Όταν ο Χρήστος Μόκκας μεγαλουργεί

admin
admin
3 Φεβρουαρίου 2016, 12:28

Επτά χρόνια χρειάστηκε ο Χρήστος Μόκκας από την Ασπροκκλησιά για να σμιλεύσει ένα κομμάτι βράχου και να φτιάξει ένα έργο που απεικονίζει τον Πάνα και τις Αμαδρυάδες.

Το γλυπτό έχει διαστάσεις κανονικών Ανθρώπων και ζυγίζει πάνω από 400 κιλά.

Ο Χρήστος δεν είναι επαγγελματίας αλλά είναι λάτρης της τέχνης και το έργο αυτό το έκανε από αγάπη και μεράκι.

Ο Πάνας είναι τραγοπόδαρος, με κέρατα, είναι ο θεός της φύσης, των αγρίων ζώων, προστατεύει την πανίδα. Η λέξη πανίδα έχει το όνομά του, και υπάρχει και στα αγγλικά, είναι πλέον διεθνής λέξη. Είναι ο θεός που προστατεύει την ηρεμία και τη μαγεία της φύσης, τραγουδά με τον αυλό του το απομεσήμερο. Είναι ο προστάτης του μεσημεριανού ύπνου, και είναι κρίμα που αυτή η Αρχαία Ελληνική παράδοση χάθηκε στις μέρες μας από το ωράριο εργασίας. Είναι ο θεός του γέλιου, της χαράς, του έρωτα, του σεξ.

Οι Αμαδρυάδες είναι νύμφες των δασών, που γεννιούνται με τις βελανιδιές (δρυς) και άλλα δέντρα και αναπτύσσονται μαζί τους. Όταν το δέντρο κόβεται, η νύμφη του πεθαίνει, πηγαίνει όμως σε άλλο δέντρο και τιμωρεί τον ένοχο. Οι Δρυάδες ήταν νύμφες των δασών, ενώ οι Αμαδρυάδες συνδέονταν με τα δέντρα. Τα ονόματα τους είναι Καρύα, Βάλανος, Κράνεια, Μορέα, Αίγειρος, Πτελέα κλπ., και είναι όλες κόρες του Οξύλου.

Untitled-2_DCE

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .