Πώς θα πάρουν τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι – Ανοίγουν 850 υποκαταστήματα Τραπεζών

admin
admin
30 Ιουνίου 2015, 08:04

Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα ανοίξουν 250 καταστήματα της Εθνικής, 250 της Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 Eurobank τα οποία θα εξυπηρετούν αποκλειστικά συνταξιούχους που δεν έχουν στην κατοχή τους ή δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν κάρτα ανάληψης. Αυτό αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, καθώς, όπως τονίζουν, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα ισχύουν και για τους συνταξιούχους με μόνη εξαίρεση ότι το όριο των 60 ευρώ θα ισχύει σωρρευτικά για τους συνταξιούχους. Δηλαδή αν οι τράπεζες ανοίξουν την Τετάρτη οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη 180 ευρώ δηλαδή 60 ευρώ επί τρεις ημέρες. Η σωρευτική αυτή δυνατότητα ισχύει μόνο για τους συνταξιούχους. Το γεγονός ότι και οι συνταξιούχοι θα υπαχθούν στον περιορισμό των 60 ευρώ –έστω και αν θα μπορούν να παίρνουν μαζεμένα τα χρήματα μέσω του καταστήματος- θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Τελικώς, σε σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης με τραπεζίτες, αποφάσισαν την αύξηση του ημερήσιου ορίου ανάληψης για τους συνταξιούχους στα 120 ευρώ.

Πάντως, στελέχη τραπεζών πάντως εκφράζουν ανησυχία για το εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο συνταξιούχων πελατών και το πώς θα αντιμετωπίσουν άλλους πελάτες που θα ζητήσουν επίσης εξυπηρέτηση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η καταβολή και η ανάληψη του συνόλου των συντάξεων από τους δικαιούχους σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι αδύνατη, απλούστατα γιατί δεν υπάρχουν τόσα χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τρέχουσα ρευστότητα, σε χαρτονομίσματα, των τραπεζών διαμορφώνεται στα 1,7 δις. ευρώ ενώ οι συντάξεις που θα πληρωθούν μέχρι την 1η Ιουλίου ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ. Με λίγα λόγια τα λεφτά σε φυσική μορφή για να πάρει ο κόσμος τις συντάξεις του δεν υπάρχει. Άλλωστε η πολύ περιορισμένη ρευστότητα ήταν αυτή που επέβαλε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και τον καθορισμό ενός τόσο χαμηλού ορίου 60 ευρώ την ημέρα. Με τον περιορισμό αυτό, οι εκροές καταθέσεων μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 300 ευρώ την ημέρα και έτσι η τρέχουσα ρευστότητα επαρκή για περίπου 6 ημέρες!

Aftodioikisi.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .