Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης & Διαβούλευσης με τίτλο: «Ημερίδα Προβολής του Νομαδικού Πολιτισμού»

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
12 Νοεμβρίου 2015, 19:13

Η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ, διοργάνωσε Ημερίδα Ενημέρωσης & Διαβούλευσηςμε τίτλο: «Ημερίδα Προβολής του Νομαδικού Πολιτισμού», η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο: «Διαδρομές και Πολιτισμός της νομαδικής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- Routes and Civilization of Transhumance World Heritage», μέσω του προγράμματος LEADER, με την συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013» .

Σκοπός του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας είναι η ανάδειξη του Νομαδικού Πολιτισμού στην περιοχή του Ασπροποτάμου και η προετοιμασία για την υποβολή Φάκελου Υποψηφιότητας προς το ICOMOS (Πολιτιστικό Τμήμα της UNESCO), προκειμένου να αποκτηθεί το καθεστώς τηςΠολιτισμικής Περιοχής Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Cultural Landscapes) από την αντίστοιχη Επιτροπή της UNESCO. Η ανακήρυξη της ορεινής περιοχής του Ασπροποτάμου, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO θα αποτελέσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες απ” την Ελλάδα και το εξωτερικό, και συνεπώς θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της περιοχής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Ορφέας στη Καλαμπάκα υπό την παρουσία του Δημάρχου και αρκετού κόσμου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

σας καλωσορίζω στην Καλαμπάκα και προκαταβολικά εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Ημερίδας Ενημέρωσης & Διαβούλευσης με τίτλο: «Ανάδειξη του Νομαδικού Πολιτισμού στην περιοχή του Ασπροποτάμου», η οποία πραγματοποιείται από την Αναπτυξιακή Τρικάλων – ΚΕΝΑΚΑΠ, στα πλαίσια του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας LEADER με τίτλο: «Διαδρομές και Πολιτισμός της νομαδικής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με την συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013» .

Η σημερινή Ημερίδα ενημέρωσης και διαβούλευσης των τοπικών φορέων είναι η 3η στην σειρά που διοργανώνεται και εντάσσεται στο πλαίσιο Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΕΝΑΚΑΠ με άλλες εννιά (9) αναπτυξιακές εταιρείες LEADER από την Ευρώπη, έξι Ιταλικές, μία Γαλλική, μία Πορτογαλική και μία Ισπανική, με τίτλο «Διαδρομές και Πολιτισμός της νομαδικής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οι 10 συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές εταιρίες μέσω του σχεδίου της διακρατικής συνεργασίας στοχεύουν να εντοπίσουν τα κοινά χαρακτηριστικά των περιοχών με βάση την νομαδική κτηνοτροφία, τις διαδρομές που ακολουθούσαν οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους αλλά και τις παραδόσεις που αναπτύχθηκαν κατά το πέρασμα των ετών. Στο Σχέδιο αυτό εκτός από τους διακρατικούς εταίρους LEADER το ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα με το Εργαστήριο του Αγροτικού Χώρου με επικεφαλή τον καθηγητή κο Δημήτριο Γούσιο που είναι σήμερα μαζί μας.

Το διακρατικό μας Σχέδιο είναι μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να διερευνηθεί, πως ορεινές περιοχές που τον 19ο και 20ο αιώνα αποτέλεσαν σημαντικά κοινωνικοοικονομικά και ανθρωπολογικά πολιτισμικά συστήματα αλλά σταδιακά αποψιλώθηκαν τόσο δημογραφικά αλλά και κοινωνικο­οικονομικά, μπορούν σήμερα να επανεκπέμψουν «στοιχεία» από την ζωντάνια που αντιπροσώπευαν κάποτε.

Όχι βέβαια ως «νοσταλγικές πολιτιστικές καρικατούρες» ενός παρελθόντος που έφυγε ανεπιστρεπτί αλλά με σύγχρονους πλέον όρους διαχείρισης των οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών τους πόρων και
τέλος των ανθρωπολογικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και συνέδεσαν έναν αξιοθαύμαστο νομαδικό πολιτισμό.

Στις ορεινές αυτές κοινότητες η νομαδική κτηνοτροφία ήταν η πιο συνηθισμένη μορφή κτηνοτροφίας αλλά και οργάνωσης του χώρου και της κοινωνίας. Οι νομάδες κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμιά άλλη ασχολία από τη συντήρηση των κοπαδιών τους (πρόβατα ή γίδια). Το καλοκαίρι τα βόσκουν στα βουνά και το χειμώνα τα κατεβάζουν στις πεδιάδες (στα χειμαδιά) με ηπιότερο κλίμα. Η πορεία αυτή σημαδεύεται ως «ΒΛΑΧΟΣΤΡΑΤΑ» και στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχουν ακόμη τα απομεινάρια των μονοπατιών που ακολουθούσαν οι νομάδες κτηνοτρόφοι καθώς και των στάσεων που έκαναν στα «ΧΑΝΙΑ» για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

0 μετακινούμενος νομαδισμός δίνει στους μετακινούμενους πληθυσμούς την δυνατότητα εκμετάλλευσης της φυσικής χλωρίδας για την διατροφή των αιγοπροβάτων με ελάχιστο κόστος εξασφαλίζοντας την επιβίωση τους. Από το 1930 περίπου αρχίζει η «αστικοποίηση» των ορεινών κοινοτήτων στον Ελλαδικό χώρο και στην συνέχεια με το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου με την εγκατάσταση σε χωριά και κωμοπόλεις και την δημιουργία μόνιμης εστίας αρχίζει ο μαρασμός τού πανάρχαιου αυτού τρόπου ζωής τού μετακινούμενου νομαδισμού.

Σήμερα, που όλα έχουν αλλάξει μορφή και βαδίζουν όλο και πιο πολύ στο καλύτερο, άρχισε και η κτηνοτροφία του είδους αυτού, να χάνει τον παραδοσιακό νομαδικό χαρακτήρα που ήθελε τον κτηνοτρόφο να μετακινείται συνέχεια μαζί με το κοπάδι και την οικογένειά του από βουνό σε βουνό και από κάμπο σε κάμπο χειμώνα και καλοκαίρι, να είναι δηλαδή μετακινούμενος νομάδας χωρίς μια μόνιμη διαμονή και κατοικία. Εξαιτίας των σκληρών συνθηκών αυτής της ζωής, η μορφή της νομαδικής κτηνοτροφίας εγκαταλείπεται και όσοι παραμένουν στο κτηνοτροφικό επάγγελμα προτιμούν να εγκατασταθούν κάπου μόνιμα και να ασχοληθούν με την ημινομαδική μορφή της κτηνοτροφίας, που τους δίνει περισσότερες ανέσεις και ευκολίες και τους επιτρέπει να κοιμούνται τη νύχτα στο σπίτι τους, να ζουν κοινωνική και όχι μεμονωμένη ζωή.

Την πορεία αυτή ακολούθησε και η ορεινή περιοχή του Ασπροποτάμου του Δήμου της Καλαμπάκας. Η ημινομαδική κτηνοτροφία με μικρότερους πληθυσμούς ζώων συνεχίζεται σήμερα με τα σύγχρονα φορτηγά πλέον αλλά η περιοχή κυρίως ζωντανεύει 2 μήνες το καλοκαίρι από τους Ασπροποταμίτες βλάχους που ξεκαλοκαιριάζουν στα χωριά τους. Ο τουρισμός συνυφασμένος με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που αντιπροσωπεύει η νομαδική

κτηνοτροφία, φαίνεται να αποτελεί μια υποσχόμενη οικονομική δραστηριότητα, παρόλο που η οικονομική κρίση που ενέσκηψε στην χώρα δυσκολεύει ακόμη και αυτόν τον τομέα στην ανάπτυξη του.

Είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε νέους τρόπους, πιο ολοκληρωμένους και νέα αναπτυξιακά εργαλεία για να δοθεί διέξοδος στο ζήτημα αναζωογόνησης αυτών των περιοχών.

Στο πλαίσιο του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας διατυπώνεται μια πρόταση που αφορά στην ανάδειξη του Νομαδικού Πολιτισμού στην περιοχή του Ασπροποτάμου και την προετοιμασία για την υποβολή Φάκελου Υποψηφιότητας προς το ICOMOS (Πολιτιστικό Τμήμα της UNESCO), προκειμένου να αποκτηθεί το καθεστώς της Πολιτισμικής Περιοχής Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την αντίστοιχη Επιτροπή της UNESCO. Εκτιμούμε ότι η ανακήρυξη της ορεινής περιοχής του Ασπροποτάμου, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα αποτελέσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό, και συνεπώς θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της περιοχής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Σήμερα οι τοπικοί φορείς έχετε προσκληθεί για να ενημερωθείτε, να συζητήσετε για την κατάσταση της περιοχής του Ασπροποτάμου και κυρίως να εκφράσετε την άποψη σας και την βούληση σας για κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες και μελλοντικές δραστηριότητες στο παραπάνω πλαίσιο. Είστε εσείς που θα αποφασίσετε, δηλ. όλοι όσοι έχετε δεσμούς με την περιοχή του Ασπροποτάμου και σας ενδιαφέρει το μέλλον και η προοπτική του.

0 Δήμος της Καλαμπάκας ενθαρρύνει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα στηρίξει κάθε πρόταση που με ρεαλιστικό και εφικτό τρόπο θα θελήσει να επανατοποθετήσει τις παλιές αξίες της νομαδικής κοινωνίας και να τις παντρέψει με τις σύγχρονες τάσεις οργάνωσης και αξιοποίησης των πόρων που αντιπροσωπεύουν αυτές οι περιοχές.

Καλή σας επιτυχία στις εργασίες σας και καλή διαμονή εύχομαι σε όλους σας.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδα ήταν:

Ώρα Θέμα Ομιλητής
18:00 -18:20 Προσέλευση συμμετεχόντων
18:20 -18:30 Χαιρετισμός Σινάνης Χρήστος,  Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., Δήμαρχος Καλαμπάκας
18:30 -18:50 LEADER και Διακρατικό Σχέδιο Συνεργασίας «Διαδρομές και Πολιτισμός της νομαδικής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» Πάτρας Παναγιώτης,  Γεν. Δ/ντης της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.
18:50 -19:10 Αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές της περιοχής Ασπροποτάμου με βάση τον  νομαδική πολιτιστική Κληρονομιά. Γούσιος Δημήτριος,  Καθηγητής του  Τμήματος  Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
19:10 -19:30 Διάλλειμα καφέ
19:30 -19:50 Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η Σύμβαση της UNESCO (2003) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα Δρίνης Ιωάννης,
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού,  Γεν. Δ/νση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δ/νση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
19:50 -20:10 Η δυναμική των μετακινούμενων συστημάτων εκτροφής Λάγκα Βασιλική, Γεωπόνος –Ζωοτέχνης, Καθηγήτρια στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ,του Τμήματος Ζωικής παραγωγήςΡάγκος Αθανάσιος,Γεωπόνος – Γεωργοοικονομολόγος MSc.,ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
20:10 -20:30 Multimedia απεικόνιση της Βλαχόστρατας, Διαδικασία καταγραφής και προβολής Φαρασλής Ιωάννης, Διδάκτορας του  Τμήματος  Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΚουζελέας Στυλιανός, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Bordeaux της Γαλλίας.
20:30 -20:50 Συζήτηση
20:50 – 21:30 Δείπνο – Μπουφές
 • ΟΧΙάς

  Δήμαρχε διάβασες την αφίσα πίσω από την πλάτη σου, γράφει διεθνές σεμινάριο, μας δουλεύετε η «χάσατε την μπάλα».
  Να στο πω απλά στα σεμινάρια υπάρχουν εκπαιδευτές και όχι ομιλητές, και το παρακολουθούν εκπαιδευόμενοι. Όταν είναι διεθνές όπως γράφει η αφίσα, συμμετέχουν και αλλοδαποί και απ’ ότι γνωρίζω οι Ασπροποταμήτες είναι Έλληνες.

 • ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

  Στο τέλος του χαιρετισμού του ο δήμαρχος κ. Σινάνης αναφέρει «Ο δήμος Καλαμπάκας ενθαρρύνει τις προσπάθειες προς……».
  Δήμαρχε δεν κατάλαβες μετά από τόσο καιρό ότι την πρόταση την ετοιμάζει η ΚΕΝΑΚΑΠ, το πρόγραμμα LEADER την πληρώνει, αλλά ο δήμος Καλαμπάκας καταθέτει τον φάκελο στην UNESKO, και ότι ο δήμος Καλαμπάκας είναι υπεύθυνος για ότι συμβεί.
  Την πρόταση-φάκελο πριν την καταθέσεις πρέπει να την περάσεις από το δημοτικό συμβούλιο.
  Ελπίζω να την διαβάσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και να μην πάνε αδιάβαστοι όπως οι 300 της βουλής με το μνημόνιο.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .