Όσα δεν γνωρίζουμε – Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

admin
admin
17 Απριλίου 2017, 14:40

«ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Με τη φράση αυτή Ίδε ο άνθρωπος! ή, στα λατινικά, Ecce homo! (Έκε όμο), ο Πόντιος Πιλάτος παρουσίασε στον Ιουδαϊκό λαό τον Ιησού Χριστό φέροντα ακάνθινο στέφανο και περιβεβλημένο με στρατιωτικό ρωμαϊκό πορφυρό χιτώνα. Τούτο αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη (19:5).

Σήμερα με τον αυτό «όρο» καταδεικνύεται στα Ιεροσόλυμα η «Αψίδα του Ίδε ο Άνθρωπος» ή και «Καμάρα του Πιλάτου» όπως επίσης λέγεται, στην οποία έλαβε χώρα το γεγονός αυτό, κατά μεταγενέστερη παράδοση . Είναι η σκωπτική φράση που προφέρει ο Πιλάτος, δείχνοντας τον Θεάνθρωπο στους ανθρώπους.

«Ίδε ο άνθρωπος». Τον είχαν μαστιγώσει, τον είχαν εξευτελίσει και μέσα σ’ αυτή την εξουθένωση και την ταπείνωση  τον δείχνει στους ανθρώπους και λέγει «Ίδε ο άνθρωπος» Θέαμα φοβερό και συγκλονιστικό. Πώς έκαμε ο Θεός τον άνθρωπο και πώς κατήντησε ο άνθρωπος τον Θεό. Αιμόρφυτον, άτιμον, χωρίς είδος και κάλλος, εγκαταλελειμένο  στο μίσος των ανθρώπων, αξιολύπητον. Ο Θεός έγινε άνθρωπος από αγάπη στο πλάσμα του. Κι αυτό με περισσή αχαριστία τον ανέβασε πάνω στο Σταυρό.

Ο Θεός εξήντλησε τα αποθέματα των ευεργεσιών του, και ο άνθρωπος εκόρεσε επάνω του την μανία του μίσους του. Ο Θεός κάλεσε τον άνθρωπο να γίνει Θεάνθρωπος και αυτός «παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς . Ό Θεός εξηγόρασε τον άνθρωπο «εκ κατάρας του νόμου τω τιμίω του αίματι τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς» και ο άνθρωπος με πείσμα του ηρνήθη την χάριν.

Την φράση αυτή του Πόντιου Πιλάτου , την χρησιμοποιούμε και εμείς σήμερα όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον ότι δοκιμάστηκε πολύ .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .