Πραγματοποιήθηκε η ομιλία για την νόσο του Πάρκινσον από τον Δρ. Χρίστο Χ. Λιάπη

admin
admin
3 Μαΐου 2017, 10:57

Με την παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας το απόγευμα της Τρίτης η η ομιλία για την νόσο του Πάρκινσον από τον Δρ. Χρίστο Χ. Λιάπη ΜD, MSc, PhD, με θέμα: «Επιστροφή στο Μέλλον». Μύθοι και πραγματικότητες για τη νόσο του Πάρκινσον. Ολιστική προσέγγιση και θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Ο Δρ. Λιάπης δήλωσε σχετικά:

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος με συχνότητα εμφάνισης που κυμαίνεται από 0,5 έως 1% στον γενικό πληθυσμό και έως 2% σε άτομα άνω των 60 ετών. Κύρια συμπτώματά της ειναι ο τρόμος ηρεμίας, η δυσκαμψία και η βραδυκινησία (που ευθύνονται για τις παρατηρούμενες διαταραχές βάδισης και ισορροπίας) καθώς και οι εκδηλώσεις από την ψυχική σφαίρα, με κυριότερες την κατάθλιψη και τις συμπεριφορικές και νοητικές διαταραχές. Η νόσος χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων της, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά, την εργασία και τη γενικότερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Από το 1817 που  η νόσος περιεγράφηκε, ως «τρομώδης παράλυση», από τον Βρετανό γιατρό James Parkinson, η επιστημονική έρευνα έχει αποδώσει ευεργετικούς καρπούς με νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις οι οποίες βελτιώνουν τα συμπτώματα συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του καθημερινού σωματικού και ψυχολογικού βάρους των ασθενών. Πρόσφατα ερευνητικά πορίσματα Ελλήνων, μάλιστα, επιστημόνων υπόσχονται μελλοντική θεραπευτική προοπτική, η οποία αφενός θα εμποδίζει την επιδείνωση της νόσου και αφετέρου θα απαλύνει τα συμπτώματα. Τον επικεφαλής ερευνητή κ. Δημήτριο Βασιλάτη, του Ιατροβιολογικού Ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών, έχω την τύχη και την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικώς. Μέχρις ότου, όμως, τα θετικά ερευνητικά δεδομένα μπορέσουν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά στην καθημερινή κλινική πράξη, η ολιστική προσέγγιση της νόσου, η σωστή ενημερωση των ασθενών, των συγγενών και των φροντιστών τους και η ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από τη νόσο του Πάρκινσον και την υποστήριξή τους στον άνισο αλλά αξιοθαύμαστο καθημερινό τους αγώνα.

Ο κόσμος που βρέθηκε στην Βιβλιοθήκη άκουσε με μεγάλη προσοχή τα όσα είπε ο γιατρός ενώ στο τέλος συμμετείχε με ερωτήσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .