Όσα δεν γνωρίζουμε Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 – Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

16 Ιουλίου, 2017 10:43 Επιμέλεια: /

volcano

«Γαία πυρί μιχθήτω» !!

Η  φράση αποδίδεται  , κατ΄ άλλους σε ανώνυμο αρχαίο Έλληνα τραγικό: «ἐμοῦ  θανόντος γαῖα μιχθήτω πυρί» (= μετά το θάνατό μου, ας καεί το σύμπαν)  και κατ΄ άλλους  στον Πανάρκη τον αινιγματοποιό που έζησε περίπου το 450 π.Χ.  Συγκεκριμένα, η πλήρης φράση του ποιητή ήταν «εμού θανόντος, γαία πυρί μιχθήτω», την οποία είπε θέλοντας να τονίσει ότι μετά τον θάνατό του ας γίνει ό, τι θέλει, έτσι κι αλλιώς αυτός θα είναι νεκρός. Η φράση κληροδοτήθηκε ως τις μέρες μας με ακριβώς αυτή τη σημασία, «ας γίνει ό, τι θέλει», και υποδηλώνει την απόλυτη αδιαφορία για τις συνέπειες των πράξεών μας.

Η φράση έχει σήμερα την επικαιρότητά της καθώς περιγράφει απολύτως ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές που έχουν δημιουργήσει πολλά κοινωνικά και εθνικά αδιέξοδα αδιαφορώντας για τις ευθύνες και τις  συνέπειες  για το μέλλον της χώρας στο επέκεινα .

Πληροφ. «ΒΙΚΙΛΕΞΙΚΟ» , «Gazzetta.gr»

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.
Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.