Παλαιοντολογικό Μουσείο Θεόπετρας – Είναι έτοιμο ένα χρόνο αλλά δεν υπάρχει φύλακας για να λειτουργήσει

admin
admin
9 Ιουνίου 2015, 18:15

Το σπήλαιο Θεόπετρας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του ασβεστολιθικού βράχου, που υψώνεται στην κοινότητα Θεόπετρας, περίπου 4χλμ έξω από την Καλαμπάκα και έχει είσοδο αψιδωτή, διαστάσεων 17 x 3 μ περίπου. Το εσωτερικό του αποτελείται από μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου με μικρές κόγχες στην περιφέρεια. Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000 – 65.000.000 χρόνια από σήμερα). Η δημιουργία του σπηλαίου είναι κατά συνέπεια μεταγενέστερη της παραπάνω ηλικίας. Το σπήλαιο άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (η οποία αρχίζει περίπου πριν 130.000 χρόνια).

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1987 από την αρχαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση-Αποστολίκα και συνεχίστηκε μέχρι και το 2005 οπότε και ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση και ανάδειξη του σπηλαίου με τη δημιουργία διαδρόμου επισκεπτών ο οποίος εξυπηρετεί και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Αυτή τη στιγμή τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και το σπήλαιο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.

Παλαιοντολογικό Μουσείο

Ενώ το σπήλαιο της Θεόπετρας είναι ανοιχτό και δέχεται καθημερινά επισκέπτες , αντίθετα το Παλαιοντολογικό Μουσείο που έχει ιδρυθεί στους πρόποδες του βράχου δεν λειτουργεί ενώ είναι έτοιμο ένα χρόνο τώρα.

Και δεν είναι έτοιμο μόνο από κτηριακής άποψης , είναι έτοιμο και από πλευράς εκθεμάτων αφού όλα είναι στην θέση τους.

Μιλώντας στην στήλη μας η κα Κυπαρρίση ανέφερε ότι την Δευτέρα έγινε παράδοση – παραλαβή του Μουσείου ( από την κα Κυπαρίσση στην 19η Εφορία Αρχαιοτήτων ) , για να παραμείνει και πάλι με κλειστές τις πόρτες.

Και το Μουσείο , όπως ανέφερε , ενώ είναι πανέτοιμο δεν λειτουργεί γιατί το Υπουργείο δεν έχει προσλάβει έναν φύλακα. Μάλιστα οι τελευταίες προσλήψεις που έγιναν δεν περιλαμβάνουν φύλακα για το Μουσείο της Θεόπετρας.

Η κα Κυπαρίσση θεωρεί ότι Σπήλαιο και Μουσείο πρέπει να λειτουργούν παράλληλα αφού το ένα συμπληρώνει το άλλο και δεν είναι ξεχωριστά. Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν το Παλαιοντολογικό Μουσείο δεν λειτουργήσει σύντομα , υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των μοναδικών και σπάνιων παγκοσμίως εκθεμάτων.

Κάνει έκκληση προς κάθε αρμόδιο να μεριμνήσει ώστε το Μουσείο της Θεόπετρας να ανοίξει της πύλες του στο κοινό , γιατί η Ανθρωπότητα  έχει να μάθει πολλά από τα εκθέματά του.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .