Πως ένας ιός νίκησε τον Ερντογάν !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
19 Μαρτίου 2020, 07:56

Στην παγκόσμια ιστορία υπάρχουν παραδείγματα που πόλεμοι κρίθηκαν από απρόβλεπτες συγκυρίες όπως οι  πανδημίες .  Αυτό που  παρατηρείται  το τελευταίο διάστημα , όσον αφορά την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη στάση της έναντι της χώρας μας είναι όντως αξιοσημείωτο. Το τελευταίο 24ωρο η Τουρκία εμφανίζεται να αποσύρει σταδιακά τον στόλο της από το Αιγαίο και από Ανατολική Μεσόγειο  και τον οδηγεί στις βάσεις τους. Επιπλέον απενεργοποιεί  τη δράση και από τα  ερευνητικά της σκάφη, με σκέψεις  να τα αποσύρει και αυτά.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας κ. Ακάρ κλείνει τη μια μετά την άλλη τις στρατιωτικές σχολές.  Ενώ περιορίστηκαν και οι προκλήσεις στο Αιγαίο, κάποιες εισόδους υπήρξαν αυτές τις ημέρες στο FIR Αθηνών  που αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν αμέσως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας οφείλεται σ΄ έναν και μόνον λόγο:  Στο φόβο του κορωνοϊού, ο οποίος κτύπησε για καλά την γειτονική χώρα και τις ένοπλες δυνάμεις της. Μπορεί οι Τούρκοι να κρύβουν τα κρούσματα, ή να παρουσιάζουν τους θανάτους ως αποτέλεσμα της γρίπης, αλλά το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι υπαρκτό για την Τουρκία .

Βεβαίως υπάρχει ακόμα η ένταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Παρά μόνον η ώρα της επίθεσης με τη βοήθεια των τούρκων στρατοφυλάκων. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι τούρκοι αιφνιδιάστηκαν με την παρουσία ανδρών της Frontex. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες  από τη μεθόριο, οι τούρκοι  στρατιώτες φώναξαν σε αυστριακούς της Frontex που τους συνάντησαν σε μια περιπολία: «τι θέλετε εσείς εδώ, σε μια ξένη χώρα;». Και οι αυστριακοί απάντησαν: «Δεν είμαστε σε ξένη χώρα φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης μας».

Οι διδαχές της ιστορίας

Η ιστορία είναι ο πλέον ασφαλέστερος δρόμος για να καταλάβουμε το μέλλον αρκεί να την μελετούμε σωστά και να διδασκόμαστε  απ΄ αυτήν . Λοιπόν , οι επιδημίες άλλαξαν τον κόσμο , τελείωσαν ή άρχισαν πολέμους, διέλυσαν πολιτικοοικονομικές δομές και γέννησαν καινούργιες, μα πάνω από όλα έθεσαν τον (κάθε) άνθρωπο αντιμέτωπο με τον εαυτό του: δοκίμασαν την πίστη του στον Θεό και στους άλλους ανθρώπους, μέτρησαν την ηθική του υπόσταση.

Με το πώς οι πανδημίες επηρέασαν τις κοινωνίες και τελικά την Ιστορία την ίδια ασχολείται ο καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Γέιλ, Φρανκ Σνόουντεν , υποστηρίζοντας ότι οι επιδημίες έχουν μεταβάλει τις κοινωνίες στις οποίες εξαπλώνονται, διαταράσσοντας τις προσωπικές σχέσεις, την οικονομία, την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, το περιβάλλον εν συνόλω. «Οι επιδημικές ασθένειες δεν είναι τυχαία γεγονότα που πλήττουν τις κοινωνίες άγρια ​​και χωρίς προειδοποίηση» γράφει. «Αντιθέτως, κάθε κοινωνία παράγει τα δικά της, πολύ συγκεκριμένα πάντα, τρωτά σημεία της».

Το περιοδικό New Yorker είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σνόουντεν, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με ταχύτητα, ώστε να λάβει τη γνώμη του στο ερώτημα  ποιοι είναι κύριοι τρόποι με τους οποίους οι επιδημίες έχουν διαμορφώσει τον σύγχρονο κόσμο.

Ο Σνόουντεν υποστηρίζει ότι οι επιδημίες μάς θέτουν ενώπιον του πραγματικού εαυτού μας, αφού καλούμαστε να αναμετρηθούμε εξ ανάγκης με την έννοια του θανάτου πρωτίστως. Αποκαλύπτουν το ηθικό έρμα ενός εκάστου και τη σχέση του με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και με το περιβάλλον, τεχνητό και φυσικό.

Οι επιδημίες, λέει ο Σνόουντεν, διαμόρφωσαν την Ιστορία επειδή οδήγησαν τους ανθρώπους στο να σκεφτούν τα μεγάλα ζητήματα. Με το ξέσπασμα της πανώλης, οι άνθρωποι αναλογίστηκαν τη σχέση τους με τον Θεό. Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η μαύρη πανώλη που τον 14ο αιώνα αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης, λειτούργησε ως ένας τεράστιος μηχανισμός αφύπνισης που έβγαλε την ανθρωπότητα από το σκοτάδι του Μεσαίωνα.

Ο «μαύρος θάνατος» του 14ου αιώνα δεν έκανε διακρίσεις: σκότωνε φτωχούς και πλούσιους, αδύναμους και ισχυρούς, εξαθλιωμένους αμαρτωλούς και σεβάσμιους ιερωμένους· αυτή η μακάβρια «δημοκρατία» έκανε τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν βεβαιότητες και θεμελιώδεις ως τότε αρχές, έφθειρε το κύρος των φεουδαρχών, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της Ιατρικής, άλλαξε τις δομές στην αγορά εργασίας και οδήγησε εν τέλει στην Αναγέννηση.

Ο Σνόουντεν επιβεβαιώνει ότι οι επιδημίες, και μέσω του μαζικού θανάτου που επέφεραν, ήταν η κινητήρια δύναμη για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, όπως το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον αστισμό και στη Βιομηχανική Επανάσταση. Όντως η ερημοποίηση περιοχών –η Φλωρεντία έχασε το 80% του πληθυσμού της από την πανώλη!– αναδιοργάνωσε το μοντέλο εργασίας, δημιούργησε ευκαιρίες, αύξησε τις αμοιβές και το αυξημένο κόστος εργασίας οδήγησε με τη σειρά του στη μηχανοποίηση.

Ο Σνόουντεν δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τον «καθοριστικό ρόλο» των επιδημιών στην έκβαση πολέμων ή στην έναρξή τους. Θεωρείται βέβαιο ότι οι διωγμοί των Εβραίων πυροδοτήθηκαν από την ανάγκη να βρεθεί ένας ένοχος για την πανώλη. «Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει σημαντικός τομέας της ανθρώπινης ζωής ανέγγιχτος από τις επιδημικές ασθένειες».

Ιστορικά, εντοπίζεται και ταξικότητα στα θύματα των επιδημιών (λόγου χάρη εργάτες, αλλά και ευάλωτοι άνθρωποι από φτώχεια και ανημποριά). «Η χολέρα και η φυματίωση στον σημερινό κόσμο μας σχετίζονται με τη φτώχεια και την ανισότητα». Είναι γεγονός, επίσης, ότι «η αντίδρασή μας εξαρτάται από τις αξίες μας, τις δεσμεύσεις μας και από την πίστη ότι όλοι μας ανήκουμε στην ανθρώπινη φυλή και όχι σε μικρότερες μονάδες», σε έθνη δηλαδή. «Πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, να συνειδητοποιήσουμε ότι η υγεία των πιο ευάλωτων ανθρώπων είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία όλων μας».

Λοιπόν , ναι , τον Σουλτάνο , το λύγισε ένας ιός , ο Covid-19 . Είναι ο αστάθμητος παράγοντας που κρίνει την ιστορική εξέλιξη του κόσμου και είναι ο παράγοντας που συχνά γράφει την ιστορία . Στην προκειμένη περίπτωση ο Ερντογάν δεν τον υπολόγισε . Αλλά δυστυχώς για τον Ερντογάν η ιστορία επαναλαμβάνεται κατά τρόπο σκληρό για όσους δεν την μελετούν ή την μελετούν κατά τρόπο λανθασμένο.

Πηγή: Protagon.gr

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .