Περιβαλλοντική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Καλαμπάκας στο ΚΠΕ Φιλιατών

8 Μαρτίου, 2016 12:59 Επιμέλεια: /

img_6391_DCE

Στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, ημερομηνίες της προγραμματισμένης μας περιβαλλοντικής επίσκεψης, ξεκινήσαμε μαθητές και καθηγητές για ένα εναλλακτικό τρόπο μάθησης, βιωματικό, ευχάριστο, πιο αποτελεσματικό, κατευθείαν από τις πηγές, κοντά στη φύση, στους δρόμους, στα χωριά, κοντά στα ποτάμια και στη θάλασσα, μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας και την ανία της τάξης.

Ξεκινώντας από την πόλη μας, με μια ενδιάμεση στάση για καφέ στα Γιάννενα, φθάσαμε στους Φιλιάτες κι εκεί ξεκίνησε από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ, μια παρουσίαση του νομού Θεσπρωτίας, των προγραμμάτων του ΚΠΕ και προβολή των φυτών και βοτάνων, βασικό θέμα της επίσκεψής μας.

Μετά από ένα διάλειμμα για φαγητό και λίγη ξεκούραση, ξεκινήσαμε το απόγευμα την περιήγησή μας στην περιοχή. Κατά μήκος του ποταμού κάναμε το μάθημά μας της φυσικής, παρατηρώντας το νερόμυλο, τη λειτουργία της μυλόπετρας και του υδροηλεκτρικού φράγματος του Καλαμά. Το μάθημα της γεωγραφίας έγινε παρατηρώντας την περιοχή, τα ποτάμια της, τις καλλιέργειες, την χλωρίδα και την πανίδα του Δέλτα του Καλαμά, δίνοντας μας περισσότερες πληροφορίες, ο πολύ καλά κατατοπισμένος κος Βαγγέλης, υπεύθυνος του ΚΠΕ Φιλιατών.

Το επόμενο πρωινό ξεκινήσαμε με την επίσκεψη στο μουσείο της πόλης . Αλήθεια! Δεν το περιμέναμε τόσο όμορφα κατατοπιστικό, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσπρωτίας. Από το μουσείο ξεκίνησε το πολύ ενδιαφέρον μάθημα της ιστορίας της περιοχής και των κατοίκων της, από την προϊστορία , την βυζαντινή εποχή, την εποχή της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα. Καθ” οδόν κάναμε μια ενδιάμεση »ιστορική στάση» στο ’44 και επισκεφτήκαμε την παλιά καμμένη από τους Γερμανούς Σαγιάδα, απομεινάρια μιας άλλης εποχής , που σήμερα προκαλούν θλίψη και οργή.

Εκεί κάναμε και το μάθημα αρχιτεκτονικής, παρατηρώντας την κατασκευή των ηπειρώτικων  πρώην μεγαλοπρεπών σπιτιών της εποχής εκείνης.

Η θέα προς το Δέλτα του Καλαμά και τη θάλασσα  από την ηλιόλουστη παλιά Σαγιάδα ήταν καταπληκτική και με την κούραση της γυμναστικής, με την ανάβαση  στο χωριό και την κατάβαση πεζή, ήρθε η ώρα για ένα απολαυστικό γεύμα και λίγη ξεκούραση στο λιμανάκι της νέας Σαγιάδας.

Όσο για το μάθημα της μουσικής , αυτό το απολαμβάναμε στις διαδρομές μας στο λεωφορείο.

Το απόγευμα , αφού αποχαιρετήσαμε την Θεσπρωτία, ξεκίνησε η επιστροφή μας και ολοκληρώθηκε με μια ενδιάμεση στάση για καφέ, δίπλα στην όμορφη Παμβώτιδα.

Γεμίσαμε με εικόνες, γνώσεις κι εμπειρίες στην εκδρομή αυτή, γνωρίζοντας ένα ακόμα μικρό, αλλά πολύ όμορφο κι ενδιαφέρον κομμάτι της  Ελλάδας. Περιμένουμε την επόμενη φορά να γνωρίσουμε ένα άλλο, εξίσου ωραίο μέρος της ατελείωτα πανέμορφης χώρας μας!

Θα περάσουμε άραγε το ίδιο καλά; Ποιος ξέρει; μπορεί και καλύτερα, αλλά η κάθε φορά θα είναι μοναδική!.

 

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας

 

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.