Περιφερειακό οδικό κύκλωμα Μετεώρων – Ένα έργο με πολλαπλές χρήσεις !!! ( Drone video , Φωτό )

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
13 Μαΐου 2017, 18:40

Η αλήθεια είναι πως όταν η δημοτική αρχή επέλεξε να εντάξει στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» το αγροτικό δίκτυο Καστρακίου ακούστηκαν πολλές κριτικές γι΄ αυτήν την επιλογή της δημοτικής αρχής . Ωστόσο από τότε πολύ νερό κύλισε στο αυλάκι και πλέον το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση και φυσικά προς χρήση της τοπικής κοινωνίας δικαιώνοντας αυτήν την επιλογή καθώς το έργο αναδεικνύει μια περιοχή δυσπρόσιτη και άγνωστη όπου μπορούν να αναπτυχθούν πολλές δράσεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού  .

Τι διαφαίνεται από μια παρατηρητική ματιά του χώρου ;

Ότι το εν λόγω έργο  (Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου ) , στην περιοχή που εκτείνεται,  έρχεται να συμβάλλει πολλαπλώς όχι μόνο στην αγροτική οικονομία (εξυπηρέτηση ποιμνιοστασίων ) αλλά και γενικότερα , καθώς θα μπορεί να εναχθεί και να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο άσκησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού .

Ο δρόμος , που ανηφορίζει τον βράχο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορα και διέρχεται  μια περιοχή που λίγοι γνωρίζουν , κυκλώνει  περιμετρικά την δυτική πλευρά του Μετεωρίτικου βραχώδους συμπλέγματος,  που χωροθετείται στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Καστρακίου , και κλαδώνεται μέσα σε πυκνό δάσος δρυός που φτάνει  μέχρι τις υπώρειες  της Βλαχάβας  , στην περιοχή που φέρει το όνομα «ΚΑΝΑΛΑΚΙ»,  όπου ως γνωστών βρίσκονται σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά στοιχεία της Μετεωτρίτικης μοναστικής πολιτείας όπως η Ιερά Μονή Υπαπαντής , τα ερείπια της Ιεράς Μονής Αγίους Δημητρίου , το μοναστήρι του Μετεωρίτη μοναχού ήρωα της προεπαναστατικής περιόδου Παπα- Θύμιου Βλαχάβα , το μονύδριο του Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία Καναλιώτισσα) , το ησυχαστήριο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ  και φυσικά ο βράχος όπου δεσπόζει το άγαλμα του Παπά- Θύμιου Βλαχάβα .

Πρόκειται για μια περιοχή άγνωστη στους πολλούς αλλά με τόση φυσική  ομορφιά που την καθιστούν μοναδική  και στην οποία τώρα , με την ύπαρξη  ασφαλτοστρωμένου δρόμου πρόσβασης , μπορούν να αναπτυχθούν σειρά δράσεων  που εντάσσονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού .

Φυσιολάτρες που επιθυμούν αν θαυμάσουν το τοπίο με φόντο τους αγιασμένους Μετεωρίτικους βράχους  θα έχουν τώρα πρόσβαση να τον περιδιαβούν και να τον περπατήσουν  γνωρίζοντας  και μελετώντας την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του . Οι ορειβάτες μπορούν να προσεγγίσουν ευκολότερα τα πολλά παραδοσιακά μονοπάτια και τις παραδοσιακές στράτες που  παλιά αποτελούσαν  επικοινωνιακό κόμβο που ένωναν την  Μακεδονία με την Θεσσαλία  και να φτάσουν στο άλλο βραχώδες σύμπλεγμα μεταξύ Γάβρου και Αγίου Δημητρίου , «ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» . Οι ενδιαφερόμενοι  για την ιστορία έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν  και να γνωρίσουν  τους παλιούς οικισμούς πρόδρομους  του σημερινού  οικισμού Κατρακίου . Οι αναρριχητές , είτε μεμονωμένα , είτε κατά ομάδες , μπορούν να αναρριχηθούν στο βραχώδες σύμπλεγμα της περιοχής . Οι μαθητές Δημοτικών σχολίων , γυμνασίων και Λυκείων μπορούν να οργανώνουν εκδρομές για να γνωρίσουν την περιοχή . Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μοναδικό οικοσύστημα που ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος μας φέρνει ποιο κοντά και μπορούμε να απολαύσουμε.

Εκείνο που εκτιμούμε εμείς είναι ότι το έν λόγω έργο έρχεται να εμπλουτίσει το τουριστικό ενδιαφέρον και δένει άρρηκτα με το γεωλογικό μουσείο Καστρακίου  και τον οικισμό  Καστράκι που μάλλον ωφελείται πολλαπλώς . Ας ελπίσουμε πως θα η τοπική κοινωνία θα καταλάβει και θα αξιοποιήσει το εν΄ λόγω έργο !!

 

 • Re Do

  Να σας ρωτήσω κάτι: Εργο διαπλάτυνση, ασφαλτόστρωση, διάνοιξης μέσα στην ΑΔΟΜΗΤΗ Α αρχ. ζώνη ( είναι μέσα στην Α ζώνη ο δρόμος αυτός) δεν επιτρέπεται με την καμμία για τους λόγους που λέτε ότι εξυπηρετεί το έργο. Μόνο για ανάγκες πυροπροστασίας του Μνημείου κι αυτό με ‘άδεια. Πώς το ενέταξε ο δήμος αυτό για χρηματοδότηση, ξέρετε; Έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού άδεια και τι λέει το αίτημα που κατατέθηκε για άδεια , αν υπήρξε αίτημα ;

 • Denmexereis

  Τέλειο! και μέσα στην Καλαμπάκα κοπανάμε πάνω στις λακούβες! αλλά ξέρεις κάτι…. ασε τις χαζομάρες για τα ποιμνιοστάσια, τους ορειβάτες και τους αναρχικούς αναρριχιτές που σε έπιασε η κάψα ξαφνικά… τα μοναστήρια, τα εκκλησάκια και τα Λεωφορεία με τους πελάτες είναι το θέμα. (και εσύ σιγά μην σηκώσεις το σχόλιο….)

 • Μήτσος

  Εκτός από τον δρόμο που κατασκευάστηκε ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ είναι και η κινηματογράφηση με drone!

 • Kzd

  Παράνομη ασφαλτοστρωση όπως είπε και ο φιλος/η, παράνομη βιντεσκοπηση, παράνομη χρήση drone. Και φυσικά αβάντα σε μια δημοτική αρχή που στερείται βασικών δημοκρατικών και ηθικων αρχών. Και όλα πασπαλισμενα με τη χαρακτηριστικη αμέριστη δημοσιογραφική ηθική που χαρακτηρίζει τον τόπο μας. Περιμένω με αγωνια να δω το σχόλιο μου να δημοσιευμενο για να εξακριβωσω και τα δημοκρατικά αντανακλαστικα των οικειων μέσων.

 • baggelis gkiatas

  Κάποιοι σχολιαστές δεν πιστεύουν ότι τα σχόλιά τους θα αναρτηθούν !!! Όπως βλέπετε αναρτούνται γιατί αυτή είναι η διαφορά μας . Εμείς γράφουμε επώνυμα και δεχόμαστε την κριτική και τα σχόλια , εν αντιθέσει με εσάς που και άποψη δεν έχετε για το συγκεκριμένο έργο ( μιλάτε για drone κ.λ.π. ) και κρύβεστε πίσω από την ανωνυμία σας.
  Να είστε καλά και να μας σχολιάζετε , αυτό σημαίνει ότι σας ενδιαφέρουν τα γραφόμενά μας.
  Βαγγέλης Γκιάτας

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .