Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Θεοδώρου Νημά

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
18 Οκτωβρίου 2018, 19:38

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα «Νίτσα Λιάπη» στην Καλαμπάκα, η παρουσίαση του βιβλίου του Τρικαλινού φιλολόγου και ιστορικού Θεοδώρου Α. Νημά με τίτλο “Ιστορία και Μνημεία των επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”.

Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα» και ο Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη) ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και του Δήμου Μετεώρων.

Για το βιβλίο θα μιλήσαν η κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, η κ.Σμαρώ Νάκη, μαθηματικός, και ο κ. Αχιλλέας Σιάχος, δάσκαλος.

Χαιρετισμός απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μετεώρων κ. Λίλα Μπαντέκα-Νάνη.

Στο τέλος της παρουσίασης ο κ. Νημάς απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις.

Σχετικά με τον συγγραφέα:

Ο Θεόδωρος Νημάς γεννήθηκε στον Πλάτανο Τρικάλων το 1950. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993). Από το 1977 έως το 2011 υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση. Από τον Μάρτιο του 2003 έως την συνταξιοδότησή του (2011) διετέλεσε σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Ν. Τρικάλων.
Δίδαξε διάφορα φιλολογικά και ιστορικά μαθήματα στα Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Θεσσαλίας, στο ΤΕΦΑΑ του ίδιου Παν/μίου, καθώς και στο ΤΕΙ Λάρισας – Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων (έδρα Τρίκαλα) το μάθημα «Τοπογραφία των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Θεσσαλίας».Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κρίσης-Αξιολόγησης του βιβλίου «Γραμματική της Νεοελληνικής Γλώσσας» για τους μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων του Γυμνασίου (Αθήνα 2011).
Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις του σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει αρκετές διαλέξεις. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων και πολιτιστικών σωματείων. Υπήρξε ο βασικός ιδρυτής (1978) και πρόεδρος (από το 1984 έως το 2015) του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων. Από το 1981 διευθύνει το ετήσιο φιλολογικό – ιστορικό – λαογραφικό – λογοτεχνικό περιοδικό «Τρικαλινά», το οποίο εκδίδει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. (έχουν εκδοθεί 36 τόμοι). Επίσης είναι διευθυντής και επιμελητής της σειράς αυτοτελών εκδόσεων «Κείμενα και Μελέτες», που εκδίδει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. σε συνεργασία με εκδότες της Θεσσαλονίκης (έχουν εκδοθεί 18 βιβλία, τα τρία δίτομα). Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της επιστημονικής και θεσσαλικής»Βιβλιοθήκης Παναγιώτη & Μαρίας Χατζηγάκη-Φ.Ι.ΛΟ.Σ.» (1991), η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από 14.000 τόμους περίπου, ανάμεσα στους οποίους όλα σχεδόν τα βιβλία που αναφέρονται στην περιοχή Τρικάλων. Μέσω του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. έχει πρωτοστατήσει στη διοργάνωση δέκα (11) Συμποσίων Τρικαλινών Σπουδών, καθώς και σε άλλα συνέδρια και ημερίδες ή διαλέξεις. Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2007). Είναι επίσης γεν. γραμματέας της Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας και μέλος της Διευθύνσεως Συντάξεως του επιστημονικού της περιοδικού «Θεσσαλικά Μελετήματα» (έχουν εκδοθεί 6 τόμοι).
Για την προσφορά του στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα, το 2013 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Επιλεκτικά αναφέρονται τα αυτοτελή βιβλία:
1.Η «Έκφρασις κυνηγεσίου γεράνων» του Κωνσταντίνου Μανασσή. Εισαγωγή – Κείμενο – Μετάφραση -Σχόλια – Γλωσσάριο, Θεσ/νίκη 1973 (2η έκδοση, Θεσ/νίκη, Αφοί Κυριακίδη, 1984, σσ. 56).2.Δημοτικά Τραγούδια της Θεσσαλίας, τόμοι 2, Θεσσαλονίκη, Αφοί Κυριακίδη, 1983, σσ. 242+542 (Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών, 1984). 3. Τρίκαλα – Καλαμπάκα -Μετέωρα – Πίνδος – Χάσια (Γεωγραφία-Ιστορία- Μνημεία – Τουρισμός), Θεσσαλονίκη, Αφοί Κυριακίδη, 1987, σσ. 402.4. Μετέωρα Καλαμπάκα (Ιστορία- Μνημεία – Τουρισμός), Θεσ/νίκη, Αφοί Κυριακίδη, 1988, σσ. 144.5. Η Εκπαίδευση στη Δυτική Θεσσαλία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Συμβολή στη μελέτη του Θεσσαλικού Διαφωτισμού. Διδακτορική Διατριβή. Θεσ/νίκη, Αφοί Κυριακίδη, 1995, σσ. 504.6. Τα Μνημεία της Καλαμπάκας. Από το αρχαίο Αιγίνιον και τους βυζαντινούς Σταγούς στη σύγχρονη Καλαμπάκα, Καλαμπάκα 2002, σσ. 80 [Έκδοση του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας].7. «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως σήμερα). Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου και Δ΄ Τάξη Εσπερινού Λυκείου Γενικής Παιδείας. Βιβλίο Μαθητή, Αθήνα, ΥΠΕΠΘ/Παιδαγωγικό Ινστιτούτο/ΟΕΔΒ, 2007 (62012), σσ. 256. [Συνεργασία με: Ιωάννη Κολιόπουλο – Κων/νο Σβολόπουλο – Ευάνθη Χατζηβασιλείου – Χάρι Σχολινάκη-Χελιώτη]. 7α. «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου (από το 1815 έως σήμερα). Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου και Δ΄ Τάξη Εσπερινού Λυκείου Γενικής Παιδείας. Βιβλίο Καθηγητή, Αθήνα, ΥΠΕΠΘ/Παιδαγωγικό Ινστιτούτο/ΟΕΔΒ, 2007 (2007), σσ. 244. [Συνεργασία με: Ιωάννη Κολιόπουλο – Κων/νο Σβολόπουλο – Ευάνθη Χατζηβασιλείου – Χάρι Σχολινάκη-Χελιώτη],.8. Ιστορία και Μνημεία Τρικάλων και Καλαμπάκας (υπό έκδοση).
Επιστημονικές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2018) Ιστορία και μνημεία των επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας, Σταμούλης Αντ.
(1995) Η εκπαίδευση στη δυτική Θεσσαλία κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, Κυριακίδη Αφοί [κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(1990) Μετέωρα – Καλαμπάκα, Κυριακίδη Αφοί
(1987) Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Μετέωρα, Πίνδος, Χασιά, Κυριακίδη Αφοί
(1984) Η έκφρασις κυνηγεσίου γεράνων του Κωνσταντίνου Μανασσή, Κυριακίδη Αφοί
(1983) Δημοτικά τραγούδια της Θεσσαλίας, Κυριακίδη Αφοί
(1983) Δημοτικά τραγούδια της Θεσσαλίας, Κυριακίδη Αφοί
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2012) Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών
(2008) Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο, Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α.) [εισήγηση]
(2008) Το δημοτικό τραγούδι από την αρχαιότητα ως σήμερα, Ελληνοεκδοτική [εισήγηση]
(2003) Πίνδος: Τρίκαλα, Έλλα
Λοιποί τίτλοι
(2017) Γιαννούλης, Νίκος Κ., Κώδικας Τρίκκης ΕΒΕ αρ. χφ. 1471, Σταμούλης Αντ. [επιμέλεια]
(2016) Τζάνος, Στέφανος Κ., Ημερολόγιον βαλκανικών πολέμων 1912-13, Σταμούλης Αντ. [επιμέλεια]
(2010) Heuzey, Léon, Οδοιπορικό στην Τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία το 1858, Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε. [επιμέλεια]
(2010) Curzon, Robert, Τα μοναστήρια των Μετεώρων, Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε. [επιμέλεια]
(2009) Wace, Alan – John Β., Οι νομάδες των Βαλκανίων, Κυριακίδη Αφοί [επιμέλεια, επιμέλεια σειράς]
(2004) Weigand, Gustav, Οι Αρωμούνοι (Βλάχοι), Κυριακίδη Αφοί [επιμέλεια]
(2002) Stählin, Friedrich, Η αρχαία Θεσσαλία, Κυριακίδη Αφοί [επιμέλεια σειράς]
(2001) Weigand, Gustav, Οι Αρωμούνοι (Βλάχοι), Κυριακίδη Αφοί [επιμέλεια σειράς]
(1997) Συλλογικό έργο, Δημοτικά τραγούδια της Θεσσαλίας, Κυριακίδη Αφοί [επιμέλεια]
(1997) Σαμπανίκου, Εύη Δ., Ο ζωγραφικός διάκοσμος του παρεκκλησίου των Τριών Ιεραρχών της Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα 1637, Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων [επιμέλεια σειράς]
(1995) Curzon, Robert, Τα μοναστήρια των Μετεώρων, Κυριακίδη Αφοί [επιμέλεια]
(1991) Heuzey, Léon, Οδοιπορικό στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία το 1858, Κυριακίδη Αφοί [επιμέλεια]

biblionet.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .