Πλήθος κόσμου στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο Φωτεινό Καλαμπάκας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
23 Οκτωβρίου 2016, 13:24

Εκδήλωση για τα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι χωριό Τσιούκα (σημερινό Φωτεινό) του νομού Τρικάλων .
Η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, που έγινε στο, στις 28 Οκτώβρη 1946 και η επίσημη μετονομασία έγινε στις 27 Δεκέμβρη 1946, με την έκδοση της Διαταγής του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, η οποία όρισε την «ονομασία των ανταρτικών Σωμάτων σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Την ευθύνη της οργάνωσης είχε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με κεντρική ομιλήτρια Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
Στην εκδήλωση στην Τσιούκα (Φωτεινό), έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας της ΚE , ενώ υπήρξε μουσικό αφιέρωμα σε αντάρτικα τραγούδια του ΔΣΕ .
Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
<< Ο ΔΣΕ ήταν λαϊκός στρατός. Εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της. Στηρίχτηκε στην οργανωτική – πολεμική πείρα του ΕΛΑΣίτικου αγώνα στην Κατοχή και το Δεκέμβρη 1944. Η ΕΑΜική Αντίσταση στην Κατοχή και η κρίσιμη αντικειμενικά ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη είχαν αφήσει μεγάλη αγωνιστική κληρονομιά στη λαϊκή συνείδηση, στις μορφές οργάνωσης και πάλης.
Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση», το λαϊκό κίνημα επέλεξε το δεύτερο δρόμο. Ο ΔΣΕ είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας» και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών.
Η αστική τάξη και οι συνοδοιπόροι της συκοφαντούν και διαστρεβλώνουν τον αγώνα του ΔΣΕ, επειδή ξέρουν καλά ότι αντιπροσώπευε την ανώτερη μορφή πάλης, σε περίοδο που αντικειμενικά διεξαγόταν ταξική σύγκρουση για το «ποιος – ποιον», για την εξουσία.
Επιδιώκουν να χτυπήσουν την ταξική πάλη σήμερα, προκειμένου να περάσει δίχως κινδύνους για την καπιταλιστική εξουσία η στρατηγική του κεφαλαίου, η διαιώνιση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Όμως, σήμερα, έχουμε διδαχθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει και οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.
Τιμάμε φέτος τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Τιμάμε όλους εκείνους και εκείνες που πολέμησαν ηρωικά, στο Γράμμο και το Βίτσι, στη Θεσσαλία, , παντού όπου βρόντηξε «ο Όλυμποςpapariga-fotino-9 papariga-fotino-31 papariga-fotino-30 papariga-fotino-29 papariga-fotino-28 papariga-fotino-27 papariga-fotino-23 papariga-fotino-22 papariga-fotino-21 papariga-fotino-20 papariga-fotino-19 papariga-fotino-18 papariga-fotino-17 papariga-fotino-16 papariga-fotino-15 papariga-fotino-14 papariga-fotino-13 papariga-fotino-12 papariga-fotino-11 papariga-fotino-10 papariga-fotino-8 papariga-fotino-7 papariga-fotino-6 papariga-fotino-5 papariga-fotino-4 papariga-fotino-3 papariga-fotino-2 papariga-fotino-1 papariga-fotino-39 papariga-fotino-38 papariga-fotino-37 papariga-fotino-36 papariga-fotino-35 papariga-fotino-34 papariga-fotino-33 papariga-fotino-32 papariga-fotino-26 και πάλι» >>.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .