Σχέδιο , εργαλεία και σοβαρή δουλειά χρειάζεται η αγροτική οικονομία και όχι κινητοποιήσεις

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
30 Ιανουαρίου 2017, 08:15

Το σκηνικό είναι γνωστό κάθε χρόνο τέτοια εποχή στους δρόμους της χώρας . Σε μια νεκρή παραγωγικά περίοδο , όπου οι αγρότες βρίσκονται σε εποχική αγρανάπαυση ,  οι γνωστές αγροτοσυνδικαλιστικές φυσιογνωμίες που  διαφεντεύουν την αγροτική τάξη από την μεταπολίτευση και οι οποίες πρώτα αναφέρονται στο κόμμα και μετά στους αγρότες και στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και της αγροτικής οικονομίας ευρύτερα , εξυπηρετώντας πρωτίστως τις  κομματικές σκοπιμότητες , έβγαλαν ότι παλιοτράκτερο  διαθέτουν  , γιατί τα σύγχρονα τα φυλάσσουν στα υπόστεγα , στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι .

Παρ΄ όλο που οι αγρότες είναι η μόνη κοινωνική ομάδα που δεν επλήγη , στο βαθμό που έχουν πληγεί  άλλες , από την κρίση , και διατηρούν πολλά από τα προνόμιά τους  (επιδοτήσεις πετρελαίου , ρεύματος κ.λ.π.) ,  βγήκαν στους δρόμους κλείνοντας αυθαιρέτως δρόμους  εμποδίζοντας την κυκλοφορία , άρα την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας .

 

Τι παράγουμε , τι εισπράττουμε , τι δηλώνουμε

Ενίοτε οι αριθμοί είναι αμείλικτοι .  Οι αγρότες που κάθε χρόνο  βρίσκονται  στους δρόμους με πολλά δίκαια και πολλά  παράλογα αιτήματα – όπως το αφορολόγητο όριο των 21.000 ευρώ – επιχορηγούνται και μάλιστα γενναία, όχι μόνο από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και από τον προϋπολογισμό. Το 2015  οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις ανήλθαν  στα 5,6 δισ. ευρώ . Ωστόσο  στην Εφορία δηλώθηκαν μόλις 1,34 δισ. ευρώ εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις των  431.790 χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ,  δηλαδή  δήλωσαν εισόδημα γύρω στις 4000 χιλ. ο κάθε αγρότης .

Σήμερα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ελληνικής γεωργίας ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν στη φυτική παραγωγή, τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν στη ζωική παραγωγή και το 1 δισ. ευρώ προκύπτει από τις υπηρεσίες. Για να παραχθεί το προϊόν αυτό, οι εισροές που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πολλαπλασιαστικό υλικό, πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια κ.ά.) ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ περίπου.  Στοιχεία που αναμφίβολα αποδεικνύουν  τη χαμηλή παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα.

Δαπανώνται 5 δισ. ευρώ για να παραχθεί προϊόν αξίας 10,3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ, από την οποία εάν αφαιρεθούν οι αποσβέσεις (κεφάλαια που επενδύονται) ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προκύπτει η καθαρή προστιθέμενη αξία που υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ. Αφαιρώντας την εξαρτημένη εργασία που δηλώνεται (ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ), τους τόκους από τον τραπεζικό δανεισμό (600 εκατ. ευρώ), τα δηλωμένα ενοίκια για την εκμετάλλευση της αγροτικής γης (400 εκατ. ευρώ) και τις εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ (550 εκατ. ευρώ), αυτό που απομένει είναι το εκτιμώμενο πραγματικό φορολογητέο εισόδημα. Δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 2,1 δισ.

Ωστόσο, το 2014 τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στον πρωτογενή τομέα ανήλθαν σε 1,341 δισ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που φορολογήθηκαν επειδή υπερέβαιναν το πλαφόν των 12.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, τα καθαρά έσοδα από τον πρωτογενή τομέα που δηλώθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 341 εκατομμύρια ευρώ και τα εκτιμώμενα αδήλωτα εισοδήματα που προκύπτουν από τη χαρτογράφηση των οικονομικών μεγεθών υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Οι 630.000, αγρότες που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων κοινοτικών επιδοτήσεων, λαμβάνουν ενιαίες ενισχύσεις έως 12.000 ευρώ. Με τη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2015, οι επιδοτήσεις αυτές παρέμειναν στο φορολογικό απυρόβλητο. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στους υπόλοιπους 49.000 αγρότες που δικαιούνται αγροτικές επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ και οι οποίες ανήκουν στη φορολογητέα ύλη.

Από τα στοιχεία  προκύπτει ότι από τους περίπου 49.000 δικαιούχους επιδοτήσεων άνω των 12.000 ευρώ, οι 23.000 έχουν δηλώσει τα ποσά αυτά. Δηλαδή αναζητούνται πάνω από 25.000 δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων, η αξία των οποίων κυμαίνεται κυρίως από 12.000 έως 30.000 ευρώ. Οι αγρότες μπορεί να έχουν βγει στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα φωνάζοντας να αποσύρει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το επόμενο παράδοξο ωστόσο είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη το φορολογητέο εισόδημα του 2014, που ανήλθε σε 1,34 δισ. ευρώ, το συνολικό ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα είναι χαμηλότερο από τις εισφορές που καταβάλλουν σήμερα.

 

Παραγωγική ανασυγκρότηση με σχέδιο και αλλαγή νοοτροπίας

 

Είναι σαφές ότι η Ελληνική αγροτική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς επαναπαύτηκε  στις ενισχύσεις , δεν καινοτόμησε στην παραγωγή , παρέμεινε στις γνωστές αγκυλώσεις και νοοτροπίες  μη μπορώντας πλέον σήμερα να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό . Χρειάζεται συνεπώς  άμεσα  σχέδιο παραγωγικής  ανασυγκρότησης  με βασικό εργαλείο για την υλοποίησή του το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020  που προβλέπει κοινοτική συμμετοχή 4,7 δις και μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή είναι εφικτό  να κινητοποιήσει πόρους  πάνω από 6, δις ευρώ που μπορούν να αυξηθούν περεταίρω  μαζί με όλα τ΄ άλλα  κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία .

Ωστόσο καθοριστικός παράγοντας είναι η αλλαγή νοοτροπίας των αγροτών . Αν επιμείνουμε στις άγονες διαμαρτυρίες που εξυπηρετούν κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αναγκαιότητα της παραγωγικής ανασυγκρότησης , σύντομα δεν θα υπάρχει αγροτική παραγωγή στη χώρα οδηγώντας την εθνική οικονομία και τη χώρα στην καταστροφή .

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .