Πίσω από τις εξελίξεις !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
29 Δεκεμβρίου 2018, 08:30

Η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Η.Π.Α – ΤΟΥΡΚΙΑΣ , μάλλον  έπιασε εξ΄ απήνης τόσο την Ελληνική διπλωματία , όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας το έλλειμμα σοβαρής ανάλυσης σε βάθος όσον αφορά τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις αφαιρώντας έτσι την δυνατότητα άσκησης  πολιτικών που θα εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα μέσα από την αξιοποίηση και προσαρμογή στις κυοφορούμενες εξελίξεις .

Η τακτική και οι ελιγμοί Ερντογάν  που κινήθηκαν στην λογική: «Πείσε τις ΗΠΑ ότι είσαι διατεθειμένος να κινηθείς εκτός των σχεδίων τους και κάτι θα κερδίσεις» , δείχνει να κερδίζει την παρτίδα στις σχέσεις  ΤΟΥΡΚΙΑΣ – Η.Π.Α . Ας σκιαγραφήσουμε εν τάχυ τις κινήσεις  υψηλού πολιτικού ρίσκου  του Ερντογάν .  Έδωσε εντολή κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κι ας έλεγε ότι ο Τούρκος πιλότος ήταν… «γκιουλενιστής»! Μετά από μια περίοδο πολύ μεγάλης έντασης με τον Πούτιν, Μόσχα και Άγκυρα είναι στενοί σύμμαχοι, έχοντας μαζί τους τώρα και το Ιράν. Ο Ερντογάν παρήγγειλε S-400 από τη Ρωσία και θα πληρώσει γι΄ αυτό πάνω από 2,5 δις δολάρια. Πολλά περισσότερα θα πληρώσει για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων από ρωσικές εταιρείες… Με λίγα λόγια του κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά μάλλον αξίζει…

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στα άκρα τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ., κάνοντας απίστευτα καψόνια στις Η.Π.Α αμέσως μετά από το πραξικόπημα του 2016 για το οποίο ανοιχτά κατηγόρησε την Ουάσινγκτον! Αγνόησε επιδεικτικά τις συστάσεις των ΗΠΑ να μην παραγγείλει τους S-400, κράτησε δυο χρόνια στη φυλακή τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον και γενικώς σε πολλές περιπτώσεις έδειχνε ότι δεν έχει σκοπό να πειθαρχήσει. Τελευταίο παράδειγμα η αποφασιστικότητα που έδειξε στο θέμα της επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, όπου ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τολμούσε να «χτυπήσει». Κι αυτό γιατί εκεί μαζί με τους Κούρδους υπήρχαν και Αμερικανοί .

Πρέπει να «θεοποιήσουμε» τον Ερντογάν ; Όχι . Προφανώς κάτι έχει δώσει στον Τραμπ, και πήρε πολλά περισσότερα. Το συμπέρασμα; Ότι ο γείτονας κινείται φυσικά με την ισχύ μιας περιφερειακής δύναμης στον ζωτικό χώρο , αλλά κυρίως κινείται στη βάση στρατηγικής σε αντίθεση με εμάς που κινούμαστε εντός σχεδίου, ελπίζοντας στην καλή θέληση της Ουάσινγκτον.

Βεβαίως η σημερινή κυβέρνηση ,οφείλουμε να ομολογήσουμε, προσπάθησε να «χτίσει» έναν ισχυρό ελληνοαμερικανικό άξονα με πολύ επιμονή. Πολλοί έσπευσαν να την κατηγορήσουν γι΄ αυτό αλλά δεν ήταν λανθασμένη η στρατηγική. Αυτό που δεν φαίνεται να μετρήσαμε όσο θα έπρεπε ήταν ο παράγοντας Τραμπ! Οι τελευταίες αποφάσεις του , όπως λένε όλες οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις αλλά και τα γεγονότα ,είναι προσωπικές επιλογές με τις οποίες αγνόησε σημαντικούς συνεργάτες του.

Ο Τραμπ φαίνεται ότι πείστηκε για το σοβαρό ενδεχόμενο να «χαθεί» η Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ζωτικά συμφέροντα των Η.Π.Α στην περιοχή . Κάτι που οφείλεται στην στρατηγική Ερντογάν !!

Το κακό είναι ότι εμείς σε αντίθεση με τον Ερντογάν έχουμε δώσει ήδη πάρα πολλά στις ΗΠΑ, για να μην πούμε ότι έχουμε δώσει τα πάντα! Κοιτώντας το «ταμείο» διαπιστώνουμε ότι οι «εισπράξεις» μας δεν είναι σε καμία περίπτωση οι αναμενόμενες.

Είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία και ανησυχία στην Αθήνα. Και τα δύο πρέπει να ξεπεραστούν πολύ γρήγορα και να αναζητηθεί άμεσα ένα restart στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κι επειδή ο Τραμπ λένε ότι λειτουργεί πρώτα ως επιχειρηματίας και μετά ως πολιτικός θα ήταν ίσως χρήσιμο να ξαναδούμε σε πρώτη φάση τις όποιες συμφωνίες έχουν γίνει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .