Πλήθος πιστών στην «ΚΑΝΑΛΙΩΤΙΣΣΑ» – Για την πανήγυρη του Ναού του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην περιοχή «Καναλάκι» Μετεώρων

Βαγγέλης Γκιάτας και Γρηγόρης Καλύβας
7 Σεπτεμβρίου 2017, 19:09

Πλήθος προσκυνητών παραβρέθηκαν στην ακολουθία του Μεγάλου εσπερινού που τελέστηκε στο μετόχι του Μεγάλου Μετεώρου , το παρεκκλήσι της Παναγίας της Καναλιώτισσας που ως γνωστόν βρίσκεται στην δασώδη περιοχή που φέρει το όνομα «Καναλάκι» , λίγο μετά το Μοναστήρι της Υπαπαντής Αγίων Μετεώρων .
Ο μονόχωρος Ιερός Ναός, που είναι αφιερωμένος στο Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλου Μετεώρου), έχει ανακαινισθεί πρόσφατα και αποτελεί πόλο έλξης όλων όσων αναζητούν την γαλήνη και την αυτοσυνειδησία.
«…Η γέννηση της Θεοτόκου ήταν καρπός αδιάλειπτου προσευχής του Ιωακείμ και της Άννας που παρακαλούσαν τον Θεό να τους απαλλάξει από τον ονειδισμό της ατεκνίας.
Έτσι η Θεοτόκος έγινε το δοχείο που φιλοξένησε τον Χριστό που έφερε τη σωτηρία του κόσμου….».
Σ” αυτό το κορυφαίο γεγονός της Χριστιανικής πίστης είναι αφιερωμένος ο ναός της Παναγίας της «Καναλιώτισσας» Αγίων Μετεώρων.
Ο ναός , η περιοχή , οι ιερές ακολουθίες
Δεν είναι εύκολο σε κάποιον που δεν γνωρίζει την δασώδη περιοχή «ΚΑΝΑΛΑΚΙ» να προσεγγίσει τον χώρο όπου βρίσκεται ο ναός.
Περνώντας μια περιοχή πνιγμένη στο πράσινο και στη φυλλωσιά κάτω απ” τους ιερούς βράχους των Μετεώρων βρίσκεσαι σ” ένα χώρο όπου ο Θεός σμίγει με την επίγεια δημιουργία του.
Εκεί κάτω απ” τα πανύψηλα πλατάνια και τους δρυς υπάρχει το ταπεινό εκκλησάκι της Παναγίας της «Καναλιώτισσας» που πανηγυρίζει στις 8 του Σεπτέμβρη.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας εσπερινός ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία.
Ιστορικά στοιχεία
Όσον αφορά την ιστορία να αναφέρουμε η εικόνα της Παναγίας της «ΚΑΝΑΛΙΩΤΙΣΣΑΣ» προέρχεται από το άλλοτε μοναστήρι της «Ελεούσας» της «Λυκουσάδας» , σημερινής «Λοξάδας» , στα ΚΑΝΑΛΙΑ Καρδίτσας η οποία αναφέρεται σε Πατριαρχικά και Αυτοκρατιρικά σιγίλλια.
Η μονή κτίστηκε γύρω στα 1270 από την σύζυγο του Σεβαστοκράτορος Θεσσαλίας Ιωάννου Δούκα , η οποία εγινε μοναχή και ονομάσθηκε Υπομονή.
Αργότερα , άγνωστο πότε , το μοναστήρι μετατράπηκε από γυναικείο σε ανδρικό και επειδή ελλείψει μοναχών επανδρώθηκε από το ομώνυμο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης των Μετεώρων , περιήλθε ως μετόχι σ΄ αυτό.
Στην Δυτική βουνοπλαγιά της Λοξάδας ,όπου είναι τα σημερινά Κανάλια , έβοσκαν τα πολυάριθμα πρόβατα του Μοναστηριού. Βοσκοί ήταν οι ίδιοι οι μοναχοί. Για τις λατρευτικές τους ανάγκες οι μοναχοί έκτισαν μικρό εξωκκλήσι πίσω από την σημερινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και ακριβώς στην θέση της παλιάς που κατεδαφίστηκε. Αυτό αποτέλεσε και το πρώτο εκκλησάκι των πρώτων κατοίκων του χωριού και μέσα σ’αυτό υπήρχε η εικόνα της Παναγίας , η ονομαζόμενη σήμερα «Καναλιώτισσα» .
Η εικόνα χρονολογείται από τον 4ο η 5ο μ.Χ αιώνα κατά την μαρτυρία του πρώην Ηγουμένου π. Αιμιλιανού Βαφειάδη και είναι κατασκευασμένη με κηρομαστίχη και επαργυρωμένη.
Κατά την αποτυχημένη επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου το 1612 έγιναν επιδρομές Τουρκαλβανών πιθανόν από το Φανάρι κατά τις οποίες κάηκε το εκκλησάκι και η εικόνα όπως αναφέρεται έφυγε θαυματουργικά.
Η εικόνα βρέθηκε μετά από όνειρο κάποιου μοναχού με το όνομα Σωφρόνιος της μονής των Μετώρων και έκτοτε παραμένει στη Μονή αλλά κάθε χρόνο από του Σωτήρος μέχρι την παραμονή της γιορτής της (7 Σεπτεμβρίου ) μεταφέρετε στη
ΛΟΞΑΔΑ για προσκύνημα .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .