Πραγματοποιήθηκε στη Καλαμπάκα η ημερίδα με θέμα τα δηλητηριασμένα δολώματα

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
14 Οκτωβρίου 2015, 11:44

Τι είναι το δηλητηριασμένο δόλωμα ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας “φόλα”;
Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο µεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιµοποιούνται για τη δηλητηρίαση ζώων. Η πιο διαδεδομένη μορφή φόλας είναι οι εμποτισμένες με φυτοφάρμακο τροφές. Η στρυχνίνη ως ουσία χρησιμοποιείται πλέον σπανιότερα, δεδομένου ότι έχει απαγορευθεί από το 1993 και είναι πιο δύσκολο να την προμηθευτεί κάποιος, ενώ τα τελευταία χρόνια συχνά παρατηρείται το φαινόμενο χρήσης τυποποιημένης φόλας σε μορφή κάψουλας παραφίνης.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος της δηλητηρίασης άγριων ζώων  ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην ημερίδα που διοργανώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Καλαμπάκας.

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας και αβεβαιότητας για το μέλλον, ο Ασπροπάρης, ένα σπάνιο είδος γύπα, δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης στην Ελλάδα της πολλαπλής κρίσης.

Ενώ παλιά είχε ιδιαίτερα στενή σχέση με τους αγροτικούς πληθυσμούς της χώρας, οι οποίοι τον σέβονταν, τον θαύμαζαν και τον συμπεριλάμβαναν στην καθημερινότητα τους, όπως μαρτυρούν οι θρύλοι και οι παραδόσεις των ορεινών χωριών, σήμερα ο νεοέλληνας τον δολοφονεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έμμεσα δολοφονεί και τον ίδιο του τον εαυτό.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που παρακολουθεί στενά και σε καθημερινή βάση το μειωμένο και στα όρια της εξαφάνισης πληθυσμό του Ασπροπάρη, βρήκε στην περιοχή των Μετεώρων ένα ενήλικο πουλί δηλητηριασμένο στη φωλιά του.

Οι ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας μετά από τρεις μέρες και αφού δεν είχαν παρατηρήσει καμία κίνηση του ζευγαριού των Ασπραπάρηδων, θορυβήθηκαν και έκαναν καταρρίχηση στη φωλιά του. Εκεί βρήκαν το άτυχο πουλί νεκρό από δηλητήριο. Παραμένει άγνωστο τι έχει απογίνει το ταίρι του το οποίο δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής.

Η κουβέντα μπορεί να επικεντρώθηκε γύρω από τον Ασπροπάρη ωστόσο όλοι συμφώνησαν πως από τα δηλητηριασμένα δολώματα χτυπιούνται όλα τα ζώα και κατά συνέπεια οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι.

Σίγουρα το πρόβλημα των δολωμάτων είναι μεγάλο και στη περιοχή μας, με τις αρχές αλλά και πολλούς συμπολίτες μας να κάνουν προσπάθειες να δώσουν τέλος σε αυτή τη μάστιγα.

Τέτοιες ημερίδες βοηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση και σίγουρα παρακινούν όλο και περισσότερο κόσμο να δει με άλλο μάτι όλα τα ζώα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .