Σ΄ αυτά τα χώματα μεγαλούργησε ο Ελληνικός πολιτισμός !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
6 Νοεμβρίου 2016, 10:01

Η αλήθεια είναι ότι λαός που αγνοεί την ιστορία  του , είναι καταδικασμένος να χαθεί . Και νομίζω ότι ως λαός  ζούμε τον απόγειο της ιστορικής  μας αγνωσίας  καθώς δώσαμε αξία και σημασία στα υλικά πράγματα , στον καταναλωτισμό και στην ευζωία και θεωρήσαμε περιττά την ιστορική γνώση και  τη σμιλευμένη με  τα νάματα της παράδοσης  γνήσιας  Ελληνικής ταυτότητας με αποτέλεσμα να  δίνουμε το δικαίωμα σε  κάποιους  με την συμπεριφορά μας  να μας κουνούν το δάκτυλο  και να λένε ότι η γη που κατοικούν οι Έλληνες ήταν κάποτε δική τους και το μαρτυρούν τα τζαμιά που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο  άρα εξ΄ αυτού και μόνο τους ανήκει .

Και δε μας έφτανε ο από ανατολάς σουλτάνος  , που ονειρεύεται την ανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , έχουμε και τον αμφιλεγόμενο Πρωθυπουργό της Αλβανίας , που σε απόλυτη  εξάρτηση με την πολιτική του Ερντογάν , μας προσβάλλει ξεδιάντροπα  εξστομίζοντας  ιστορικές ανακρίβειες με σκοπό αφενός να καταδείξει την σημερινή  ανημποριά μας  και αφετέρου να δημιουργήσει  συνθήκες που οδηγούν  στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων έχοντας  και αυτός στο πίσω μέρος του μυαλού του την Μεγάλη Αλβανία . Φεύ . Το πρόβλημα όμως  δεν βρίσκεται στο τι λένε εκείνοι  και για ποιους λόγους το λένε αλλά πως απαντάμε εμείς . Τι απαντάμε ως λαός , ως έθνος , ως κυβέρνηση . Λοιπόν , όχι μόνο δεν απαντάμε  αλλά αδιαφορούμε , όχι από στρατηγική θέση , αλλά από αδυναμία που διαμορφώνουν πολλά συμβαίνοντα που παρατηρούνται στην ελληνική  κοινωνική πραγματικότητα και έχουν μετασχηματίσει τους  νεοέλληνες σε καταναλωτικές μηχανές και από εθνικούς πολίτες ,  πολίτες του κόσμου με πλανητική σκέψη και συνείδηση , όπως ακριβώς  θέλει η παγκοσμιοποίηση . Στο πλαίσιο αυτό χάθηκε η Ελληνική περηφάνια , χάθηκε η ελληνική λεβεντιά , χάθηκε η αξιοπρέπεια , χάθηκε ο γνήσιος πατριωτισμός που απορρέει από την  ειλικρινή αφειδώλευτη αγάπη για την πατρίδα , χάθηκε η ελληνική τόλμη αντίστασης σε ότι επιβουλεύεται  την εθνική μας ακεραιότητα .   Δεν απαντάμε , γιατί χάσαμε το γνήσιο Ελληνικό στοιχείο , γιατί διακατεχόμαστε από  λοιμική μειονεξία και το φόβο της απώλειας  των υλικών κατακτήσεων της προόδου . Γιατί η όρθωση εθνικού – πατριωτικού αναστήματος απαιτεί και θυσίες οι οποίες μας τρομάζουν .

Δυστυχώς απάντηση δεν παίρνουν ούτε από την πνευματική διανόηση που οφείλει να θυμίσει  σε όλους αυτούς που επιχειρούν να αλλάξουν τα ιστορικά δεδομένα  ότι  στα χώματα  αυτά , ήκμασε και μεγαλούργησε ο Ελληνικός πολιτισμός όταν η φυλή τους ακόμα βρίσκονταν  πάνω στα δέντρα κάτι που δεν χρίζει επιχειρημάτων γιατί είναι αυταπόδεικτα  καθώς παντού , ακόμα και σήμερα , η γη αποκαλύπτει στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού . Και μετά τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό , μετά τον Μέγα στρατηλάτη Αλέξανδρο τον Μακεδόνα , εκεί αναπτύχθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία . Ο Πολιτισμός του Σταυρού και της πορφύρας , όπως λέγεται .

‘Ε …εεε , Ερντογάν , ο Ελληνικός πολιτισμός προϋπήρχε σ΄ αυτά τα χώματα . Ο Πολιτισμός της Ιωνίας , στην κλασική Ελληνιστική περίοδο  άνθησε και μεγαλούργησε  εδώ , ο Μέγας Αλέξανδρος  έφτασε  το Μακεδονικό κράτος  μέχρι την Ινδία  αφήνοντας το αποτύπωμα  του Ελληνικού πολιτισμού , και ο τότε κόσμος τον υποδέχτηκε ως  μέγα πολιτιστικό αναμορφωτή . Και ύστερα ήρθε το Βυζάντιο με την Βασιλεύουσα και δημιούργησε τον Βυζαντινό Πολιτισμό αφήνοντας πίσω του μέγιστα πνευματικά και αρχιτεκτονικά μνημεία .   Ο  λαός  σου εμφανίστηκε  στα μέσα του 14ου  αιώνα αξιοποιώντας την παρακμή στην οποία είχε περιπέσει το Βυζάντιο . Άρα δεν σας βρήκαμε , μας βρήκατε σ΄ αυτά τα χώματα .

Δέστε την Αγιά Σοφιά  που δεσπόζει στην Πόλη ; Μετρήστε τα Βυζαντινά αρχιτεκτονήματα που παρά τις προσπάθειες εξαφάνισης παραμένουν μάρτυρες της ιστορίας . Περιδιαβείτε τις αρχαίες πόλεις της Ιωνίας . Συναντάτε τίποτε άλλο από Ελληνικό Πολιτισμό  ; Βεβαίως σήμερα αυτά βρίσκονται υπό την επικράτεια του σύγχρονου Τουρκικού κράτους . Ωστόσο αποτελούν μέρος του Ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού .

Ναι , η κάθε περιοχή της αρχαίας Ελλάδας είχε μια δική της φυσιογνωμία και, ενώ αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού κόσμου, πορευόταν έναν ιδιαίτερο δρόμο και δημιουργούσε τη δική της πολιτιστική ιστορία· αυτά τα πολυάριθμα ρεύματα κινήθηκαν πολύ συχνά παράλληλα και ισότιμα, όμως μέσα στους αμέτρητους αιώνες που πέρασαν είχαν το καθένα και τη δική του πλημμυρίδα και άμπωτη, κάποτε μερικά χάθηκαν τη στιγμή που άλλα δυνάμωναν, κάποτε μετατοπιζόταν η κοίτη τους, οπωσδήποτε η συνολική διαδρομή τους δεν έχει πουθενά την ίδια έκταση. Έχει όμως ένα κοινό σημείο αναφοράς την Ελληνική παιδεία που διαμόρφωνε Ελληνική συνείδηση . Το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι των της παιδεύσεως της ημετέρας ή των της κοινής φύσεως μετέχοντας» (Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας) .

Η ιστορία ασφαλώς εγράφη  και ο κάθε λαός έχει το μερτικό του στην συγγραφή της κάτι που δεν μπορεί να παραγνωρισθεί αλλά και δεν μπορεί να παραχαραχθεί  , ούτε να παραγραφεί . Η πρόκληση για τους λαούς που κατοικούν σ΄ αυτήν την γωνιά  του πλανήτη είναι ο σεβασμός  στο ισχύον διεθνές δίκιο και η αξιοποίηση της ιστορικής παρακαταθήκης όχι ως βάση συνεργασίας , ανάπτυξης και προόδου . Αντί λοιπόν να σας αγχώνουν τα σύνορα της καρδιά σας  και να αναπολείτε την δόξα  της πάλαι ποτέ  Οθωμανικής αυτοκρατορίας  , επιδιώκοντας την ανάστασή της δημιουργώντας  έριδες και εθνικούς ανταγωνισμούς , καλόν είναι να αποδεχτείτε την  υφιστάμενη πραγματικότητα  που απορρέει από το διεθνές δίκαιο  και να εργαστείτε από κοινού με τις κυβερνήσεις των Βαλκανικών χωρών για την  ευημερία και πρόοδο των  κοινωνιών  τους .

Και κάτι για μας  τους νεοέλληνες  :  «Χαλεπά τα καλά» έλεγαν οι παλιοί. Δεν ανήκει στις εύκολες και πρόχειρες απολαύσεις ο ελληνικός τόπος με τα μνημεία του. Χρειάζεται αργό περπάτημα, συγκέντρωση, σιγανή μελέτη. Αν περάσομε βιαστικοί ή με έστω και υποσυνείδητη  περηφάνια για το πόσο εμείς έχομε προοδεύσει , όχι μόνο δεν θα κερδίσομε τίποτε από τον πλούτο του, αλλά και θα φύγομε ζημιωμένοι. Πολλές φορές ο τόπος τούτος και η ιστορία του, δηλαδή η ζωή του, μας βάζει αινίγματα· και ο γέρος παιδαγωγός στον «Ίωνα» του Ευριπίδη μας έχει προειδοποιήσει: «αιπεινά 2 τα μαντεία». Αλλά δεν έχει αμφισβητηθή ως τώρα ποτέ, ότι η ποιότητα (ακόμη και το μέγεθος) της χαράς και της ωφέλειας του ανθρώπου είναι κατευθείαν ανάλογη με τον κόπο του. Όπως έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης  «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει). Αν δεν πορευτούμε έτσι τα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν μπορεί να γίνουν πραγματικότητα . Ας μην το επιτρέψουμε  να συμβεί !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .