Πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα ενημέρωση για την αλλαγή του Νομικού Καθεστώτος των Δασικών Συνεταιρισμών

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
25 Νοεμβρίου 2016, 13:33

Πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα και δη στην Ξυλογλυπτική Σχολή , εκδήλωση ενημέρωσης σχετικά με τις αλλαγές που προκύπτουν από την τροποποίηση στην Νομοθεσία για την σύσταση και λειτουργία των Δασικών Συνεταιρισμών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δασαρχείο Καλαμπάκας , σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Νομού Τρικάλων και συμμετείχαν όλοι οι Πρόεδροι των Δασικών Συνεταιρισμών.

Συνάμα έγινε και η κατανομή των δασικών εκτάσεων που αφορά κάθε  Δασικό Συνεταιρισμό , και αφορά το Δασικό Σύμπλεγμα Ασπροποτάμου.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος μεταξύ Δασαρχείου Καλαμπάκας και Δασικών Συνεταιρισμών αποτελεί η ανακοίνωση του Δασικού Συνεταιρισμού Κλεινού που θέλησε να ευχαριστήσει Δημόσια τον Δασάρχη Καλαμπάκας κο Πίσσια για την πρωτοβουλία που πήρε να ενημερώσει τους Συνεταιρισμούς.

Τέλος στους δασικούς συνεταιρισμούς-«σφραγίδες» και στην εκμετάλλευση των δασών από ανειδίκευτους εργάτες φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει την ανασύσταση όλων των δασικών συνεταιρισμών, οι οποίοι πλέον θα αποτελούνται υποχρεωτικά από δασεργάτες. Επεκτείνει το αντικείμενό τους και σε άλλα δασικά είδη, όπως τα αρωματικά φυτά, τα μανιτάρια, κ.λπ. Και τους δίνει το δικαίωμα μεταποίησης, προκειμένου να μην καταλήγουν απλά πωλητές καυσόξυλων.
Σύμφωνα με απογραφή του 2009, στη χώρα μας λειτουργούν 810 δασικοί συνεταιρισμοί. Πρόκειται για ομάδες 7 ατόμων, που συνιστούν έναν συνεταιρισμό και μισθώνουν από το κράτος ή ιδιώτες ένα κομμάτι δάσους, το οποίο εκμεταλλεύονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του τοπικού δασαρχείου. Μέρος των εσόδων τους καταλήγει στο κράτος (10%) και στους δήμους (5%). Το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, η συνολική παραγωγή ξύλου, μέσω δασικών συνεταιρισμών, ανήλθε σε 730 χιλιάδες κυβικά μέτρα στα δημόσια δάση και σε 388 χιλιάδες στα ιδιωτικά, ενώ τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση των δασών ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ.
• Οι δασικοί συνεταιρισμοί μετονομάζονται Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ) και έχουν τουλάχιστον 25 μέλη, τα οποία είναι όλα αποδεδειγμένα δασεργάτες. Μόνον οι ΔΑΣΕ μπορούν να αναλάβουν την εκμετάλλευση δασών, και στο έργο τους περιλαμβάνονται, εκτός από τη συλλογή ξύλου και ρητίνης, η συλλογή κάθε είδους καρπών από τα δάση, καθώς και η πραγματοποίηση εργασιών δασοπροστασίας.
• Πέντε ή περισσότεροι ΔΑΣΕ που βρίσκονται στον ίδιο νομό μπορούν να συστήσουν μια ένωση, προκειμένου να ιδρύσουν μονάδα μεταποίησης προϊόντων.
Όσον αφορά στους σημερινούς δασικούς συνεταιρισμούς, θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να διαγράψουν όσα μέλη τους δεν είναι δασεργάτες και να συμπληρώσουν 25 μέλη με βάση το νέο πλαίσιο.

Λαθροϋλοτομία

Ο κος Πίσσιας μιλώντας στην στήλη μας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στην περιοχή Καλαμπάκας είναι λίγα και προέτρεψε τους κατοίκους να συνεργάζονται με το Δασαρχείο και να μην παρανομούν.

Ανέφερε ότι το Δασαρχείο Καλαμπάκας και ο ίδιος δεν είναι ανάλγητοι και βοηθούν τους πολίτες που αδυνατούν να προμηθευτούν καυσόξυλα να ζεσταθούν τον Χειμώνα. Πάντα όμως με καλή συνεργασία και κατόπιν αναλόγων υποδείξεων από το Δασαρχείο.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .