Πραγματοποιήθηκε το Επετειακό Αφιέρωμα στην Εθνική Παλιγγενεσία

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
24 Μαρτίου 2016, 22:11

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Εκθεσιακό Κέντρο Καλαμπάκας το Επετειακό Αφιέρωμα στην Εθνική Παλιγγενεσία.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νύφων για να πάρει στη συνέχεια τη σκυτάλη το κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς ο κ. Νικόλαος Βούλγαρης.

Ο κ. Βούλγαρης αφηγήθηκε ιστορίες της εποχής εκείνης εστιάζοντας στον ρόλο που έπαιξε η Ορθοδοξία στους Εθνικούς αγώνες μας.

Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός κ. Πάλλα αφηγήθηκε αποσπάσματα ποιημάτων υπό τους ήχους της παιδικής χορωδίας του Δήμου Καλαμπάκας.

Νικόλαος Βούλγαρης – Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Βούλγαρης, είναι το τέταρτο, από τα εννέα παιδιά του πολυτέκνου Ιερέως και διδασκάλου Σπυρίδωνος και της Γεωργίας Βούλγαρη. Γεννήθηκε στο Καστράκι Δωρίδος του Νομού Φωκίδος το 1930.

Τις Γυμνασιακές του σπουδές περάτωσε στο 8/τάξιο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και στη συνέχεια σπούδασε, εργαζόμενος βιοποριστικά, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτητής εργάστηκε στα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μετά τη λήψη του πτυχίου του, διορίστηκε βοηθός Ιεροκήρυκα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο. Διηύθυνε το μαθητικό οικοτροφείο της Χριστιανικής Ένωσης. Οργάνωσε το νεανικό χριστιανικό κίνημα σε όλο το Νομό. Περιόδευσε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία με κηρυκτική, κατηχητική και πνευματική εργασία, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Υπηρέτησε ως καθηγητής Θεολόγος στα Γυμνάσια Ναυπάκτου, Πλατάνου Ναυπακτίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδος και αλλαχού, με ειδικές παιδαγωγικές σπουδές, εξελιχθείς μέχρι του βαθμού του Λυκειάρχου.

Το Μεσολόγγι, που ήταν ο τόπος της καταγωγής των προγόνων του, έγινε ο τελικός τόπος εγκατάστασής του από του έτους 1959, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Σήμερα είναι παιδαγωγικός Σύμβουλος Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Στο Μεσολόγγι, ως Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως, συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα σύγχρονα έργα υποδομής, αναπτυξιακά, παραγωγικά και πολιτιστικά της Πόλης. Ίδρυσε τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου. Υπηρέτησε και Νομάρχης Σάμου και Ικαρίας.

Ασχολήθηκε με ιστορικές και θεολογικές μελέτες. Συνέγραψε δεκάδα βιβλίων ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου καθώς και αξιόλογα θεατρικά έργα. Κυριότερο είναι το πρωτότυπο θεατρικό, μοναδικό στο χώρο της Ορθοδοξίας, με τίτλο «Θείον έπος» προσεγγίζοντας ορθοδόξως τα γεγονότα των Παθώντου Κυρίου. Το έργο ετέθη υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δημοσίευσε μελέτες, κριτικές και άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Προς έκδοση βρίσκεται πλειάδα μελετών και έργων με θέματα σχετικά με Θεολογικές τοποθετήσεις, ιστορικά και λαογραφικά του Μεσολογγίου, αναλύσεις Δελφικών παραγγελμάτων, ιστορικό θεατρικό για τη νήσο Σάμο και άλλα. Αρθρογραφεί σε τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες και δίδει διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής επί θεμάτων ιστορικού και φιλοσοφικού – θρησκευτικού ενδιαφέροντος, σε επιστημονικές οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις για εξαιρετικές πράξεις:

Σταυρός Γεωργίου του AC, Σταυρός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Χρυσό μετάλλιο του Ερυθρού Σταυρού, Δίπλωμα τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων το έτος 1954, Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης, Μετάλλιο Γρηγορίου του Ε’ Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Έπαινος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και άλλες. Έλαβε το Α’ Πανελλήνιο βραβείο Λογοτεχνίας 2009 στον τομέα Πεζογραφίας, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Συμμετείχε η Μουσική Σχολή Δήμου Καλαμπάκας

Χορωδία

Σοφία Βακουφτσή, Αθανασία Βακουφτσή, Κωσταντίνα Κολοβού, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σμαράγδα Κατσικά, Νικολέττα Κατσικά, Πένυ Ζήση, Χρήστος Κολοβός, Ξένια Πατιαγεωργιου, Γωγώ Τόλη,

Μυρτώ Μέκρα, Θανάσης Μέκρας, Λυδία Γάζου, Κωνσταντίνο Δημητρίου, Νικολέττα Κουβάτα, φανή Βαλταδώρου, Κατερίνα Τσίγκα, Αντωνία Καρκαλάκη, Χαράλαμπος Καρκαλάκης, Σοφία Βάλλα, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Τάσος Καραδήμας, Αλεξία Αθανασίου, Ευγενία Καζακίδη, Ιωάννα Καζακίδη, Ελένη Καζακίδη, Αποστολία Καζακίδη, Αρσενία Τσιούμα, Λίτσα Μπάρδα, Ευαγγελία Γκιουζέλη

Φωνητικά

Ελευθερία Μεσημέρη, Χριστίνα Απόχα, Ιωάννα Σακελλαρίδη

Δ/νση Χορωδίας: Κουτσαλιάρη Όλγα Στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη ο φιλόλογος Φώτιος Πάλλας

Οι μουσικοί

Νεκτάριος Παπαγεωργίου – κλαρίνο Λιάνα Μήνια – φλάουτο, τραγούδι Γιώργος Αδάμος – πιάνο, Κώστας Δριτσέλης – κιθάρα Θωμάς Μαυραντζάς – κρουστά

Τραγούδι

Κώστας Οικονόμου Γιάννης Τσικέλης Φώτιος Πάλλας

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .