Πιο ασφαλείς μετακινήσεις με τα ποδήλατα επιδιώκει ο Δήμος Τρικκαίων

admin
admin
5 Απριλίου 2016, 18:23

Τα Τρίκαλα, η πόλη του ποδηλάτου, πρωτοπορούν ξανά! Και όχι απλώς δημιουργεί ποδηλατόδρομους, αλλά προσφέρει δωρεάν μετακίνηση με ποδήλατα, για όσους χρησιμοποιήσουν τους χώρους στάθμευσης του Δήμου. Από σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου 2016, ο Δήμος Τρικκαίων και η Αστική Ανάπτυξη Α.Ε. (εταιρία του Δήμου) υλοποιούν ακόμη ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Είκοσι (20) ποδήλατα θα παραχωρούνται στους πολίτες (τρικαλινούς και επισκέπτες) που θα σταθμεύουν τα οχήματά τους σε δύο δημοτικούς χώρους στάθμευσης, προκειμένου να κινούνται με αυτά στην πόλη. Τα 15 ποδήλατα βρίσκονται στον χώρο στάθμευσης επί της οδού Κανούτα (παραποταμίως) και τα 5 στην πλατεία Δικαστηρίων (υπόγειος χώρος).
Ετσι, επιτυγχάνονται τρεις στόχοι:

– αποσυμφορείται το κυκλοφοριακό

– εξυπηρετείται ο πολίτης

– ενισχύεται η λογική της χρήσης ποδηλάτου.

Σε μια πόλη με πάνω από 30.000 ποδήλατα, ο Δήμος Τρικκαίων επιδιώκει να καταστήσει τη βιώσιμη μετακίνηση, τρόπο ζωής. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε τον Δήμο, στις 10 πόλεις της Ευρώπης που βραβεύονται για τι προσπάθειες για τη βιώσιμη μετακίνηση, στις Βρυξέλλες, στις 20 Απριλίου 2016.
Η συγκεκριμένη κίνηση λειτουργεί πολύ εύκολα: ο οδηγός του οχήματος, αφού σταθμεύει το όχημά του στο πάρκινγκ, θα συμπληρώνει ειδική φόρμα που βρίσκεται ήδη στα γραφεία των χώρων στάθμευσης. Με την επίδειξη αποδεικτικού στοιχείου ταυτότητας, θα παραλαμβάνει το ποδήλατο – για 3 ώρες κατ’ ανώτατη χρήση. Θα κάνει τις δουλειές του, δηλαδή αυτές που δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία, όπως πληρωμές, επισκέψεις σε τράπεζες, λίγα ψώνια και, επιστρέφοντας, θα παραδίδει το ποδήλατο, χωρις να πληρώνει για αυτό, αλλά μόνο για τη στάθμευση. Φυσικά, σε περίπτωση βλάβης ή κλοπής (πλην σκασμένου λάστιχου) ο πολίτης πληρώνει τη ζημιά ή την απώλεια. Τα ποδήλατα είναι αριθμημένα και έχουν ειδικό σήμα και ειδικό κίτρινο χρώμα, εύκολα αναγνωρίσιμα από όλους.
Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ο Δήμος από αύριο δημοσιοποιεί φυλλάδια που θα ενημερώνουν με χάρτη της πόλης και τον τρόπο λειτουργίας της δράσης. Ταυτοχρόνως, η προσπάθεια αυτή θα βρίσκεται υπό συνεχή εξέταση, προκειμένου, τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις – που είναι ευπρόσδεκτες- , να ενσωματωθούν στη διαδικασία , προς όφελος όλων.
Πλέον, ο Δήμος Τρικκαίων ανοίγει τον δρόμο για την ουσιαστική συνδυαστική μετακίνηση, με την παροχή κινήτρων για τη μείωση της χρήσης οχημάτων κι την περαιτέρω αύξηση της χρήσης ποδηλάτου. Διότι, η λέξη «Κυκλοφορώ» (όπως είναι το σύνθημα της δράσης) δεν θα αφορά μόνο στο αυτοκίνητο, αλλά στη θέληση των τρικαλινών να κινηθούν εύκολα, με ασφάλεια και άνετα, σε μια επίπεδη πόλη, με φυσικές ομορφιές.

 

Από τογ ραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Πιο ασφαλείς μετακινήσεις με τα ποδήλατα επιδιώκει ο Δήμος Τρικκαίων. Ετσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει Εβδομάδα Ασφαλούς Οδήγησης, αποκλειστικά για ποδηλάτες και μάλιστα για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο την εκμάθηση τρόπων προστασίας, την προώθηση της ασφαλούς μετακίνησης με τη γνώση των βασικών στοιχείων του ΚΟΚ και πρόσθετες πληροφορίες για τα ποδήλατα. Οι δράσεις πραγματοποιούνται  σε συνεργασία τον Ποδηλατικό Σύλλογο Τρικάλων και τον σύλλογο Τροχοδρόμοι Φρουροί Τρικάλων, από 11/4/2016 έως 15/4/2016 .

Αθλητές και καθηγητές  του συλλόγου θα επισκεφτούν τα παρακάτω σχολεία:

– Δευτέρα 11/4/2016 31ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

– Τρίτη 12/4/2016 30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

– Τετάρτη  13/4/2016 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

– Πέμπτη 14/4/2016 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

-Παρασκευή  15/4/2016      24ο  Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι μία ώρα και συγκεκριμένα από τις 10:00 έως τις 11:00.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

*Φωτό από τις περυσινές εκδηλώσεις

ebdomada

 

  • ΟΧΙάς

    Βρε πόσα θέλετε να μας τρελάνετε. Είναι δυνατόν με 20 ποδήλατα να γίνει αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού στα Τρίκαλα. Το δωρεάν που το είδατε, για να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο πρέπει να παρκάρεις σε δημοτικό παρκινγκ και να τα ακουμπήσεις κανονικά.
    Πρωτοποριακό γιατί πάνω από 10 πόλεις μέσα σε αυτές και η Καρδίτσα εφαρμόζουν το μέτρο εδώ και χρόνια.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .