Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση Ρωμηών Χριστούγεννα

admin
admin
21 Δεκεμβρίου 2014, 21:01

Στο πλαίσιο της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων, ο Σύλλογος «Μετετώρων Λιθόπολις» διοργάνωσε σήμερα  χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τίτλο «Ρωμηών Χριστούγεννα», στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Καλαμπάκας.

«Μυστήριον ξένον, ὁρῶ καὶ παράδοξον! οὐρανὸν τὸ Σπήλαιον, θρόνον Χερουβικόν, τὴν Παρθένον, τὴν φάτνην χωρίον, ἐν ᾧ ἀνεκλίθη ὁ ἀχώρnτος, Χριστὸς ὁ Θεός, ὅν ἀνυμνοῦντες μεγαλύνομεν».

Ήταν  μια εκδήλωση – αντάμωμα λόγου, εικόνας και ήχων – σε μια προ­σπάθεια αφενός να εμβαθύνουν  στο νόημα της Γεννήσεως, αφετέρου να εντρυφή­σουν  στα Χριστούγεννα των Ελλήνων, στα Χριστούγεννα της  μυσταγωγικής Ελληνι­κής παράδοσης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του συλλόγου «Μετετώρων Λιθόπολις» Γρηγόρης Καλύβας ανέφερε:

<< Τα Χριστούγεννα βρίσκονται , ως γνωστόν ,  στο επίκεντρο της Ελληνικής ζωής , αντάμα με τα ήθη και έθιμα , το χιονισμένο ελληνικό τοπίο , τον ήχο της καμπάνας που καλεί στην Χριστουγεννιάτικη λειτουργία , τις ζεστές  καρδιές των ανθρώπων , το γιορτινό τραπέζι , τα κάλαντα , την λαϊκή – δημοτική μουσική μας , το αναμμένο τζάκι με τον παππού και την γιαγιά  σταυροπόδι  στην κόχη του να διηγούνται στα εγγόνια τους  χριστουγεννιάτικα παραμύθια και παλιές   θύμησες , οι μελωδικά δοξαστικά και καταβασίες  της Βυζαντινής μουσικής .

 

Η  λογοτεχνία, πεζογραφία και ποίηση ,  εμπνεόμενη  από την γέννηση του σαρκοθέντως Θείου λόγου , τίμησε την μεγάλη δεσποτική εορτή  των Χριστουγέννων  με ηθογραφικά διηγήματα σαν αυτά του Χριστοβασίλη για τον ερχομό του ξενιτεμένου, του Τραυλαντώνη και από τους σύγχρονους του Αντ. Σαμαράκη , αλλά και των δικών μας  τοπικών συγγραφέων , όπως του αείμνηστου Στέφανου Θανασούλα  ,  Γρηγόρη Σταγέα  και άλλων .

 

Κείμενα που διατηρούν την επικαιρότητά τους και ξαναδιαβάζωντάς τα  μας φέρνουν  λησμονημένες  παιδικές θύμησες και μια απίστευτη αθωότητα που λειτουργεί λυτρωτικά και καθαρτικά  στην σημερινή  διάχυτη σήψη και παρακμή που μας περισφίγγει .

 

Ποιήματα όπως του Κρυστάλη, του Δροσίνη, του Παλαμά αλλά και μεταγενέστερων ,  γεμάτα λυρισμό και νοήματα ,  στολίζουν το δέντρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας  που σαν  λεπτή αύρα διαυλακώνει και ζωοποιεί τα υγρά και χερσαία Παπαδιαμαντικά λιβάδια, όπου έμπνευση, τέχνη τεχνική και τα περιστατικά της ανθρώπινης ζωής που απεικονίζουν,  συνυφαίνονται με την σάρκα του «εν αρχή Λόγου».

 

Αυτής της «σχολής» είναι και τα έργα του έτερου Σκιαθίτη Αλ. Μωραϊτίδη και  Φώτη Κόντογλου.

 

Ο χώρος αυτών των διηγημάτων είναι η ηλιοστάλακτη ελληνική φύση με τα άγρια αλλά προσιτά βουνά  της και  τους  ξωμάχους της  , τις τρικυμισμένες θάλασσες με τα άγρια κύματα που δαμάζουν οι φτωχοί θαλασσοπόροι τις ημέρες της γέννησης του Χριστού.

Αυτά τα Χριστούγεννα είπαμε , αξιοποιώντας  την ιδέα της κυρίας Έλλης Μπαντέκα , ως σύλλογος  «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» ,  να ξαναζήσουμε .

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που απόψε βρίσκεστε εδώ  , τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή για την βοήθειά της , την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Λίλα Μπαντέκα – Νάνη , τα μέλη του συλλόγου μας  Έλλη Μπαντέκα  , Λεωνίδα Νικόπουλο , Φώτη Πάλλα και Δημήτρη Λάσκο , τον Βαγγέλη Τσοβάρα , τα  τοπικά  Μ.Μ.Ε  αλλά και όλους όσους συνέβαλαν  ανιδιοτελώς  στην προετοιμασία και πραγμάτωση  της αποψινής μας εκδήλωσης >> .

  • G. Miliotis

    Χριστούγεννα όπως πρέπει να είναι… Χριστούγεννα όπως παλιά, ρωμέικα… Χριστούγεννα με Χριστό!

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .