Πολιτικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
19 Σεπτεμβρίου 2016, 08:23

Είναι σαφές ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα αν και φαίνεται να είναι αμιγώς οικονομική (δημοσιονομικός εκτροχιασμός , κρίση χρέους) εν τούτοις δεν είναι . Αυτά , είναι η μία διάστασή της  . Ωστόσο με μια διεισδυτικότερη ματιά στην ανάγνωση της κρίσης μπορούμε να ισχυριστούμε , και θεωρώ ότι δεν κάνουμε λάθος , ότι η κρίση είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη και αφορά την  ίδια την θεώρηση ζωής  , την κοινωνική οργάνωση στην οποία οικοδομούμαι , στις νοοτροπίες και συμπεριφορές μας ως πολιτών , στην κομματοκρατία , που αποτελεί στρέβλωση της Δημοκρατίας και αντικατέστησε την Δημοκρατία φθείροντας τους θεσμούς στους οποίους στηρίζεται , στο πελατειακό σύστημα λειτουργίας και διακυβέρνησης της χώρας , στον κρατικό παρεμβατισμό σε επίπεδο οικονομίας και ανάπτυξης , που δημιούργησε τις γνωστές αγκυλώσεις που δεν επέτρεπε να ανασάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία και το υγιές επιχειρήν , στο αναπτυξιακό μοντέλο γενικότερα .

Όλα αυτά που λειτούργησαν για δεκαετίες στην χώρα μας και δημιούργησαν τα γνωστά προβλήματα στην ανάπτυξη ,  εμπόδισαν την  γενικότερη πρόοδο της χώρας και δεν επέτρεψαν στην οικονομία και στην Ελληνική κοινωνία να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία , που είτε μας αρέσει , είτε δεν μας αρέσει , έχει επικρατήσει  σε παγκόσμιο επίπεδο , πρέπει να διορθωθούν  . Πρέπει να διορθωθούν όχι γιατί μας το επιβάλλουν οι δανειστές και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δια των μνημονίων , αλλά γιατί η χώρα πρέπει κατ΄ αρχήν να παραμείνει στην Ευρώπη , που μπορεί να έχει πλήθος αδυναμιών μετεξελισσόμενη σε ένωση των αγορών , χρηματιστηριακών Fans , σε μια γραφειοκρατία που ακολουθεί με συνέπεια τις περιοριστικές πολιτικές της συνεχούς λιτότητας , αλλά  εντούτοις η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στους κόλπους της γιατί απλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος .

Πρέπει να παραμείνει χωρίς  να απολέσει την ψυχή της , την πολιτιστική  της ταυτότητα και εθνική συνείδηση τα νάματα των οποίων θα  πρέπει να συνεχίσουν να γαλουχούν τους έλληνες και να τα  τροφοδοτούν . Το θέμα είναι πως αυτήν την αναγκαιότητα θα την  προχωρήσομε όταν πολιτικό σύστημα , λειτουργία κρατικών θέσμιων , ιδιωτική πρωτοβουλία  και κοινωνία εξακολουθούν να πορεύονται όπως παλιά , με την νοοτροπία δηλαδή του κρατισμού .

Το πώς θα προχωρήσουμε είναι ένα θέμα που δεν αφορά μια κυβέρνηση , του όποιου κόμματος , ή ενός κόμματος αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και την πολιτική τάξη , της Ελληνικής Κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων της οικονομίας που θα πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν αν όχι σε ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής αναδιάρθρωσης , κοινωνικής ανασυγκρότησης και εθνικής αναγέννησης , τουλάχιστον σε ένα μίνιμουμ  στρατηγικό σχέδιο σε βασικούς τομείς .

Αναμφίβολα αυτό ενώ σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο , στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο , δεδομένου ότι το πολιτικό σύστημα αντί να σκεφθεί εθνικά , σκέπτεται και δρα μικροκομματικά και μικροπολιτικά  όπως βλέπουμε στις συμπεριφορές των πολιτικών οργανισμών και των πολιτικών ταγών .

Οι πολιτικοί ταγοί όταν είναι στην αντιπολίτευση μιλούν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων , δηλώνουν αθεράπευτα μεταρρυθμιστές , αλλά περιέργως όταν αναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με το πολιτικό κόστος και εκέι σταματά κάθε  μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τανάπαλιν βεβαίως .

Είναι σαφές πως κατά κανόνα , ελάχιστοι άνθρωποι , ή πολιτικοί , γίνονται δημοφιλείς επιφέροντας αλλαγές είτε πολιτική , είτε στην οικονομία , είτε στο κράτος . Ωστόσο όομως τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων , εκεί όπου οι αλλαγές είναι αναγκαίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν .

Τούτων δοθέντων και με βάση την αναγκαιότητα της χώρας ο διάλογος , η συνεργασία και η καινοτομία , πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες στους οποίους θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσουμε και να προχωρήσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .