Πετρέλαιο Θέρμανσης : έντονο προβληματισμό η αύξηση της τιμής και στην περιοχή Καλαμπάκας – Τα τζάκια στα χωριά ήδη καπνίζουν

admin
admin
15 Οκτωβρίου 2016, 12:36

Από χθες 15 Οκτωβρίου, ξεκίνησε  η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, που φέτος αναμένεται να είναι ακριβότερο , αλλά βοηθούντος και των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν , ακόμα δεν παρατηρείται  μεγάλο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό να προβούν στην προμήθεια  αντιμετωπίζοντας  την ανάγκη θέρμανσης   των σπιτιών για τις βραδινές κυρίως ώρες που η θερμοκρασία πέφτει αισθητά είτε με τα περσινά περισσεύματα , είτε με το άναμμα  των τζακιών . Έχοντας χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του οικογενειακού τους εισοδήματος σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή διάθεσης  (92 λεπτά) που ανακοίνωσε το υπουργείο , τιμή που στην επαρχία θα είναι σαφώς μεγαλύτερη , το κάθε νοικοκυριό αναζητά και πάλι εναλλακτικές λύσεις όπως ξύλα , ηλεκτρική ενέργεια κ.λ.π.

Ήδη οι καπνοδόχοι των σπιτιών στα ημιορεινά και ορεινά χωριά καπνίζουν καθώς έχουν ήδη προμηθευτεί ξύλα είτε από το εμπόριο , είτε από την διάθεση μέσω της διαδικασίας καταναλωτικών αναγκών που λαμβάνει κάθε  φθινόπωρο , από τους δασικούς συνεταιρισμούς .

Ωστόσο η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έναντι της περσινής χρονιάς όχι μόνο προβλημάτισε αλλά και ανησύχησε πολλούς καθώς κάνοντας τους υπολογισμούς τους διαπιστώνουν πως μάλλον ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος  της αγοράς πετρελαίου .

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  διαμορφώνεται  στα 92 λεπτά το λίτρο, με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου με την τιμή στην επαρχία να είναι μεγαλύτερη φτάνοντας μέχρι τα 95 λεπτά , δηλαδή κοντά στα 10 λεπτά ακριβότερα  της προηγούμενης χειμερινής περιόδου που η τιμή του κυμάνθηκε στα 83 – 85 λεπτά. Η αύξηση αυτή οφείλεται, αφενός στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου.

Κατά συνέπεια προκειμένου  να ζεσταθούν, οι καταναλωτές καλούνται φέτος να βάλουν ακόμη πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη, ενώ ακόμη και όσοι θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, θα καταφέρουν να αγοράσουν λιγότερα λίτρα φέτος, εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που θα είναι αυξημένος κατά 0,05 ευρώ το λίτρο.

Η επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Με βάση τις τωρινές τιμές διύλισης, αλλά και τον νέο ΕΦΚ και τον ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 0,92 ευρώ το λίτρο, πρακτικά, θα πληρώσουν ακριβότερο κατά 8,2 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, είχε ξεκινήσει να πωλείται με μέση τιμή 0,838 ευρώ το λίτρο. Όπως γίνεται προφανές περίπου το 1/3 της επιδότησης  εξανεμίζεται από τις αυξήσεις που έφερε το φορολογικό πακέτο του Μαΐου.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .