Σήμερα Κυριακή – Γενική Συνέλευση και εκλογές στον Σύλλογο Μετεώρων Λιθόπολις

admin
admin
25 Ιουνίου 2017, 11:51

Γενική Συνέλευση και εκλογές  του Συλλόγου Διαφύλαξης και Ανάδειξης Αγιομετεωρίτικης Κληρονομιάς «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» πραγματοποιείται αυτήν την ώρα , στην Αίθουσα «Νίτσα Λιάπη» στην Καλαμπάκα (Α΄ Δημοτικό Σχολείο – Οδός Κονδύλη) .

Συγκεκριμένα τα θέματα:

α) Απολογισμός πεπραγμένων απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίο.

β)Αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Τον Απολογισμό έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Καλύβας ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

Αγαπητά μέλη  του Συλλόγου  μας ,

Αποτελεί  ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τα μέλη  του Δ.Σ  η παρουσία σας στην σημερινή διαδικασία του απολογισμού έργου του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου .

Το  ενδιαφέρον σας  για την Αγιομετεωρίτικη  Λιθόπολη , η στήριξή  σας στις προσπάθειες για την διαφύλαξη και ανάδειξη της Αγιομετεωρίτικης Κληρονομιάς , που αποτελεί ένα  από τους   βασικούς   πυλώνες  δράσης του Συλλόγου μας ,  όπως ορίζονται  από το κείμενο βασικών αρχών και θέσεων  , είναι αυτό που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί  , υπό τις ευλογίες  φυσικά  των  Οσίων  Μετεωριτών  Πατέρων , να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Όπως γνωρίζετε η ίδρυση και παρουσία του Συλλόγου μας  ήταν  μια αναγκαιότητα  στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε  και αποτέλεσμα ειλικρινούς ενδιαφέροντος  και αγωνίας συνάμα  για την Αγιομετεωρίτικη κληρονομιά  , καθώς εκτιμούμε ότι στην εποχή της    παρακμιακής κρίσης που ζούμε   η αγία  λιθόπολη  και κυρίως το περιεχόμενό  της  αποτελούν  την καταφυγή  μας   που σφυρηλατεί  την πίστη  , την Ορθοδοξία , την παράδοση  , στοιχεία που συνθέτουν  την  Ελληνική  εθνική ταυτότητα αλλά και το αληθινό  νόημα της ζωής  μας .

meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (3) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (2) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (1) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (4) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (6) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (8) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (7) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (9) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (10) meteoron lithopolis ioyn 2017 ekloges (11)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Όπως γνωρίζετε,  με βάση την διακήρυξη  αρχών   και στόχων  που δημοσιοποιήσαμε ως ομάδα  πρωτοβουλίας   και προσυπογράψατε  όλοι σας   , ιδρύθηκε  ο Σύλλογό  μας  και  τον Αύγουστο του 1914  αναδείξαμε  την πρώτη  διοίκησή  του με  διαδικασίες απόλυτα  διαφανείς  και  δημοκρατικές και με μεγάλη συμμετοχή .

Από την επομένη της συγκρότησης σε σώμα ,το Δ.Σ ασχολήθηκε  με οργανωτικά θέματα  αλλά και τη δημόσια  δράση  του συλλόγου στο πλαίσιο φυσικά των βασικών διακηρυγμένων αρχών και θέσεών μας .

Ως Δ.Σ πήραμε σειρά αποφάσεις  οργανωτικού χαρακτήρα που υλοποιήσαμε  και αφορούσαν : την κατασκευή ιστοσελίδας (meteoronlithopolis.gr» ), ώστε να αποκτήσουμε το εργαλείο  άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας μελών και φίλων , αλλά και να αποτελέσει  αυτό μέσω   άντλησης  πληροφόρησης για μια σειρά θέματα  και η οποία  έχει πολλούς  επισκέπτες σε καθημερινή βάση με ανοδικές τάσεις   και με πληθώρα υλικού που συνεχώς  διευρύνεται  .

Δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική διεύθυνση  («info@meteoronlithopolis.gr» ) την οποία  μπορείτε να  χρησιμοποιείτε για  επικοινωνία   με την διοίκηση  ,  την κατάθεση  προτάσεων κ.λ.π  .

Ανοίξαμε στα ΕΛΤΑ  ταχυδρομική Θυρίδα   για την αλληλογραφία μας και εκδώσαμε Α.Φ.Μ. όπως ορίζει ο νόμος .

Νοικιάσαμε χώρο και μe προσωπική εργασία εθελοντών και οικονομική  συνδρομή δωρητών  τον μετατρέψαμε σε γραφεία ώστε ο Σύλλογος να αποκτήσει το σπίτι του αλλά  και να μπορούμε να πραγματοποιούμε εκεί μικρές εκδηλώσεις .

Δημιουργήσαμε βιβλιοθήκη , δεχθήκαμε δωρεές βιβλίων και  ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τέλος  στις 17 Απριλίου 2015 πραγματοποιήσαμε τα εγκαίνια με μεγάλη συμμετοχή κόσμου .

Στο επίπεδο των δράσεων , παρά τις δυσκολίες  που συναντήσαμε  αρχικά καταφέραμε  να οργανώσουμε  και να πραγματοποιήσουμε  την πρώτη  μας δημόσια  εκδήλωση  με  τίτλο «ΡΩΜΗΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» στο Πνευματικό Κέντρο   του Δήμου Καλαμπάκας   με πολύ μεγάλη επιτυχία και κυρίως ποιότητα με στόχο να αναδείξουμε τα πνευματικά  Χριστούγεννα  όπως τα είδε ,  τα σχολίασε  και εμπνεύστηκε   η Ελληνική λογοτεχνία  .

Η συμμετοχή κόσμου ήταν εξαιρετικά μεγάλη  για  νέο Σύλλογο μόλις  τεσσάρων μηνών   και πιστεύουμε  πως αυτή η εκδήλωση ανέβασε τον πήχη δημιουργώντας   μεγάλες προοπτικές για την συνέχεια .

Στο πλαίσιο της  συγκεκριμένης  εκδήλωσης εκδώσαμε καλαίσθητο  φυλλάδιο με κείμενα των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας και ελλήνων συγγραφέων και λογοτεχνών  γύρω από το μεγάλο γεγονός της γεννήσεως  που αποτελεί και ένα προσωπικό  εγχειρίδιο  πνευματικής  αναδίφησης   στο νόημα   της γεννήσεως  μέσω της Ορθόδοξης Ελληνικής παράδοσης .

Στο πλαίσιο του έτους Φώτη Κόντογλου , πραγματοποιήσαμε σειρά δράσεων όπως αυτήν με τίτλο «Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» με ομιλητή τον γνωστό δάσκαλο και συγγραφέα Δημήτρη Νατσιό.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμπάκας  πραγματοποιήσαμε στα Χάσια (23/05/2015)την ημερίδα με θέμα «ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ – Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΑΣΙΩΝ».

Στην κορύφωση των εκδηλώσεών μας για τον Φώτη Κόντογλου πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με θέμα «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΡΩΜΗΩΝ» με τον Ζαχαρία Καρούνη  και την Κωνσταντίνα  Λάσκου , στην οποία παραβρέθηκαν οι εγγονοί του, Φώτης και Παναγιώτης Μαρτίνος , οι οποίοι εξέθεσαν πρωτότυπα χειρόγραφα του Κόντογλου .

Επίσης πραγματοποιήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με την γνωστή συγγραφέα  Μαρία Μουρζά, μια ομιλία – παρέμβαση ,  που ανέδειξε  και υπέδειξε  πως υπάρχει ο άλλος δρόμος εξόδου από την πολύπλευρη  κρίση  που ταλανίζει  την χώρα και την ελληνική κοινωνία .

Παράλληλα οργανώσαμε την περιοδική έκδοση του Συλλόγου και εκδώσαμε οκτώ  συνολικά φύλλα  – αφιερώματα (Πάσχα , Δεκαπενταύγουστος , Επέτειος ΟΧΙ 1940 , Χριστούγεννα κ,λ.π.) όπου συμμετέχουν με άρθρα τους πολλοί και εκλεκτοί συνεργάτες και Καλαμπακιώτες συγγραφείς και λογοτέχνες .

Οργανώσαμε στα γραφεία μας ενημερωτικές συναντήσεις υπό τον τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» όπου έγινε ενημέρωση για τις αιρέσεις και παραθρησκευτικές ομάδες, τις ηλεκτρονικές ταυτότητες κ.λ.π. , με ομιλητές σημαντικές προσωπικότητες .

Σε επίπεδο συνεργασιών  με άλλους φορείς , συμμετείχαμε σε δράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων καθαρίζοντας τους δρόμους προς ΜΕΤΕΩΡΑ , αναπτύξαμε και συνεχίζουμε να καλλιεργούμε συνεργασίες  με όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς .

Σε επίπεδο δημόσιων παρεμβάσεων,  δημοσιοποιήσαμε απόψεις σε ζητήματα που άπτονται των βασικών αρχών και θέσεων του Συλλόγου μας , όπως την μονιμοποίηση της Μητρόπολης ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ.λ.π . Αυτά όλα στο πρώτο τετράμηνο Αύγουστος Δεκέμβριος και το 2015.

Το 2016 , μετά από προβληματισμό , ως Δ.Σ καταλήξαμε  οι δράσεις μας σ΄ αυτήν την χρονική συγκυρία να  επικεντρωθούν στα θέματα που αναδεικνύουν  τις αξίες εκείνες που συνθέτουν την  ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (Πατρίδα , Πίστη , Ορθοδοξία , Ιστορία , Παράδοση) . Εκδηλώσεις που δεν είχαν μεγάλο  οικονομικό κόστος αλλά  εκτιμούμε ότι είχαν πολύ μεγάλο και ουσιαστικό περιεχόμενο πετυχαίνοντας  μέσα από αυτές  , καί  το στίγμα του Συλλόγου μας  να δώσουμε ,  καί  να στείλουμε τα μηνύματά μας .

Η παρουσία μας  όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη αλλά απεναντίας προκάλεσε το ενδιαφέρον του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου τόσο του τοπικού , όσου και του κεντρικού που μας φιλοξένησαν στις σελίδες τους  τονίζοντας τις δραστηριότητές μας  (βλέπε εφημερίδα «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, φύλλο 06 Απριλίου 2016 » , αφιέρωμα ΕΡΕΥΝΑ 05 Νοεμβρίου 2016 ) .

Καθιερώσαμε σε ετήσια βάση τις εκδηλώσεις  για τον απολογισμό – προγραμματισμό με την κοπή πίτας και επίκαιρες ομιλίες .

Στο πλαίσιο των εσωτερικών  εκδηλώσεων με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ  ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» πραγματοποιήσαμε ειδικό αφιέρωμα με θέμα:  «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΟΥΣ» .

Συνεχίσαμε με  την  εκδήλωση  της 20 Μαρτίου 2016 με ομιλητή την συγγραφέα κ. Μαρία Μουρζά και θέμα : «ΟΥΤΟΙ ΕΝ ΑΡΜΑΣΙ ΚΑΙ ΟΥΤΟΙ ΕΝ ΙΠΠΟΙΣ»  , που πραγματικά άφησε άριστες εντυπώσεις  .

Στις 22 Μαίου  2016 πραγματοποιήσαμε το αφιέρωμα  στην Άλωση της Πόλης  με ομιλητή τον Αντιστράτηγο  ε.α  – επίτιμο  Διοικητή Β΄ Σώματος στρατού Θεόκλητο Ρουσάκη και θέμα «ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» .

Στις 26 Νοεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ  πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση με θέμα : «ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΙΑ ΑΔΙΑΡΗΚΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» με ομιλητή τον Καθηγητή Δογματικής Θεολογίας του Α.Π.Θ Κ. Δημήτριο Τσελεγγίδη με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Στην παρουσία  του Συλλόγου  στον μαζικό χώρο  συμμετείχαμε σε δύο σημαντικές  διαδικασίες  : αυτή που έγινε  στις 14 Φεβρουαρίου 2016 στην Θεσσαλονίκη με  αφορμή την αντίδραση  στην ίδρυση έδρας Ισλαμικών σπουδών στο Α.Π.Θ  με θέμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ» , και στην , θεολογική – επιστημονική ημερίδα ,  που έγινε στον Πειραιά στις   23 Μαρτίου  2016 , με θέμα «ΑΓΙΑ & ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ» –  προετοιμασία , χωρίς προσδοκίες .

Όπως υπογραμμίσαμε τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πράγματα που σκεπτόμαστε . Ότι κάνουμε το κάνουμε εκ των ενόντων ,με χορηγίες  και προσωπική δουλειά .

Έτσι στις αρχές του 2017 (15 Ιανουαρίου) , με αφορμή τον απολογισμό και  την κοπή της πίτας είχαμε την ευλογία και τη χαρά συνάμα να παρακολουθήσουμε την ομιλία του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου με θέμα: «ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ» , για να ακολουθήσει , στη συνέχεια (29 Απριλίου) , η εκδήλωση με ομιλητή τον γνωστό Καθηγητή Κωνσταντίνο Γανωτή με θέμα : «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΘΕΜΕΛΙΟ ΥΓΙΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» και να καταλήξουμε στην σημερινή διαδικασία .

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ως Σύλλογος δώσαμε το παρόν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με θέμα έκφραση γνώμης επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο πλαίσιο του νόμου 2351/01-11-1995 , καταθέτοντας την άποψη του Συλλόγου για την ανάγκη προστασίας των Μετεώρων και διαφύλαξης της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς θεωρώντας την ψήφισή του ως μείζον θέμα για την παρακαταθήκη των οσίων Μετεωριτών Πατέρων και τη συνέχεια της αγίας λιθοπόλως των Μετεώρων .

Επί του σοβαρού αυτού θέματος αποστείλαμε επιστολές στην Υπουργό Πολιτισμού , στην Μητρόπολη ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ , στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων ως Τοποτηρητή της Μητρόπολης ΣΤΑΓΩΝ  & ΜΕΤΕΩΡΩΝ , στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , στους  Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού μας , στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας , στον Δήμαρχο Καλαμπάκας και στα Μ.Μ.Ε εξηγώντας  την αναγκαιότητα  ψήφισης του εν λόγω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος .

Φίλες και  φίλοι,

Αυτό ήταν το έργο μας ως πρώτου Δ.Σ του Συλλόγου .

Ως Διοίκηση θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους σας για την ενεργό στήριξή σας , τον Δήμο Καλαμπάκας , για την ειλικρινή συνεργασία που σφυρηλατήσαμε , τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε  που  αναδεικνύουν  τις  δράσεις μας και τους θεωρούμε  συνεργάτες μας , τους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στις  πρόσκλήσεις μας  , τους επιστήμονες , τους συγγραφείς και αρθρογράφους που δίνουν το παρόν στις σελίδες της εφημερίδας μας , τους δωρητές που αποτελούν τους οικονομικούς αιμοδότες μας , τους εθελοντές που  σε κάθε προσκλητήριο ανταποκρίνονται και γενικά όλους όσους  κατ΄ οιονδήποτε τρόπο  στήριξαν και στηρίζουν τις προσπάθειές μας .

Με βάση αυτά σας ζητούμε να εγκρίνετε τον απολογισμό πεπραγμένων ,του Διοικητικού Συμβουλίου ,ως και τον οικονομικό απολογισμό.

Με εκτίμηση

Τα μέλη του Δ.Σ 

Γρηγόριος Γ. Καλύβας                Πρόεδρος

Βαγγέλης  Μπουλογιώργος      Αντιπρόεδρος

Δημήτρης Λάσκος                        Γεν. Γραμματέας

Αποστόλης Καρανίκας                Ταμίας  

Σκυλοδήμος   Ηλίας                     Μέλος

Κωνσταντίνος    Αδάμος              Μέλος            

Μαρία  – Σίλι  Αθανασούλα        Μέλος     

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .