Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Βαρλαάμ – Πλήθος κόσμου στον Μέγα Εσπερινό

Νικόλαος Γκιάτας(Μούρης)
10 Ιουνίου 2017, 20:46

Μεγαλόπρεποι και επιβλητικοί , γεμάτοι μυστήριο  και ιδιότυπη ομορφιά οι βράχοι του «πέτρινου δάσους»  των Μετεώρων αλλά και μια ζώσα ολόδροση  πνευματική πηγή που αναβλύζει  από τα κατάβαθα της ιστορίας ξεδιψώντας  όσους  και όπως προσεγγίζουν την πάνσεπτη  αγία λιθόπολη  των Μετεώρων  η οποία στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς κρατά το Βυζαντινό χρώμα και την Ορθόδοξη παράδοση αποτελώντας , μέσα από την σιωπηλή βιωτή της  , την  ακρόπολη του πνεύματος , της πίστης και του Ελληνισμού .

Σ’  αυτά  τα βράχια απέδωσε ο περιηγητής – ιστοριογράφος Fr.Pougueville (1770-1838) τους στίχους του Γάλλου ποιητή Lamartine : «Εδώ έρχονται να αποθάνουν οι τελευταίοι θόρυβοι του κόσμου . Ναυτικοί χωρίς άστρο , προσορμισθείτε ΄ Αυτό είναι το λιμάνι . Εδώ η ψυχή βυθίζεται σε μια ειρήνη βαθιά , κι η ειρήνη αυτή δεν είναι ο Θάνατος» , κάτι που αναδεικνύει  την μοναδικότητα  και  ιερότητα αυτού του χώρου .

Στην εποχή του  ζόφου ο χαμένος οδοιπόρος ιχνεύει ανήσυχα τον ορίζοντα ζητώντας μια γραμμή φωτός , το σπινθήρισμα ενός άστρου ευνοϊκού , ενός άστρου απλανούς πάνω από την πλάνη των πραγμάτων . Είναι φυσικό σε τέτοιους  καιρούς να επέρχεται διασπορά ψυχών , παράλυση του ήθους , αχαλινωσία κοινωνική , να πελαγοδρομούμε χωρίς πυξίδα , χωρίς θέληση , χωρίς συνείδηση . Είναι μοιραίο όλα να γίνονται αστόχαστα , άλλα να λογίζουν  απ΄ την ψυχική , πνευματική και σωματική κόπωση και άλλα να προδίδουν τον εαυτό τους .

Σε αυτές τις ώρες χρειάζεται να πάμε πίσω , στα μόνιμα στρώματα της ψυχής , πίσω στο  βάθος της αρχής , στην κοινή πηγή , στη νερομάνα ,  που είναι ο κοινός λόγος του γένους  , η κληρονομιά του . Από κεί θα αναμετρηθούμε με το παρόντα ζόφο και θα ξαναβρούμε την πορεία μας στο αύριο .

Η αγία λιθόπολις  είναι  η νερομάνα πηγή και ο φάρος που δείχνει  την πορεία αρκεί να  μελετήσουμε το περιεχόμενό της .

Το θαύμα της Θείας πλαστουργίας , η βεβαιότητα  ότι βαδίζουμε  στα ίδια απόσκια και λόχμες  που βάδισαν οι Όσιοι Μετεωρίτες Πατέρες , ότι προσκυνούμε και δοξολογούμε  τον Κύριό μας  στα ίδια κοιλώματα  και στις αετοφωλιές  που έστησαν στις κορφές των βράχων , στα μοναστήρια  , είναι η μεγάλη κληροδοσία και η αυτογνωσία  συνάμα που μας δείχνουν την πορεία μας  στο αύριο .

 Λίγα στοιχεία για την Μονή Βαρλαάμ

Η Ιερά Μονή Βαρλαάμ ορθώνεται επιβλητική στους βράχους των Μετεώρων από τον 14ο αιώνα όπως και τα υπόλοιπα 22 μοναστήρια της αγίας λιθοπόλως των Σταγών καθώς , σύμφωνα με τα ιστορικά  στοιχεία , ιδρύθηκε στα μέσα του ιδ΄ αιώνα από τον σύγχρονο του οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη ασκητή Βαρλαάμ.

Το μεγαλόπρεπο σημερινό καθολικό, πού τιμάται στην μνήμη τω ν Αγών Πάντων, έκτισαν στα 1541/42 οι Γιαννιώτες αδελφοί ιερομόναχοι Θεοφάνης (†1544) και Νεκτάριος (†1550) οι Αψαράδες.

Το καθολικό τοιχογραφήθηκε το 1548 από τον σπουδαίο Θηβαίο ζωγράφο Φράγκο Κατελάνο, όπως μαρτυρούν η τεχνοτροπία, η εκτέλεση και το καλλιτεχνικό στυλ των παραστάσεων.

Στο βορειοδυτικό άκρο του βράχου βρίσκεται το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, μονόκλιτο δρομικό ναΐδριο, πού κτίστηκε το 1627 και ιστορήθηκε με καλής τέχνης τοιχογραφίες το 1637 από τον Καλαμπακιώτη ιερέα Ιωάννη. Το σημερινό αυτό παρεκκλήσι αντικατέστησε παλαιότερο ομώνυμο ναΐσκο, πού αρχικά είχε οικοδομήσει ο πρώτος οικιστής του βράχου αναχωρητής Βαρλαάμ, και στην συνέχεια είχαν ανακαινίσει οι αδελφοί Αψαράδες Θεοφάνης και Νεκτάριος.

Αξιόλογα κτίσματα της Μονής, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, υποδειγματικά αναπαλαιωμένα και ανακτισμένα στις παραδοσιακές τους μορφές, είναι η παλαιά τράπεζα, η εστία ή μαγειρείο, ένα από τα κομψότερα και ωραιότερα κτίσματα του είδους του, θολοσκέπαστο, με κανονικό οκτάπλευρο τρουλλίσκο ως καπνοδόχο και , τέλος το νοσοκομείο.

Το σκευοφυλάκιο της Μονής Βαρλαάμ, πρόσφατα αναπαλαιωμένο και αναδιοργανωμένο, διαθέτει πλούσια συλλογή κειμηλίων, χειρογράφων, φορητών εικόνων, έργων αργυροχοΐας και μεταλλευτικής, χρυσοκέντητων τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει .

Στο μοναστήρι αυτό εγκαταβιούν νέοι μοναχοί που κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του σεβάσμιου Ηγουμένου γέροντα Ισιδώρου , γνωρίζει μια ακμή που σίγουρα θα καταγραφεί στα  σύγχρονα κατάστιχα  της μονής . Το έργο και η προσφορά της αδελφότητας  πολυσχιδής , το αναστηλωτικό έργο και αυτό μεγάλο , ο πνευματικός αγώνας επί των  γνήσιων   αρχών  και κανόνων  που με την βιωτή τους πάνω και μέσα στους βράχους των Μετεώρων άφησαν ως πολύτιμη παρακαταθήκη οι  όσιοι Μετεωρίτες  Πατέρες  , αξιοπρόσεκτος .

Όλα τούτα , που ίσως βρίσκονται στην σκιά της αγίας Λιθοπόλεως των Μετεώρων , δημιουργούν τα εχέγγυα ότι τα Μετέωρα συνεχίζουν να δίνουν πολλά αποτελώντας τον πνευματικό φάρο  για μα τηλαυγή ζωή γιομάτη από την  δροσιά και τα νάματα της ιστορικής   της διαδρομής και της πνευματικής κληροδοσίας των οσίων Μετεωριτών Πατέρων .

Με την ευκαιρία της πανηγύρεως  της Μονής (των Αγίων Πάντων ) σήμερα Σάββατο, προεξάρχων του Πρωτοσυγγέλου της Ι. Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων π. Νύφωνα , του ηγουμένου πατρός Ισιδώρου , των Ηγουμένων των άλλων μονών , ιερέων και ιερομονάχων , παρουσία πλήθους προσκυνητών , τελέστηκε ο Μέγας εσπερινός ενώ αύριο Κυριακή θα τελεστεί η πανηγυρική , αρχιερατική Θεία λειτουργία .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .