Η παραβατικότητα θεσμός της Δημοκρατίας ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
25 Μαΐου 2019, 08:55

«Κρατίστην είναι δημοκρατίαν εν ή πάντες ως τύραννον φοβούνται τον νόμον».

(Βίας ο Πριηνεύς, 625-540 π.Χ., Εκ των 7 σοφών της αρχαίας Ελλάδος)

Η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα δύσκολο ως προς την εφαρμογή του . Η δυσκολία συνίσταται στο γεγονός ότι  σχετίζεται με την ωριμότητα ενός κοινωνικού συνόλου να κατανοήσει την ουσία της έννοιας Δημοκρατία αλλά και  από συγχύσεις εννοιών και αξιών ως προς το περιεχόμενό της . Λόγου χάρη , πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι στην Δημοκρατία μπορείς να ενεργείς κατά την ατομική σου βούληση ως προς την υπηρέτηση των ατομικών στόχων που έχεις θέσει , χωρίς να λογαριάζεις αν αυτοί  αντιστρατεύονται κανόνες και θεσμούς και κυρίως αν βλάπτει τον πολίτη ή το κοινωνικό σύνολο .

Σε άλλες εποχές -όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν- η δημοκρατία απειλούνταν από τα λεγόμενα στρατιωτικά πραξικοπήματα, δηλαδή τις εξωθεσμικές εκτροπές. Στην σημερινή εποχή οι κίνδυνοι είναι άλλου τύπου και συνδέονται άμεσα με την ελευθερία έκφρασης , δράσης και ενεργειών που τελικά ,λαμβάνει  χαρακτηριστικά ασυδοσίας υποσκάπτοντας το θεσμικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται .

Στην εποχή μας το πολιτικό  και κοινωνικό γίγνεσθαι, κάθε άλλο παρά το δημοκρατικό  πολίτευμα ευνοεί. Αντίθετα, εκτρέφει με όλους τους σύγχρονους τρόπους, που και δυναμικοί και μελετημένοι και εμπλουτισμένοι με επιστημονικά μέσα προπαγάνδας είναι, την παθητική αποδοχή, τη μικρονοϊκή ταύτιση, την ωφελιμιστική συγκατάβαση και την ιδιοτελή επιδοκιμασία.

Στη σύγχρονη, πολύπλοκη και τεχνοκρατικά προηγμένη πραγματικότητα, επομένως, το ήθος του πολίτη που θα αντισταθεί, θα κρίνει, θα ερευνήσει και τελικά θα δεχτεί ή θα απορρίψει την προσφερόμενη εκδοχή της αλήθειας είναι το ζητούμενο, αν θέλουμε να μιλάμε για δημοκρατία με το ειδικό βάρος του όρου αυτού και όχι για ένα επίπλαστο κακέκτυπο που, αν δεν ταυτίζεται, αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού.

Συνεπώς δεν νοείται Δημοκρατία με παραβίαση του νομικού πλαισίου , με προσβολή και απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών , ώστε να υπηρετηθούν πολιτικοί ή ιδεολογικοί σκοποί .

Το «άβατο» των Εξαρχείων  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι ως προκάλυψη ενάντια σε ένα ιδεολογικό ρεύμα αλλά διότι λειτουργεί ως «φερετζές» μιας σειράς από εγκληματικές δραστηριότητες – όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η πώληση προϊόντων «μαϊμού», η κλεπταποδοχή και άλλα πολλά.

Πολλοί μιλούν για το πόσο κακή είναι η «εικόνα» που περνάει στην κοινωνία από όλα αυτά. Θα έλεγα ότι το  ζήτημα είναι πόσο εγκληματική και αποδομητική για το κράτος , τους θεμούς ακόμα και γι΄ αυτό το ίδιο το πολίτευμα είναι η ουσία της «μαφιοζοποίησης» του κέντρου των Αθηνών – αλλά και του κέντρου πολλών μεγάλων πόλεων της πατρίδας μας . Η παραβατικότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτική γιατί μετεξελίσσεται σε κανόνα λειτουργίας της δημοκρατίας η οποία τελικά δεν είναι δημοκρατία αλλά ασυδοσία .

  • Γιώργος Παπανικολάου

    Και φυσικά,για όλα αυτά,το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει ο Σύριζα να υποθέσω εννοείς!!!
    ΔΕΝ υπάρχει παρθενογένεση ΜΗΝ ξεχνάς παρά μόνο ΜΙΑ 2019 χρόνια πριν!!!

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .