Πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου (Κοιμητήριον) Καστρακίου

admin
admin
9 Ιουνίου 2016, 11:36

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα  στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου (Κοιμητήριον) Καστρακίου ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία.

Η Ανάληψη έπεται της Αναστάσεως και χρονικά τοποθετείται αμέσως μετά το τεσσαρακονθήμερο των εμφανίσεων του Χριστού στους μαθητές του. Ο Χριστός, σ” αυτές τις σαράντα μέρες, με συνεχείς εμφανίσεις και εξαφανίσεις αφ” ενός μεν τους αποδεικνύει την αλήθεια της αναστάσεώς του, αφ” ετέρου δε τους «γυμνάζει» στη συνεχή σωματική απουσία του. Πρέπει οι μαθητές να χειραφετηθούν από την συνεχή σωματική αίσθηση και αντίληψη του Χριστού. Να παύσουν να τον απολαμβάνουν δια της οράσεως, της ακοής, της αφής. Να παύσουν να έχουν αισθητά ντοκουμέντα της παρουσίας του Χριστού. Η ένσαρκος παρουσία του Χριστού που άρχισε με τη γέννηση του εδώ τελειώνει. Ή μάλλον σταματά για να συνεχίσει στην Β΄ Παρουσία του. Τότε το μυστήριο της ενσαρκώσεως θα ξαναφανεί.

Αναλήφθηκε, λοιπόν στους ουρανούς ο Χριστός και την ανθρώπινη φύση, την οποία ένωσε με τη θεία του φύση αχωρίστως, ασυγχύτως, ατρέπτως, την παίρνει και την τοποθετεί υπεράνω Χερουβίμ και Σεραφίμ, αγγέλων και αρχαγγέλων, δίπλα στο θρόνο του Θεού Πατέρα.
Άπειρες είναι οι εικόνες και οι μεγαλοπρεπείς εκφράσεις των προφητών και των υμνωδών της Εκκλησίας μας που εξυμνούν και εκθειάζουν το θαυμαστό αυτό γεγονός.
«Ανέβη ο Θεός εν αλλαλαγμώ, Κύριος εν φωνή σάλπιγγος». «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο βασιλεύς της δόξης» λέγει ο Δαυίδ και πίσω απ” όλες αυτές τις ποιητικές και μεγαλοπρεπείς εκφράσεις, ένα είναι το ουσιαστικό γεγονός, ένα είναι το θαύμα των θαυμάτων : η ένωση θείας και ανθρώπινης φύσεως.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .