Πως γιορτάζει η περιοχή Καλαμπάκας τον Άγιο Δημήτριο – Φωτορεπορτάζ ( Καλαμπάκα – Νέα Ζωή- Θεόπετρα – Διάβα )

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
25 Οκτωβρίου 2016, 19:26

Με σειρά λατρευτικών και λαϊκών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από το απόγευμα σήμερα και θα πραγματοποιήθηκαν αύριο στην περιοχή Καλαμπάκας με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητρίου , γιορτάζουν οι κάτοικοι της περιοχής τον πολιούχο προστάτη της πόλης της Θεσσαλονίκης .

Στην πόλη της Καλαμπάκας επίκεντρο των εκδηλώσεων κα πάλι το ομώνυμο εξωκλήσι του Αγίου που βρίσκεται στην συνοικία «Πουλιάνα» της πόλης . Σήμερα το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας εσπερινός.

Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω εξωκλήσι αποτελεί κόσμημα για την Καλαμπάκα και ειδικότερα για την περιοχή «Πουλιάνα» στις λατρευτικές ακολουθίες του οποίου παραβρέθηκαν πολλοί Καλαμπακιώτες .

Ανάλογες εκδηλώσεις έχουμε και στην Διάβα όπου πανηγυρίζει ο ενοριακός ναός , και επίσης στην Κρανιά Ασπροποτάμου , αλλά και σε μια σειρά εξωκκλήσια όπως στον Άγιο Δημήτριο Θεόπετρας όπου μετά τη θεία λειτουργία αύριο θα μοιραστεί φαγητό σε καζάνι .

Στη Μονή Αγίου Δημητρίου Μπούρσιανης (Νέα Ζωή)

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στο μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, τον Άγιο Δημήτριο Μπούρσιανης (Νέας Ζωής) .
Πρόκειται για ένα απ’ τα παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής από το οποίο σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό και το οποίο είναι αφιερωμένο και τιμάται ο Άγιος Δημήτριος.

Το καθολικό πριν μερικά χρόνια απειλούνταν με κατάρρευση και χάριν των παρεμβάσεων που έκανε με δαπάνες της η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου όχι μόνο διασώθηκε αλλά και αναδείχθηκε αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Και ήταν αυτός ένας απ’ τους λόγους που προστατεύτηκε ώστε να μην το κατακλείσουν τα νερά του φράγματος «Ληθαίου» που κατασκευάζεται στο χώρο.
Σ’ αυτόν τον ιερό και εμβληματικό χώρο με φροντίδα της αδελφότητας της Μονής Αγίου Στεφάνου σήμερα το απόγευμα τέλεσε τον μέγα εσπερινό και αύριο , ανήμερα της εορτής του Αγίου , θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .