Παναγιά «Γαλακτοτροφούσα» Ανθούσας Ασπροποτάμου

admin
admin
14 Αυγούστου 2015, 07:58

Οι εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας  παρουσιάζουν τη Θεοτόκο να κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο Χριστό και να Τον τρέφει με το γάλα της (να Τον θηλάζει). Για τον λόγο αυτό, οι εικόνες αυτές είναι πολύ αγαπητές στις νέες μητέρες και ιδιαίτερα σε όσες θηλάζουν.  Η ιδιαιτερότητά τους  ότι το στήθος τής Παναγίας παρουσιάζεται σαν κολλημένο στον δεξιό της ώμο, ο δε Ιησούς δεν έχει χαρακτηριστικά θηλάζοντος βρέφους, αλλά μικρού παιδιού!

Ο εικονιστικός τύπος της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας είναι αξιόλογος, ευρέως γνωστός και λίαν αγαπητός, στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο προικισμένος αγιογράφος που δημιούργησε τον τύπο  της εικόνας  τον εμπνεύστηκε από την ευαγγελική διήγηση της Γέννησης του Χριστού (Ματθ. β΄ 1-15, Λουκ. β΄ 1-20) και από το ευαγγελικό εδάφιο: «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας» (Λουκ. ια΄ 27).

Η σημαντικότερη απ’ τις υπάρχουσες εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Η εικόνα αυτή αγιογραφήθηκε στην Παλαιστίνη και ανήκε αρχικώς στη Λαύρα του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

Επάνω της είναι γραμμένο το ομοθεματικό της τροπάριο: «Χρυσοπλοκώτατε πύργε και δωδεκάτειχε πόλις, ηλιοστάλακτε θρόνε καθέδρα του βασιλέως, ακατανόητον θαύμα πώς γαλουχείς τον Δεσπότη;».

Ιστορικό  Εικόνας

Η εικόνα της, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, βρισκόταν στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου.

Πριν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε σ’ αυτούς που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός. Να του δοθεί λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης   ως ευλογία  κάτι που  συνέβη  τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.

Ο νέος Σάββας την αφιέρωσε στο σερβικό Κελλί των Καρυών «Τυπικαριό», όπου ο ίδιος συχνά διέμενε και όπου υπάρχει μέχρι σήμερα τοποθετημένη στο τέμπλο στα δεξιά της Ωραίας Πύλης, δηλαδή στη θέση της εικόνας του Χριστού, η οποία βρίσκεται στα αριστερά αντίθετα με την επικρατούσα συνήθεια.

 

Μονή  Κοιμήσεως Θεοτόκου Ανθούσας

Σε ότι αφορά  την περιοχή  μας ,  μια αντίστοιχη εικόνα  της Παναγίας  «γαλακτοτροφούσας»  βρίσκονταν στην   Μονή  Κοιμήσεως  Θεοτόκου  Ανθούσας  Ασπροποτάμου . Λίγο έξω από το χωριό  και  πάνω ακριβώς  στο δρόμο προς Καλαρρύτες δεσπόζει  η μονή  όπου βρισκόταν η εικόνα επί της  οποίας αναγράφοταν η χρονολογία 1761 , έτος που η εικόνα μεταφέρθηκε από τη Βενετία.  Αυτή   η εικόνα  δεν υπάρχει  πλέον λόγω της  καταστροφής που υπέστη  η μονή  από τους γερμανούς .  Υπάρχει όμως  αντίγραφο  αυτής  .  Στο εξωτερικό τμήμα του ιερού   της μονής διαβάσουμε καθαρά ότι η εκκλησία θεμελιώθηκε στις 30 Μαίου 1799. Το μοναστήρι στη μακραίωνη πορεία του χρησίμευε συχνότατα ως ξενώνας, όπου περαστικοί οδοιπόροι βρίσκανε στέγαση, τροφή και ύπνο.

Αυτοί οι κατά καιρούς φιλοξενούμενοι, κυρίως κτηνοτρόφοι με κοπάδια ζώων ή κυρατζήδες, πρόσφεραν ζώα, χρήματα ή εικονίσματα, με τα οποία συντηρούνταν και προσέφερε τις υπηρεσίες του το μοναστήρι. Οι μοναχοί που εγκαταβίωσαν από την ίδρυση της μονής είναι άγνωστοι  . Πάντως  ο  περιηγητής Πουκεβίλ τον 19ο αιώνα μιλά για τρεις καλόγερους που είχε συναντήσει εδώ.

Η Μονή  καταστράφηκε από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943, ενώ ως τότε το χρησιμοποιούσαν ως τόπο καταυλισμού και διανυκτέρευσης  των γερμανικών  στρατιωτικών  σωμάτων  που έρχονταν από το Μέτσοβο προς το χωριό Καλαρρύτες. Πιθανολογείται πως η αιτία της πυρπόλησης ήταν οι ποσότητες σταριού που ήταν αποθηκευμένες στις αποθήκες και προορίζονταν για τους αντάρτες της περιοχής .

Τότε καταστράφηκαν οι θαυμάσιες εικόνες της Παναγίας και του Ιωάννου του Προδρόμου, καθώς και τα περισσότερα οικοδομήματα. Μετά την κατοχή έγινε η ανοικοδόμηση του καθολικού με τη συνδρομή πολλών κατοίκων των γειτονικών χωριών, κυρίως των Καλαρρυτών , οι οποίοι μεταφέρανε χωρίς αμοιβή την πλάκα από το βουνό  «Γκούρα»  και δώρισαν τα μισά χρήματα της επισκευής. Το μοναστήρι έχει κηρυχθεί διατηρητέο και με χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού επισκευάστηκε η σκεπή και ξαναχτίστηκαν τα κατεστραμμένα κελιά του.

Την παραμονή του  Δεκαπενταύγουστου  σε μια γωνιά του μοναστηριού σιγοβράζουν μέσα σε καζάνι κομμάτια κρέατος από  προβατίνα  και γίδα , που προσφέρουν οι κτηνοτρόφοι του  χωριού , ενώ νήμερα της γιορτής το μαγειρεύουν  με  πληγούρι  και μετά τη λειτουργία προσφέρεται σε όλους .

Στις  29 Αυγούστου στο μοναστήρι  γιορτάζεται η αποτομή της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου. Ο τόπος του εορτασμού δεν είναι τυχαίος ούτε αυθαίρετος, καθώς πάνω από το γυναικωνίτη της εκκλησίας υπήρχε παρεκκλήσι αφιερωμένο σ’ αυτή τη γιορτή. Εδώ η προσφορά ,  το  φαγητό   δηλαδή  , είναι  αλάδωτη  φασολάδα ,  χαλβάς  και ελιές  καθώς η συγκεκριμένη γιορτή απαιτεί αυστηρή νηστεία .

Αποτελεί ξεχωριστή ευλογία που η περιοχή έχει αυτό το μοναστήρι της Παναγιάς «Γαλακτοτροφούσας»  το οποίο βέβαια χρίζει της   φροντίδας  , προστασίας  και ανάδειξης  .

Γρηγόρης Καλύβας και Βαγγέλης Γκιάτας

galaktotrofoysa anthoysa (7) galaktotrofoysa anthoysa (6) galaktotrofoysa anthoysa (5) galaktotrofoysa anthoysa (4) galaktotrofoysa anthoysa (3) galaktotrofoysa anthoysa (1)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .