Ρημάζουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού τα Αγριογούρουνα – Ζητούν την αρωγή της πολιτείας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
13 Αυγούστου 2015, 07:58

Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες αγρότες του Δήμου Καλαμπάκας  και κυρίως στην περιοχή της Διάβας από τις συνεχείς επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες από καλαμπόκια.

Σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών της περιοχής , το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ομάδες αγριογούρουνων κυρίως τη νύχτα κατεβαίνουν από το βουνό στον κάμπο προς εξεύρεση τροφής και στη μανία τους κυριολεκτικά καταστρέφουν τα πάντα και αυτή την περίοδο τα καλαμπόκια. Μάλιστα το ένστικτό τους τα οδηγεί να δημιουργούν περάσματα από τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό της καλλιέργειας και δημιουργούν «φωλιές» .Εκεί τα ζώα με την ησυχία τους και χωρίς να γίνονται αντιληπτά τρώνε τα καλαμπόκια μην αφήνοντας ούτε ένα σπυρί.
Πρόκειται για πρόβλημα που παρά τις διαρκείς επισημάνσεις, παραμένει άλυτο, ενώ χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται.

Είναι ενδεικτικό αυτό που μας τόνιζε ένας παραγωγός την ώρα του ρεπορτάζ λέγοντας : << ..ξέρεται τι σημαίνει να έχεις έναν κλέφτη που σου παίρνει κάθε βράδυ την σοδιά σου και να μην μπορείς να αντιδράσεις ; ….>>
Όπως εξηγούν, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των χοίρων έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά όπως επίσης και οι καταστροφές που αυτά προκαλούν. Τα ζώα κατά αγέλες ή μεμονωμένα «επιτίθενται» σχεδόν κάθε βράδυ, όπως μαρτυρούν οι αγρότες, βάζοντας στο μάτι τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σιταριού αλλά και ηλιόσπορου.
Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές, χρησιμοποιούν σκυλιά φύλακες ή τοποθετούν συσκευές που κάνουν θόρυβο, χωρίς ωστόσο κανένα από τα παραπάνω μέτρα να αποδίδει τα επιθήματα αποτελέσματα, μιας και στο τέλος οι επιδρομές δεν αποτρέπονται όπως επίσης και οι καταστροφές!
Ως αποτέλεσμα, πολλοί αγρότες σταματούν τις καλλιέργειες, ιδίως αυτές του καλαμποκιού από το φόβο των αγριογούρουνων, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τοπική αγροτική οικονομία!

Για τα περιστατικά έχουν ενημερωθεί οι Αρχές που καλούνται να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν τέτοιου είδους επιδρομές , που είναι και επικίνδυνες για τους ίδιους τους παραγωγούς.

Την ίδια ώρα πάντως ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμπάκας με ανακοίνωση προειδοποιεί ότι απαγορεύονται θηλιές και παγίδες για την παγίδευση των Αγριογούρουνων.

kalampoki (3) kalampoki (5) kalampoki (1) kalampoki (4)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .