Σε ανοιχτή συζήτησης στην Καλαμπάκα – Άκουσε τους Φορείς και τους Πολίτες η Υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
10 Αυγούστου 2017, 22:31

Στην περιοχή της Καλαμπάκας  βρέθηκε σήμερα Πέμπτη ,  η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη  με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τις δράσεις εντός του Ιερού Χώρου των Μετεώρων.

Η κα Κονιόρδου επισκέφτηκε την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα , μετά από την επιθυμία των τοπικών φορέων ώστε η αρμόδια Υπουργός να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη με το τι συμβαίνει στην περιοχή, και το Διάταγμα να ανταποκρίνεται στον σκοπό του.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την Γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης Καλαμπάκας κα Χαρτοπούλου η οποία ζήτησε από την Υπουργό να ακούσει τους ομιλούντες με προσοχή.

Η κα Κονιόρδου ανέφερε ότι είναι τιμητικό που βρίσκεται στην περιοχή αναφέροντας ότι τα προβλήματα λύνονται όταν επισκέπτεσαι την περιοχή που πρέπει. Η Υπουργός μετέφερε και την είδηση ότι τρεις φύλακες Αρχαιολογίας από τους διακόσιους που θα προσληφθούν θα είναι από τον Νομό.

Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας ευχαρίστησε την Υπουργό αλλά και τους Βουλευτές που βρέθηκαν στην συζήτηση και μετέφερε την άποψή του για το θέμα. Είπε ότι τα Μετέωρα είναι ένας χώρος που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση καθ’  ότι δεν πρέπει να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του χώρου.

Δεν επιτρέπεται να καταστραφεί το αποδεδειγμένο μίγμα που τόσα χρόνια προσφέρει και αναπτύσσει τον τόπο. Είμαστε αντίθετοι στην έλλειψη κανόνων και ελέγχων στην περιοχή και δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να αλλοιώσει την εικόνα αυτή.

Την συγκεκριμένη στιγμή η Υπουργός αξίωσε την αποχώρηση των καμερών από την αίθουσα της συνάντησης, θέμα που δημιούργησε κάποιες αρνητικές εντυπώσεις.

Ο κος Μπουλογιώργος Βαγγέλης , δικηγόρος των Ιερών Μονών διάβασε το υπόμνημα που κατέθεσαν οι Ιερές Μονές προς την κα Κονιόρδου, ζητώντας προστασία από ανεξέλεγκτες δράσεις.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κος Μπουτίνας Ιωάννης μετέφερε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , όπως αυτή δημοσιεύτηκε αρκετές φορές από την στήλη μας. Η απόφαση γνωμοδοτούσε θετικά υπέρ του Διατάγματος πλην τριών παρατηρήσεων επί κάποιων άρθρων.

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κος Τούλας Αντώνιος αφού συνεχάρης τους διοργανωτές της διαβούλευσης , κατηγόρησε ευθέως τους Μοναχούς και Μοναχές των Μετεώρων για κακή χρήση των Μετεώρων.

Ανέφερε ότι ο Νόμος περί Ιερότητας είναι διχαστικός , Αντισυνταγματικός , ταφόπλακα της περιοχής και ζήτησε την κατάργηση του Νόμου 2351.

Ο κος Κώστας Φαμίσης Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας είπε ότι η σύνταξη του υπό σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος είναι πολύ κακή. Πρέπει η τοπική κοινωνία να συνυπάρξει αρμονικά με την Μοναστική Κοινωνία και ζήτησε από την Υπουργό να βοηθήσει ώστε οι δύο πλευρές να συνυπάρξουν.

Ο Πρόεδρος της Ορειβατική Λέσχης κος Μητρονάτσιος μίλησε για την ιστορία της αναρρίχησης στα Μετέωρα και πρότεινε το τι πρέπει να γίνει σήμερα. Εστίασε σε διάφορα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος που βάλουν όπως είπε, κατά της αναρρίχησης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αναρρίχησης κος Τσαλταρίδης  ζήτησε να αναθεωρηθεί ολόκληρο το Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρεί ότι κάποιες δραστηριότητες που ονομάζονται extreme spor δεν θα κάνουν ζημιά στον τόπο.

Ο κος Γρηγόρης Καλύβας Πρόεδρος του Συλλόγου ¨Μετεώρων Λιθόπολις¨ ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει τόσα χρόνια.

Ο κος Ζούζουλας εκπροσωπώντας την Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών παρέδωσε υπόμνημα στην Υπουργό που αφορούσε το Αναρριχητικό Κέντρο Γαύρου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Ζερβόπουλος κατηγόρησε κάποιους για τον Ιερό Νόμο , και την εκδίωξη των μικροπωλητών έξω από τα Μοναστήρια. Ζήτησε την κατάργηση της εμπορίας εικόνων εντός των Μοναστηριών.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου ¨Μετέωρα ¨ ανέφερε ότι υπάρχει λύση όλες οι πλευρές να συνυπάρξουν στα Μετέωρα. Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας κας Νάτση.

Ο κος Γιαννούλας εκπρόσωπος της κίνησης ¨Μετέωρα για όλους ¨ αφού είπε ότι η Υπουργός είναι ανενημέρωτη κατηγόρησε τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κακομεταχείρηση της διαχείρισης του θέματος και ψεύτη για τα λεγόμενά του και τα έργα του πάνω στο Προεδρικό Διάταγμα. Κατηγόρησε την ΕΦΑ Τρικάλων για απόκρυψη πραγμάτων που γίνονται εντός του Ιερού Χώρου των Μετεώρων. Ζήτησε την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος αλλά και του Νόμου περί Ιερότητας ή την τροποποίηση αυτού.

Ο Πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων κος Φαμίσης ζήτησε από την Υπουργό να σκεφτεί και τους τοπικούς επιχειρηματίες πριν Νομοθετήσει.

Μπορούν να συνυπάρχουν Μοναστήρια και Αναρριχητές δήλωσε ο Πρόεδρος Αναρρίχησης Τρικάλων .

Ο Κος Μπαούτης μίλησε εκ μέρους των μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται στα Μετέωρα και το Προεδρικό Διάταγμα αιτείται την απομάκρυνση αυτών εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος.

Η κα Ζαχαρούλα Λούδα-Γιαβρούτα  εκπρόσωπος του Ποταμιού μίλησε για λάθος στην διαδικασία διαβούλευσης και ζήτησε διάλογο με Ανθρώπους που έχουν εμπειρία.

Ζήτησε το πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος και διαβούλευση δύο ετών μέχρι το τελικό κείμενο που δεν θα είναι γραμμένο στο πόδι.

Ο κος Γιώργος Κουρέλης μίλησε ως επιχειρηματίας του Τουρισμού και ζήτησε από την Υπουργό να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους τοπικούς επαγγελματίες περί βιντεοσκοπήσεων και φωτογραφίσεων στα Μετέωρα. Θεωρεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη και ζήτησε την σύσταση Φορέα Διαχείρισης.

Ο Πρόεδρος Βλαχάβας κος Μπουκουβάλας αναφέρθηκε στην αξίωση Μοναστηριού που διεκδικεί 3,5 χιλιάδες στρέμματα.

Ο κος Θεοδώρου Βασίλης αναφέρθηκε στο άθλημα της σχοινοβασία και την εκδήλωση που ήθελε να διοργανώσει ο ίδιος. Κατηγόρησε τον Δήμαρχο Καλαμπάκας για μυστικοπάθεια και ζήτησε να ενημερωθεί για την πρότασή του.

Η κα Νούσια ανέφερε ότι τα Μετέωρα είναι το πλέον προστατευμένο μέρος της χώρας και ότι η αναρρίχηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου. Ζήτησε την κατάργηση του Νόμου αλλά και αναριοθέτηση του Νόμου περί Ιερότητας και να μην εγκρίνει την διαχείριση των Μετεώρων από τις Ιερές Μονές.

Ο κος Δημήτριος Λάσκος συντάχθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα και ανέφερε ότι το Διάταγμα έχει περιορισμούς αλλά όχι απαγορεύσεις.

Ο κος Καρακαντάς Θεόδωρος κατήγγειλε τους υπαίτιους για την αδόμητη ζώνη και ζήτησε την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος.

Ο κος Κόννης Χρήστος συνοδός βουνού ζήτησε από την Υπουργό να προσέξει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να γεφυρώσει τις σχέσεις μεταξύ όλων των πλευρών.

Ο κος Ψαρρής ανέφερε ότι κάθε χρόνο στο Νομοσχέδιο υπάρχουν αλλαγές και ότι ο Αρχαιολογικός Νόμος έφτανε για να προστατεύσει τον χώρο. Μίλησε ακόμη για την αδόμητη ζώνη που έχει δεσμεύσει μεγάλη έκταση της περιοχής.

Ο κος Σακκά Βασίλειος διερωτήθηκε αν υπάρχει διαφορετική μεταχείριση του κράτους για τα Μοναστήρια και για τους πολίτες.

Ο κος Βασίλης Καρακαντά ς αναφέρθηκε και αυτός στην αδόμητη ζώνη και στο προσωπικό του πρόβλημα.

Ο κος Ράντος Αντιδήμαρχος Τουρισμού ανέφερε ότι δράσεις στα Μετέωρα πραγματοποιούνται και μίλησε για συγκεκριμένες δράσεις.

Ο κος Κώστας Λιόλιος μίλησε ως αναρριχητής και ως επαγγελματίας και προσπάθησε να εξηγήσει γιατί θα πληγεί επαγγελματικά αν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα και ζήτησε την σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης.

Την εκδήλωση έκλεισε η κα Κονιόρδου λέγοντας ότι έγινε πιο σοφή και ζήτησε ότι άλλες προτάσεις υπάρχουν να σταλούν στο Υπουργείο. Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να υπάρχουν κοινές προτάσεις που θα βοηθήσουν και το υπουργειο.

 

Σημείωση: Οι φορείς μπορούν να μας αποστείλουν τα υπομνήματά τους για δημοσίευση. 

  • ΟΧΙάς

    Λαμβάνοντας υπόψη την τοποθέτηση της υπουργού το ΠΔ, μπαίνει στο ψυγείο

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .