Πριν λίγο : « Κατάσβεση» μεγάλης πυρκαγιάς στην θέση ¨Σκούμπος ¨ στην Μεγάρχη , στα όρια με τον Δήμο Καλαμπάκας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
12 Μαΐου 2016, 11:47

<<α.Περί 09:00 το πρωί , εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση με σημείο έναρξης κοντά σε μονάδα εκτροφής άγριων πτηνών του Δασαρχείου Τρικάλων βόρεια του οικισμού Μεγάρχης και επεκτάθηκε στην παρακείμενη δασική έκταση, λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε την συγκεκριμένη ώρα και του ανάγλυφου της περιοχής (κοιλάδα μεταξύ δύο λόφων). Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από επιβάτες διερχομένων Ι.Χ.Ε. Οχημάτων, οι οποίοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά το 199 κέντρο της Π.Υ. Τρικάλων.

β. Πραγματοποιείται άμεση κινητοποίηση της εξόδου της Π.Υ. Τρικάλων και ακολούθως αποστέλλονται ενισχύσεις από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, την Π.Υ. Μουζακίου και το πεζοπόρο τμήμα της ΠΕ.ΠΥ. Δ. Θεσσαλίας. Στην συνέχεια ζητούνται ενισχύσεις από όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

γ. Άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων (Πολιτική Προστασία, ΕΛ.ΑΣ, Στρατός, Δήμοι, Δασικοί Υπηρεσία)

δ. Σύγκληση Σ.Τ.Ο. μετά από εισήγηση του Δ/τη Π.Υ. Τρικάλων με απόφαση του Δημάρχου Τρικαίων ο οποίος προεδρεύει του οργάνου, με συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στη θέση που βρίσκεται το παρατηρητήριο που εποπτεύει τη όλη περιοχή.

Ο τηλεφωνητής της Π.Υ. Τρικάλων αφού εντοπίσει το σημείο της πυρκαγιάς κινητοποιεί την έξοδο της Υπηρεσίας (2 υδροφόρα οχήματα), τον ΚΡΟΝΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ και το πλησιέστερο περιπολικό πυροσβεστικό όχημα (ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 31). Ταυτόχρονα μεταβαίνει ο Δ/της της Υπηρεσίας συνεπικουρούμενος από το ΑΡΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ για να αναλάβει την διεύθυνση του συμβάντος, ενώ άμεσα κατευθύνεται και ο Δ/της της Π.Υ. Καλαμπάκας καθώς η περιοχή βρίσκεται στα όρια ευθύνης της Π.Υ. Καλαμπάκας. Σε πρώτη φάση ειδοποιούνται και κατευθύνονται στον χώρο της πυρκαγιάς δυνάμεις από τις Π.Υ. Τρικάλων, Καλαμπάκας, Μουζακίου και Π/Κ Πύλης, ενώ σε δεύτερη φάση πόροι από τις Π.Υ. >>.

Επρόκειτο περί άσκησης

Όλα αυτά ανταποκρίνονταν στην  πραγματικότητα αλλά επρόκειτο για Πανθεσσαλική  Άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και  συμμετείχαν :

1.    Προσωπικό και οχήματα της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας.

2.     Προσωπικό και οχήματα των Π.Υ. Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

3.     Προσωπικό και οχήματα των Π.Υ. Περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας.

4.     Προσωπικό Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

5.    Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τρικαίων.

6.    ΣΜΥ.

7.     ΕΛ.ΑΣ.

8.    Διεύθυνση Δασών Τρικάλων.

Εθελοντικές ομάδες Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η επιχειρησιακή αφύπνιση, η υπενθύμιση υφισταμένων διαδικασιών, η επικαιροποίηση πινάκων διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης ΠΣ ,ΟΤΑ και λοιπών μέσων κρατικών Υπηρεσιών , ο έλεγχος και η κωδικοποίηση ενεργειών, ο εντοπισμός αδυναμιών και η βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Την άσκηση , που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία , παρακολούθησε ο Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας κος Αθανασίου αλλά και Διοικητές πυροσβεστικών Τμημάτων της θεσσαλίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .