Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων

admin
admin
26 Οκτωβρίου 2016, 13:26

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης νεκρών ζώων ( βοοειδών – αιγοπροβάτων ) προχώρησε στην υλοποίηση προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων .
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται:
α) Σε νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 48 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε) ή των 24 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή σε τρίτες χώρες) τα οποία υποβάλλονται σε λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού (Πρόγραμμα ΣΕΒ).
β) Σε νεκρά πρόβατα ή αίγες ηλικίας άνω των 18 μηνών τα οποία υποβάλλονται σε λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού (Πρόγραμμα ΜΣΕ αιγοπροβάτων)
Οι κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες ή και το φορέα υλοποίησης του προγράμματος
ΟΛΟ ΤΟ 24 ΩΡΟ

Φορέας υλοποίησης προγράμματος 2108960100

Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες κατά την τηλεφωνική κλήση :
α) Ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου
β) Έδρα εκμετάλλευσης
γ) Κωδικός εκμετάλλευσης
δ) Αριθμός ενωτίων νεκρών ζώων
Η συλλογή των νεκρών ζώων θα γίνεται σε χώρο προσβάσιμο από το εγκεκριμένο όχημα συλλογής του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, έξω από την εκμετάλλευση και όχι πρόσβαση σε άλλα ζώα και αρπακτικά,.
Σε δύσβατες περιοχές το νεκρό ζώο μεταφέρεται σε κάποιο σημείο που μπορεί να το παραλάβει ο ανάδοχος, ενώ ζώα υπό σήψη δεν παραλαμβάνονται, αφού το εγκεφαλικό δείγμα θεωρείται ακατάλληλο.
Το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο (να έχει την ηλικία που προαναφέραμε) και να συνοδεύεται από το διαβατήριο (βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο ώστε να μην γίνει συλλογή «λάθος ηλικιακά ζώων, για τα οποία ο ανάδοχος δεν θα πληρωθεί.
Κατά την συλλογή τα νεκρά ζώα ζυγίζονται και συντάσσεται το εμπορικό έγγραφο με ευθύνη του κτηνοτρόφου. Το ζυγολόγιο και το εμπορικό έγγραφο υπογράφονται από τον κτηνοτρόφο και τον οδηγό του οχήματος περισυλλογής. Αντίγραφο του εμπορικού εγγράφου φυλάσσεται στο αρχείο της εκτροφής για τρία (3) χρόνια.
Η ορθή διαχείριση γενικά των νεκρών παραγωγικών ζώων αποτελεί υποχρέωση του κτηνοτρόφου, σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία.

Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των προαναφερομένων νεκρών ζώων που εντάσσεται στο πρόγραμμα, γίνεται δωρεάν και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.
Επιπρόσθετα για κάθε λήψη εγκεφαλικού ιστού από τα προαναφερόμενα ζώα, εφόσον δηλώνονται οι θάνατοι των ζώων στην κτηνιατρική υπηρεσία εντός 48 ωρών αποζημιώνονται με 120 € για κάθε βοοειδές και με 30 € για κάθε αιγοπρόβατο.
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία η υπηρεσία μας είναι πρόθυμη να σας εξυπηρετήσει στα τηλέφωνα:
Τμήμα Κτηνιατρικής : (Προϊστάμενος) 2431073001
Κτηνίατροι 2431073591 – 73396
Αγροτικό Κτηνιατρείο Καλαμπάκας : 2432022402
Αγροτικό Κτηνιατρείο Πύλης : 2434022239
Αγροτικό Κτηνιατρείο Οιχαλίας : 2433031471

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .