Πατήρ Φώτιος Βούρλας : πρότυπο Ιερέα και τηλαυγούς ζωής !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
17 Μαρτίου 2019, 13:15

Με μια συγκινητική  αποχαιρετιστήρια  επιστολή  ο  π. Φώτιος Βούρλας  , μετά από μια εικοσαετή και πλέον παρουσία και προσφορά ως ιερέας στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Διάβας ,  ανακοίνωσε την συνταξιοδότησή του και φυσικά την αποχώρησή του από τα καθήκοντα του ιερέα της όμορφης κώμης στις υπώρειες του Κόζιακα , αποχαιρετώντας το ποίμνιό του που επί τόσα χρόνια συνειδητά και με αυταπάρνηση , υπηρέτησε .

Με αφορμή την αποχαιρετιστήρια επιστολή του ,αισθάνομαι την ανάγκη γνωρίζοντας  τον άνθρωπο , τον πνευματικό λειτουργό , το έργο και την προσφορά του στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Διάβας και γενικότερα στην τοπική Εκκλησία , αισθάνομαι την ανάγκη να εξομολογηθώ κάποιες αλήθειες όπως τις αντιλαμβάνομαι και τις αισθάνομαι προσωπικά .

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ταπεινότης του ούτε το θέλει , ούτε , πολύ περισσότερο ,το επιζητά . Ωστόσο επειδή η χρονική στιγμή τόσο για τον ίδιο , όσο και για τους ενορίτες του , είναι εξόχως σημαντική και επειδή στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε οφείλουμε να αναδεικνύουμε συμπεριφορές ανθρώπων  και λειτουργών του Υψίστου που αφήνουν βαθειά αποτυπώματα στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι , ούτως ώστε να αποτελούν για εμάς που ακολουθούμε , πρότυπα ζωής , τούτη δω την αναφορά την θεωρώ πολύπλευρα αναγκαία .

Ο π. Φώτιος Βούρλας  είναι ένας χαρισματικός  άνθρωπος  στολισμένος από τον πλαστουργό με πολλά τάλαντα και αρετές . Ταπεινός όχι ως φαίνεσθε αλλά ως βίωση ζωής. Ταπεινότητα  που συνδεόμενη από , άδολη ευσέβεια , βαθειά ειλικρινή ευγένεια  ψυχής  και απλότητα  ηθών , συγκροτούν  μια προσωπικότητα που έλκη .

Βιώνει , τόσο στην ζωή του , όσο και στην ιεροσύνη του τις πνευματικές προτροπές του  Μεγάλου Ιεράρχη της Εκκλησίας μας Χρυσοστόμου ότι  πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό του ιερέα , που πρέπει να συνοδεύει ολόκληρη τη ζωή του , είναι η αγάπη , καθώς ο Θεός αγάπη εστί . Η ματαιοδοξία , η κενοδοξία, η αθυμία, ο φθόνος και ο θυμός , είναι ξένα για τον παπά – Φώτη ως στάση ζωής και όχι ως χρέος που απορρέει από την ιεροσύνη που κουβαλάει.

Πρότυπο ιεροσύνης, πρότυπο ανθρωπιάς μα πάνω από όλα πρότυπο σωστού χριστιανού.  Εργασιομανής , χωρίς θόρυβο ούτε στην προσωπική του ζωή , ούτε στο λειτούργημα της ιεροσύνης , πάντα με χαμηλούς τόνους . Τόσο χαμηλούς που πραγματικά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την μεγάλη του προσφορά στην Ενορία που του έλαχε να υπηρετήσει , στην Διάβα , στην τοπική κοινωνία και στην τοπική μας εκκλησία .

Υπηρέτησε άψογα την τοπική κοινωνία  ως  πραγματικός δούλος του Κυρίου μας , ποίμανε πνευματικά το ποίμνιό του , πάσχισε μαζί του στις καλές και δύσκολες στιγμές , ανέδειξε  την ιστορία της Διάβας με τις δημόσιες αναφορές του . Με λίγα λόγια διδάσκει ήθος και ευγένεια ψυχής  , στοιχεία που σήμερα σπανίζουν .

Για όλα αυτά οι Διαβίτες τον θεωρούν ένα άξιο τέκνο της Διάβας . Γι΄ αυτό τον σέβονται και τον τιμούν , γι΄ αυτό λυπούνται που αποχωρεί από την ενεργό δράση . Γιατί ,ακριβώς αντιλαμβάνονται ότι χάνουν ένα  πνευματικό και ηθικό στήριγμα .

Ωστόσο το ποιμαντικό , πνευματικό και κοινωνικό έργο του στα είκοσι και πλέον χρόνια παρουσίας του στην Διάβα αποτελεί μια πολύπλευρη κληρονομιά την οποία καλούνται τόσο οι Διαβίτες , όσο και ο διάδοχός του στην ενορία , να αξιοποιήσουν  οικοδομώντας επ΄ αυτής . Πάνω απ΄ όλα όμως καλούμαστε να μεταλάβουμε από τα χαρίσματα , τις αρετές και την πνευματική παρακαταθήκη  που μας κληροδοτεί του παπά-  Φώτης  .

Με τις σκέψεις αυτές  και με ότι προσωπικά με άγγιξε η προσωπικότης του παπά – Φώτη , του εύχομαι ολοψύχως να έχει υγεία , μακροημέρευση , να χαρεί μαζί με την οικογένειά του τους καρπούς της ζωής και του έργου του  και να συνεχίσει να μας νουθετεί με τον λόγο και κυρίως με την στάση ζωής του .

Παππά – Φώτη , σε ευχαριστούμε από καρδιάς για ότι έκανες και θα συνεχίσεις να κάνεις για μας . Το έργο , η προσφορά σου και κυρίως το ήθος σου , μας εμπνέουν  και μας καθοδηγούν !!

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .