Δημοκρατίας, παρότι ασκείται κριτική σε υψηλούς τόνους για την καθυστέρηση σύναψης συμφωνίας, αλλά και για τα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να είναι πιο ελαφριά αν η κυβέρνηση δεν έχανε χρόνο στις διαπραγματεύσεις.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πως οι ΑΝΕΛ λόγω του ΦΠΑ στα νησιά δεν υπερψηφίζουν τη συμφωνία, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και μικρός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η συμφωνία υπερψηφίζεται χάρη στις δυνάμεις που και στο πρώτο σενάριο την υπερψήφισαν. Όμως, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση η οποία στηρίζεται σε νέα πλειοψηφία η οποία απαρτίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που ύστερα από την αποχώρηση του Βαγγέλη Βενιζέλου από την προεδρία και υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει κάποιες πιθανότητες.
Η νέα κυβερνητική πλειοψηφία ικανοποιεί και ένα μέρος των Ευρωπαίων, όπως ο κύριος Σουλτς και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι δεν επιθυμούσαν, ούτε επιθυμούν τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.
Το τρίτο σενάριο και το πιο ριζοσπαστικό είναι ότι οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίζουν τη συμφωνία, ενώ και σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει πολύ έντονη δυσαρέσκεια και δεν ψηφίζει.
Η συμφωνία υπερψηφίζεται μεν, αλλά οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες που η κυβέρνηση αδυνατεί να έχει πλειοψηφία μόνο με το “Ποτάμι¨, ενώ και η δεδηλωμένη έχει χαθεί.
Σε αυτή την περίπτωση η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλάσσεται από τους διαφωνούντες βουλευτές και κατεβαίνει στις εκλογές με κύριο όπλο τον Τσίπρα και σύνθημα ότι απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας, επιχειρώντας να διεκδικήσει και ένα μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων.
Το ποιο σενάριο θα δούμε να υλοποιείται τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας, από την ικανότητα του κυρίου Τσίπρα να πείσει τα όργανα του κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα για την αναγκαιότητα σύναψης της συμφωνίας, καθώς και από την εκτίμηση της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων βουλευτών για την παραβίαση των «κόκκινων» γραμμών.
Πάντως, σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις θα διαδραματίσουν τυχόν αναπτυξιακά αντισταθμιστικά μέτρα και η ρύθμιση ή καλύτερα η ισχύς της δέσμευσης για ρύθμιση του χρέους

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .