Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον – Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την παραλαβή των κάδων κομποστοποίησης στην Καλαμπάκα

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
30 Δεκεμβρίου 2016, 15:06

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Η λέξη κομπόστ προέρχεται από την αγγλική λέξη compost. Η λέξη compost προέρχεται από τη λατινική λέξη compositus από το ρήμα componere (com -together, μαζί + ponere – to place, τοποθετώ). Στα τέλη του 14ου αι. στη γαλλική γλώσσα εμφανίζεται η λέξη composte με την έννοια του μίγματος των φύλλων, της κοπριάς και άλλων υλικών για τη λίπανση της γης. Η λέξη compost με τη σημερινή της έννοια εμφανίζεται το 1580 στην Αγγλία.

Οι λόγοι που επιβάλλουν την κομποστοποίηση ως βασική μέθοδο για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων έχουν να κάνουν με το τρίπτυχο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Ο Δήμος Καλαμπάκας σε συνεργασία με την περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.) οργάνωσε και εκδήλωση ενημέρωσης για το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης που θα υλοποιηθεί από αρχές Ιανουαρίου 2017.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος, θα διανεμηθούν ΔΩΡΕΑΝ κάδοι οικιακής κομποστοποίησης σε δημότες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα αναλάβουν την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων (κομμένα κλαδιά, χόρτα, γρασίδι, φύλλα, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, χαρτί, πριονίδι, στάχτη) σε εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ).

Έγινε κλήρωση

Το ενδιαφέρον του κόσμου για την προμήθεια κάδου κομποστοποίησης στην Καλαμπάκα ήταν τόσο μεγάλη που για τους 54 κάδους οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 100.

Έτσι σήμερα  το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κλήρωση όπου επιλέγηκαν αυτοί οι οποίοι θα προμηθευτούν τους συγκεκριμένους κάδους και θα συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα.

anakiklosi-klirosi-1 anakiklosi-klirosi-3

  • ΟΧΙάς

    Μια απλή διαδικασία την έκαναν Soou.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .