Που το πάει η Τουρκία ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
22 Οκτωβρίου 2016, 08:23

Ο Αλβανός πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα ,μιλώντας  στο Αλβανικό κοινοβούλιο    δήλωσε ότι «η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε μετά από παρέμβαση τρίτου παράγοντα»  χωρίς να  διευκρινίσει  ποιος είναι ο τρίτος παράγοντας . Ωστόσο  όλα δείχνουν  ότι πίσω από την αποτυχία της συμφωνίας, την οποίαν απέρριψε το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, βρίσκεται η Τουρκία.

Επίσης  ο σουλτάνος αμφισβητεί  την συνθήκη της Λωζάνης και τώρα μιλάει ανοιχτά για την αναγέννηση  της Οθωμανικής  αυτοκρατορίας ενώ με  την γενικότερη πολιτική της  πέτυχε να  επιβάλει, την επιζήμια για τη χώρα μας, αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του δικαίου της θάλασσας, «ανταλλάσοντάς» την με μια σχετική σταθερότητα στην περιοχή ενώ πίσω από αυτά εξυφαίνεται μια ενορχηστρωμένη  πολιτική άλωσης  , χωρίς πόλεμο ,  της Ελλάδας .

Εκτός από την επίσημη δήλωση, μέσω ψηφοφορίας στο τουρκικό κοινοβούλιο, ότι συνιστά casus belli η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, υπομιμνήσκει διαρκώς, μέσω των παραβιάσεων του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει επί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων .

Τελικά που το πάει η Τουρκία ; Ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι της ;

Η Τουρκία κινείται προς την κατεύθυνση να διαδραματίσει ρόλο ηγεμονικής περιφερειακής δύναμης . Η σύσφιξη των δεσμών με Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο  , και η ενεργοποίηση μουσουλμανικών μειονοτικών κομμάτων στα Βαλκάνια, πάει ταυτόχρονα με την προσπάθειά της να είναι στο τραπέζι της μοιρασιάς  στην θερμή περιοχή της Συρίας .

Το όραμα του καθεστώτος Ερντογάν για μια Τουρκία ηγεμονική δύναμη στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, βασίζεται στη ρευστή και ασταθή κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο και πρώτα απ’ όλα στην ευρύτερη περιοχή .

Έχουμε μπει σε μια περίοδο μεγάλων  γεωπολιτικών αλλαγών και ανακατατάξεων. Ο πόλεμος έχει γίνει βασικό εργαλείο της Αμερικάνικης πολιτικής για την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση των ανταγωνιστών της, κυρίως της Ρωσίας  !! Το πώς θα βγει η Ελλάδα μέσα απ΄ αυτήν την διελκυστίνδα είναι το μεγάλο ερώτημα !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .