Όσα δεν γνωρίζουμε : Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
28 Μαΐου 2017, 09:22

«Ανθ’ ημών Γουλιμής»

Η περίφημη αυτή φράση ειπώθηκε από τον  Χαρίλαο Τρικούπη). Την φράση  την χρησιμοποιούμε και στις ημέρες μας, όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε κάποιον, να τον υποβαθμίσουμε.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης υπήρξε κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα και από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας. Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός και συνέδεσε το όνομά του με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας.

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 11 Ιουλίου 1832 και ήταν γιος του πολιτικού και ιστορικού Σπυρίδωνα Τρικούπη και της Αικατερίνης Μαυροκορδάτου, αδελφής του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο Ναύπλιο και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο της Αθήνας. Μετά την τριετή φοίτησή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετέβη στο Παρίσι, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Νομικής.

Στις 27 Απριλίου 1875, ο Χαρίλαος Τρικούπης γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι ο κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό, εκπροσωπώντας την ανερχόμενη αστική τάξη. Μεγάλοι του αντίπαλοι θα είναι αρχικά ο πολιτικός του μέντορας Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και στη συνέχεια ο «λαϊκιστής» Θεόδωρος Δηλιγιάννης, που εκπροσωπούσαν τα «παλιά τζάκια». Ο Χαρίλαος Τρικούπης θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας για περίπου 11 χρόνια, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 1895, όταν  δεν εκλέχθηκε ούτε βουλευτής και στην θέση του εκλέχθηκε με διαφορά 4 ψήφων, ο Μιλτιάδης Γουλιμής ο μεγάλος πολιτικός διάλεξε την οδό της αυτοεξορίας και απεβίωσε τον επόμενο χρόνο (1896) στο Παρίσι.

Ωστόσο η άποψη, που υπάρχει για τον γιατρό Μ. Γουλιμή, είναι λανθασμένη.

Δεν επρόκειτο για τυχαίο πρόσωπο, αλλά σκεπάστηκε από τον πολιτικό όγκο του Τρικούπη. Ο Μ. Γουλιμής, αλλά και ο πατέρας του Γεώργιος εκπροσωπούσαν στην Βουλή την επαρχία Μεσολογγίου επί μια 40ετία. Ήταν απόγονοι ηρωικών αρματολών και καπεταναίων.

Εκείνο που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, είναι το γεγονός ότι ο Τρικούπης πολιτευόταν επί μακρά σειρά ετών στην περιφέρεια του Μεσολογγίου σε συνδυασμό με τον Γουλιμή, ο οποίος ήταν εξαιρετικά λαοφιλής. Παραμονές των εκλογών του 1896, ο Χαρίλαος Τρικούπης έβλεπε το ρεύμα που διαμορφωνόταν εναντίον του. Εγκατέλειψε λοιπόν τον πολιτικό «σύντροφο» του Γουλιμή, που είχε σταθεί δίπλα του και συνδέθηκε με τον αντίπαλό του Δεληγιώργη, νομίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζει την εκλογή του.

Ερέθισε όμως, με την απόφασή του αυτή, τον συναισθηματικό λαό της επαρχίας Μεσολογγίου (τον απλό χωρικό, τον τσοπάνη, τον ψαρά κλπ, οι οποίοι φρόντισαν να τον «μαυρίσουν» τον Τρικούπη), αφού τότε ακόμη η ψηφοφορία γινόταν με μαύρα και άσπρα σφαιρίδια.

Ωστόσο η φράση έμεινε μνημειώδης και πέρασε στην ιστορία !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .