Πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα – Δημόσια συζήτηση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
18 Ιουνίου 2017, 23:58

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ ,  στην αίθουσα ¨Νίτσα Λιάππη¨ στη Καλαμπάκα , ανοιχτή συζήτηση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος .

Το παρών στη συζήτηση έδωσε αρκετός κόσμος  κατακλύζοντας την αίθουσα παραμένοντας έως το τέλος της συζήτησης.

Παρόντες οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Δριτσέλη, κ. Παπαδόπουλος και κ. Σιμορέλης και ο πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βλαχογιάννης.

Στη συζήτηση ακούστηκαν απόψεις και θέσεις από όλους όσους ζήτησαν τον  λόγο,  ενώ στο τέλος τοποθετήθηκαν οι Βουλευτές αλλά και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας.

Να θυμίσουμε ότι μια παρόμοια συζήτηση πραγματοποιήθηκε πριν 2 μήνες στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου είχε αποφασίσει να σταλούν κάποιες παρατηρήσεις στο υπό έγκριση κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος που είχε στείλει το Υπουργείο.

Ο κος Κυριακούλης  Δημήτριος εκπροσωπώντας την κίνηση πολιτών ¨Μετέωρα για όλους ¨ , κατήγγειλε την διαδικασία ως έγινε και κάλεσε όλους τους Φορείς να μην καταθέσουν προτάσεις αλλά να ζητήσουν την σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ο κος Γρηγόρης Καλύβας εκπροσωπώντας τον σύλλογο ¨Μετεώρων Λιθόπολις ¨  , τάχτηκε υπέρ του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος λέγοντας ότι το μνημείο χρειάζεται προστασία.

Ο κος Καρακαντάς Θεόδωρος μίλησε για διχασμό της τοπικής κοινωνίας και αναφέρθηκε στις απαγορεύσεις του Αρχαιολογικού Νόμου.

Ο κος Λάσκος Δημήτριος υπερασπίστηκε  την νομιμότητα της διαδικασίας και τάχθηκε υπέρ του σχεδίου.

Η Δημοτικός Σύμβουλος κα Πέρυ Χαρτοπούλου απάντησε στα λεγόμενα του κου Λάσκου και τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης του Προεδρικού Διατάγματος.

Ο κος Σιάχος Αχιλλέας εκπροσωπώντας την Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας μετέφερε την διαφωνία τους και ότι το Π.Δ. πρέπει να αποσυρθεί.

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος  κος Αντώνιος Τούλας επιτέθηκε σφόδρα κατά της Δημοτικής Αρχής , και δήλωση συμπαράσταση στον κο Θεοδώρου που δεν του επετράπη ( δικαστικά ) να πραγματοποιήσει δράση στα Μετέωρα.

Ο κος Βασίλης Θεοδώρου καταδίκασε την διαδικασία και μίλησε για τα αθλήματα που ο ίδιος πραγματοποιεί , θεωρώντας ότι δεν ενοχλούν κανέναν.

Η κα Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα γραμματέας του Ποταμιού τάχθηκε με την πρόταση της Ορειβατικής Λέσχης ενώ ο κος Αθανασίου Σπύρος κατηγόρησε το Νομικό πλαίσιο που ενώ απαγορεύει στους ιδιώτες εργασίες σε ιδιοκτησίες εντός του Αρχαιολογικού χώρου, δεν ισχύει το ίδιο για τις Ιερές Μονές.

Ο κος Γιώργος Κουρέλης μίλησε για κινήσεις που θα φέρουν την Τουριστική Ανάπτυξη στην περιοχή και θέσεις εργασίας για τους νέους.

Ο κος Ιωάννης Ψαρρής τάχθηκε κατά του Π.Δ. και έκανε μια μικρή αναφορά στην διαδρομή της κατάστασης τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο κος Παναγιώτης Νταμπαλής ζήτησε και αυτό να καθυστερήσει η υπογραφή του Π.Δ. μέχρις ότου πραγματοποιηθεί μια κανονική διαβούλευση και ακουστούν όλες οι απόψεις.

Ο κος Αθανάσιος Καπλάνης τάχτηκε υπέρ του Π.Δ. και μετέφερε προσωπικές εμπειρίες από γεγονότα που προσβάλουν την Ιερότητα του χώρου.

Ο κος Μιχάλης Γαυράς διάβασε σχόλιο που εστάλη από Ηγούμενο Μονών ( κατά την άποψή του) και ένα mail που έφτασε κάτω από το σχόλιο .

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Δημήτρης Ζερβόπουλος κατηγόρησε πρώην Ηγούμενο των Μονών ότι ήθελε να διώξει τους μικροπωλητές από τα Μετέωρα και τάχθηκε κατά του Π.Δ.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Λεονίδας Κεραμίδας τάχθηκε κατά του Π.Δ. και όλων των εκμεταλλεύσεων στα Μετέωρα σε βάρος της κοινωνίας και των πολλών.

ΟΙ κκ. Βάϊος Ζιάκας και Δημήτριος Λύππας ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου , ώστε να στοιχειοθετηθεί μια πρόταση που θα σταλεί στο Υπουργείο και δη στην κα Κονιόρδου.

Ο Βουλευτής κος Σάκης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται στην συζήτηση για να ακούσει τους Φορείς και τάχθηκε κατά αν ισχύσει ως έχει.

Η Βουλευτής κα Παναγιώτα Δριτσέλη θεώρησε την συζήτησης πολύ χρήσιμη και ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από την Υπουργό να περιμένει και να μην υπογράψει το Π.Δ.

Ο Βουλευτής κος Χρήστος Σιμορέλης δεσμεύτηκε ότι πριν υπογραφεί το Π.Δ. υ Υπουργός κα Κονιόρδου θα επισκεφτεί την Καλαμπάκα και θα γίνει δημόσια συζήτηση.

Ο πρώην Βουλευτής κος Ηλίας Βλαχογιάννης συνέστησε ψυχραιμία και δικαίωμα σ όλους να εκφράσουν την άποψή τους. Πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση ανέφερε , και είπε ότι έχει πρόταση και αν χρειαστεί θα την καταθέσει και γραπτώς.

Τέλος την συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Χρήστος Σινάνης ο οποίος διάβασε μια σειρά έγγραφα για το πώς έφτασε ως εδώ η κατάσταση , ζητώντας για μια ακόμη φορά από Αναρριχητές και Ορειβάτες να καταθέσουν συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση ( έναν – έναν βράχο )  για το που θα πρέπει να επιτρέπεται η αναρρίχηση.

Δεσμεύτηκε δε αυτήν την πρόταση να την προωθήσει στο αρμόδιο Υπουργείο ενώ απέκλεισε έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου κατηγορώντας όσους το ζητούν ότι το κάνουν για να βρίσκονται σε κουβέντα.

Τώρα αν ληφθούν υπ’ όψη από τους αρμοδίους όλα όσα ειπώθηκαν αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .