Πολιτικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις

19 Σεπτεμβρίου, 2016 08:23 Επιμέλεια: /

kalibas new site

Είναι σαφές ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα αν και φαίνεται να είναι αμιγώς οικονομική (δημοσιονομικός εκτροχιασμός , κρίση χρέους) εν τούτοις δεν είναι . Αυτά , είναι η μία διάστασή της  . Ωστόσο με μια διεισδυτικότερη ματιά στην ανάγνωση της κρίσης μπορούμε να ισχυριστούμε , και θεωρώ ότι δεν κάνουμε λάθος , ότι η κρίση είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη και αφορά την  ίδια την θεώρηση ζωής  , την κοινωνική οργάνωση στην οποία οικοδομούμαι , στις νοοτροπίες και συμπεριφορές μας ως πολιτών , στην κομματοκρατία , που αποτελεί στρέβλωση της Δημοκρατίας και αντικατέστησε την Δημοκρατία φθείροντας τους θεσμούς στους οποίους στηρίζεται , στο πελατειακό σύστημα λειτουργίας και διακυβέρνησης της χώρας , στον κρατικό παρεμβατισμό σε επίπεδο οικονομίας και ανάπτυξης , που δημιούργησε τις γνωστές αγκυλώσεις που δεν επέτρεπε να ανασάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία και το υγιές επιχειρήν , στο αναπτυξιακό μοντέλο γενικότερα .

Όλα αυτά που λειτούργησαν για δεκαετίες στην χώρα μας και δημιούργησαν τα γνωστά προβλήματα στην ανάπτυξη ,  εμπόδισαν την  γενικότερη πρόοδο της χώρας και δεν επέτρεψαν στην οικονομία και στην Ελληνική κοινωνία να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία , που είτε μας αρέσει , είτε δεν μας αρέσει , έχει επικρατήσει  σε παγκόσμιο επίπεδο , πρέπει να διορθωθούν  . Πρέπει να διορθωθούν όχι γιατί μας το επιβάλλουν οι δανειστές και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δια των μνημονίων , αλλά γιατί η χώρα πρέπει κατ΄ αρχήν να παραμείνει στην Ευρώπη , που μπορεί να έχει πλήθος αδυναμιών μετεξελισσόμενη σε ένωση των αγορών , χρηματιστηριακών Fans , σε μια γραφειοκρατία που ακολουθεί με συνέπεια τις περιοριστικές πολιτικές της συνεχούς λιτότητας , αλλά  εντούτοις η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στους κόλπους της γιατί απλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος .

Πρέπει να παραμείνει χωρίς  να απολέσει την ψυχή της , την πολιτιστική  της ταυτότητα και εθνική συνείδηση τα νάματα των οποίων θα  πρέπει να συνεχίσουν να γαλουχούν τους έλληνες και να τα  τροφοδοτούν . Το θέμα είναι πως αυτήν την αναγκαιότητα θα την  προχωρήσομε όταν πολιτικό σύστημα , λειτουργία κρατικών θέσμιων , ιδιωτική πρωτοβουλία  και κοινωνία εξακολουθούν να πορεύονται όπως παλιά , με την νοοτροπία δηλαδή του κρατισμού .

Το πώς θα προχωρήσουμε είναι ένα θέμα που δεν αφορά μια κυβέρνηση , του όποιου κόμματος , ή ενός κόμματος αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και την πολιτική τάξη , της Ελληνικής Κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων της οικονομίας που θα πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν αν όχι σε ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής αναδιάρθρωσης , κοινωνικής ανασυγκρότησης και εθνικής αναγέννησης , τουλάχιστον σε ένα μίνιμουμ  στρατηγικό σχέδιο σε βασικούς τομείς .

Αναμφίβολα αυτό ενώ σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο , στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο , δεδομένου ότι το πολιτικό σύστημα αντί να σκεφθεί εθνικά , σκέπτεται και δρα μικροκομματικά και μικροπολιτικά  όπως βλέπουμε στις συμπεριφορές των πολιτικών οργανισμών και των πολιτικών ταγών .

Οι πολιτικοί ταγοί όταν είναι στην αντιπολίτευση μιλούν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων , δηλώνουν αθεράπευτα μεταρρυθμιστές , αλλά περιέργως όταν αναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με το πολιτικό κόστος και εκέι σταματά κάθε  μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τανάπαλιν βεβαίως .

Είναι σαφές πως κατά κανόνα , ελάχιστοι άνθρωποι , ή πολιτικοί , γίνονται δημοφιλείς επιφέροντας αλλαγές είτε πολιτική , είτε στην οικονομία , είτε στο κράτος . Ωστόσο όομως τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων , εκεί όπου οι αλλαγές είναι αναγκαίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν .

Τούτων δοθέντων και με βάση την αναγκαιότητα της χώρας ο διάλογος , η συνεργασία και η καινοτομία , πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες στους οποίους θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσουμε και να προχωρήσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο .

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.