Οι προκλήσεις της εποχής και η απουσία ηγετών !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
8 Νοεμβρίου 2019, 08:03

Διάγουμε μια περίοδο γεμάτη αντιφάσεις , προκλήσεις , αλλαγές και μετασχηματισμούς στις ατομικές και συλλογικές εκφάνσεις στον τρόπο σκέψης του έλλογου όντος μέχρι την συλλογική οικονομική και κοινωνική οργάνωση και του νοήματος ζωής , των θεσμών του πολιτεύματος . Τα πάντα τελούν υπό την επήρεια  της τεχνολογικής εξέλιξης και κυρίως υπό την επήρεια των  εφαρμογών της , δημιουργώντας  έναν  νέο πολιτιστικό περιβάλλον , έναν νέο άνθρωπο , μια εντελώς άλλη κοινωνία , μια συλλογικότητα ολωσδιόλου ξένη προς το ήθος και  τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε ο δυτικός πολιτισμός τουλάχιστον .

Μέσα σ΄ αυτό το νέο περιβάλλον οι κοινωνίες πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που παρουσιάζουν εμφορούνται από προσωπικά χαρακτηριστικά όπου κυριαρχεί  το «υπέρ εγώ» και η υλιστική ευημερία,  έναντι του συλλογικού συμφέροντος και της αληθινής γνώσης. Ο σημερινός άνθρωποι εμφορούμενος από το χαοτικό κλίμα της εποχής και  επιρρεπής στην ύλη και στις όποιες μορφές δημαγωγίας και προπαγάνδας, δρα με γνώμονα  να  ικανοποιήσει τις δικές τους ωφελιμιστικές προτεραιότητες και μάλιστα με τρόπο που απάδει του ήθους , των αξιών και αρετών επί του οποίου στηρίζεται το σημερινό εποικοδόμημα του δυτικού πολιτισμού .

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική έκφραση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο και η έλλειψη αποφάσεων που θα λειτουργούν όχι μόνο υπέρ των εθνικών συμφερόντων ενός κράτους και του ίδιου του λαού, αλλά και προς όφελος του συλλογικού καλού, δημιουργούν έδαφος για την ανάδειξη ακραίων πολιτικών κινημάτων και αυταρχικών ηγετικών προσωπικοτήτων, των οποίων οι ιδέες και οι αξίες δεν συμβαδίζουν με τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης αλλά και του Ευρωπαϊκού ιδεώδους , για να μιλήσουμε για τα δικά μας.

Είναι μία περίοδος που παραπέμπει στα χαρακτηριστικά των ηγετών που καθόρισαν την τύχη της ανθρωπότητας την περίοδο του μεσοπολέμου. Από τη μία, ηγέτες με έντονες τάσεις αυταρχισμού, στυγνοί δικτάτορες που αναδύθηκαν εκμεταλλευόμενοι την ευρύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια. Από την άλλη, αδρανείς και ανίκανοι ηγέτες οι οποίοι ακολούθησαν μία κατευναστική πολιτική δείχνοντας ανοχή σε καταστάσεις που όπως αποδείχτηκαν εν τοις πράγμασι ήταν επικίνδυνες για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια .

Είναι φανερό πως η παγκόσμια πολιτική σκηνή κυριαρχείται από πολιτικά πρόσωπα κυριευμένα από αλαζονεία, από έναν έκδηλο μανιχαϊστικό λαϊκισμό. Περιπτώσεις ηγετών όπως ο Τράμπ , ο  Ορμπάν, ο Ερντογάν και άλλες , χαρακτηριστικές της έλλειψης στιβαρής και ικανής πολιτικής ηγεσίας αλλά και επικίνδυνων αντιλήψεων με τις οποίες   εμφορούνται .

Δεν υπάρχουν οι ηγέτες που θα εμπνεύσουν τις μάζες, που θα μετριάσουν την πολωτική και διχαστική τάση, που θα αποτελέσουν πυλώνες αξιών με απώτερο στόχο την υλοποίηση του συλλογικού συμφέροντος.  Έτσι την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πνέει τα λοίσθια οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, απουσιάζει ο ηγέτης που να δώσει την ώθηση και να αναγάγει την ευρωπαϊκή ιδέα σε κύριο στόχο.  Η ιστορία έχει δείξει πως οι αναποτελεσματικοί ηγέτες αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή, καθώς επιδιώκουν την αποπομπή ευθυνών και την εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων.

Τούτων δοθέντων υπάρχει η αδήριτη ανάγκη ύπαρξης ηγετικών προσωπικοτήτων, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από το ήθος , την ακεραιότητα και την ικανότητα να παρουσιάσουν το όραμα του καινούργιου κόσμου που διαμορφώνει η τεχνολογική ανάπτυξη, στοιχεία δηλαδή που συνθέτουν τη συναίσθηση να δρας προς όφελος του κράτους που κυβερνάς, θέτοντας υψηλούς στόχους οι οποίοι θα λειτουργούν υπέρ των εθνικών συμφερόντων του κράτους σου, με παράλληλη επιδίωξη την προώθηση και την εμπέδωση του κοινού καλού. Ηγετικές προσωπικότητες που θα λειτουργούν ως πρότυπα. Που θα έχουν την ικανότητα να ασκούν επιρροή και να συσπειρώνουν μία κοινωνία χωρίς να την εξαναγκάζουν. Με σεβασμό και ευρύτερη κοινωνική αποδοχή. Άνθρωποι οι οποίοι θα αναζητούν όλο και περισσότερες πληροφορίες, νέα δεδομένα, μέσα από τα οποία θα αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους στην επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει. Λήπτες αποφάσεων που δεν θα φοβούνται να αναλάβουν την ανάλογη ευθύνη και να παραγκωνίσουν τα κομματικά συμφέροντα προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

Τα κράτη , οι κοινωνίες , οι λαοί τα έθνη , έχουν ανάγκη από ηγετικές φυσιογνωμίες, οι οποίες θα είναι ικανές να παράγουν έργο το οποίο θα το κληροδοτήσουν στις επόμενες γενεές. Άνθρωποι άξιοι προς μίμηση που θα αντιμετωπίζουν τον συνομιλητή τους με σεβασμό και ειλικρίνεια βάζοντας ένα τέλος στην κρίση ηθικών αξιών.

Υπάρχει η αντίληψη ότι κάθε εποχή έχει τους ηγέτες που της ταιριάζει . Μπορεί ,αλλά ελπίζουμε  και ευχόμεθα  οι ηγέτες της εποχής μας να γνωρίζουν καλά το παρελθόν και την ιστορία, ώστε να μη ζήσουμε στιγμές και καταστάσεις που μπορούν να σημάνουν το τέλος ενός έθνους , το τέλος του πλανήτη και του πολιτισμού !!

Το μέγα ερώτημα είναι : υπάρχουν αυτές οι προσωπικότητες; Υπάρχουν αλλά αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη καθώς ποια ξέρουν πως το τέλος φαντάζει αναπόφευκτο καθώς δεν υπάρχουν  οι συνθήκες  για έναν επαναευαγγελισμό του έλλογου όντος , της κοινωνίας , της Δημοκρατίας στις αξίες και λειτουργίες που διαμόρφωσε ο δυτικός πολιτισμός .

Αυτό είναι το δράμα της εποχής : να διαπιστώνεις το τέλος κι να μην μπορείς να το σταματήσεις !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .