Προσδοκίες και προκλήσεις για την χώρα και τον Ελληνισμό στη νέα χρονιά

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
5 Ιανουαρίου 2019, 08:40

Μια νέα χρονιά ανέτειλε . Τι ελπίζουμε , τί προσδοκάμε  , ποιες προκλήσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα  και ως λαός  , αλήθεια ; Θα είναι μια χρονιά εκπλήρωσης των ελπίδων και προσδοκιών  μας  ή θα είναι μια χρονιά καθοριστικών για το μέλλον της χώρας και του λαού προκλήσεων και εξελίξεων ; Τα παραπάνω ερωτήματα τίθενται εκ των ων ουκ άνευ δεδομένου μια σειρά ζητήματα για τα οποία οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο Ελληνικός λαός , η πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και μια σειρά εξελίξεις στην οικονομία , στα εθνικά θέματα αλλά και οι εξελίξεις στην γεωπολιτική , αναμφίβολα θα τα επηρεάσουν κατά το μάλλον ή ήττον .

Κατ΄ αρχήν  το 2019  είναι χρονιά εκλογών καθώς θα στηθούν κάλπες για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , την Αυτοδιοίκηση (Μάϊος ) αλλά και για το ελληνικό κοινοβούλιο. Και μπορεί το έτος που έφυγε ο Αλέξης Τσίπρας να πέτυχε τον κορυφαίο στόχο για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, και να σημείωσε επιπλέον μικρές ή μεγαλύτερες νίκες, ωστόσο η ζωή συνεχίζεται και τα καινούργια ορόσημα βρίσκονται ήδη καταγεγραμμένα στην πρωθυπουργική ατζέντα για όποιον ο λαός αναθέσει την ευθύνη διακυβέρνσηης της χώρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η συνταγματική αναθεώρηση, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Δημόσιο, η εξεύρεση κοινού τόπου στον διάλογο Πολιτείας – Εκκλησίας, η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη μια σειρά μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειονότητας, η επανάληψη των προσπαθειών για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων , είναι σε γενικές γραμμές οι βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες όπου θα δοθεί όλο το βάρος των προσπαθειών του πρωθυπουργού, των υπουργών και σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κομματικού μηχανισμού.

Μια εντελώς άλλη προσέγγιση αλλά και προτεραιότητες προτάσσει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση  της εθνικής οικονομίας με αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη . Στοιχεία , όπως διακηρύσσει το οικονομικό επιτελείο , καθοριστικά για την οικονομική , παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση και αναγέννηση της χώρας .

Είναι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις και πολιτικές μια εκ των οποίων θα κληθεί να επιλέξει ο Ελληνικός λαός .

Ωστόσο κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, των φορολογουμένων, των πολιτών, των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτικών δυνάμεων – λόγω των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που έχει μπροστά της η χώρα – ζητούν απαντήσεις, οι οποίες θα πρέπει να δοθούν τη νέα χρονιά.

_Ποια κυβέρνηση θα είναι στο τιμόνι της εξουσίας  τον επόμενο χρόνο; Θα επιτευχθούν οι στόχοι για ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019;

_Η ελληνική δημοκρατία θα μπορέσει να δανειστεί φθηνά από τις αγορές;

_Η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να εισπράξει τα κέρδη της ΕΚΤ και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα;

_Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα «κοπεί» ή η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα κάνει την μεγάλη έκπληξη όπως συνέβη με τις συντάξεις;

_Ξένες επενδύσεις θα έχουμε;

_Δουλειές θα ανοίξουν ή οι άνεργοι θα συνεχίσουν να ζουν με τα επιδόματα;

Αυτά σε επίπεδο οικονομίας .

Όμως εξόχως σοβαρές εξελίξεις θα προκύψουν και στην γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής οι οποίες  θα έχουν καθοριστικές επιπτώσεις και στην χώρα μας . Η Τουρκία , παρά τα όσα γράφουν και λένε οι αναλυτές δείχνει να είναι ένας απ΄τους κύριους παίκτες στην αναδιαμόρφωση της γεωστρατηγικής στην θερμή περιοχή με οικονομική , στρατιωτική και πολιτική ισχύ την οποία καμία από τις δυο υπερδυνάμεις δεν θέλει να χάσει . Και ο Ερντογάν αυτό το αξιοποιεί πάρα πολύ καλά προκειμένου να επιβάλει τις απόψεις του όχι μόνο για τα ζητήματα της Τουρκίας προς Ανατολάς αλλά κυρίως για την συνεκμετάλλευση  των  γαιανθράκων του Αιγαίου και της Κύπρου .  Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται εκτός κάδρου και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν για μια σειρά εθνικής σημασίας θέματα αν η γείτονα πετύχει στο παζάρι της μοιρασιάς στην περιοχή να επιβάλει τους όρους της .

Τούτων δοθέντων η νέα χρονιά κρίνεται και θα είναι καθοριστική για την οικονομία , την κοινωνία, το μέλλον της χώρας κάτι που επιβάλλει  πολιτική  και κοινωνική συνεννόηση και εθνική ενότητα . Χωρίς αυτά τα στοιχεία θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 2019 . Αν αυτό δεν το καταλάβουμε . Δεν καταλάβουμε δηλαδή ότι οι προκλήσεις αφορούν την ίδια την ύπαρξη και προοπτική της χώρας και απαιτούν ομόνοια , συνεννόηση και συνεργασία , τότε θα έχουμε συμβάλλει να προκύψουν πολύ δύσκολες καταστάσεις για την χώρα και τον Ελληνισμό .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .