Όσα δεν γνωρίζουμε – Λέξεις , φράσεις έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

admin
admin
26 Μαρτίου 2017, 10:40

«Άνθρωπον ζητώ» !! (Διογένης ο Σινωπεύς)

Ο Διογένης ο αποκαλούμενος «Κυνικός», ή Διογένης ο Σινωπεύς (αρχ. Διογένης ὁ Σινωπεύς) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Φέρεται να γεννήθηκε στη Σινώπη περίπου το 412 π.Χ., (σύμφωνα με άλλες πηγές το 399 π.Χ.), και πέθανε το 323 π.Χ. στην Κόρινθο, σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο, την ημέρα που ο Αλέξανδρος ο Μέγας πέθανε στη Βαβυλώνα. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας. Χρησιμοποιούσε τον αστεϊσμό και το λογοπαίγνιο ως μέσο για τα διδάγματά του. Πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει.

Ο Διογένης έθιξε αποκλειστικά κοινωνικά και ηθικά προβλήματα. Η διδασκαλία του ήταν ουσιαστικά επαναστατική και ανατρεπτική για την τάξη που επικρατούσε τότε. Προσπάθησε με τα επιχειρήματα του να αλλάξει την ανθρώπινη κοινωνία που είχε διαφθαρεί. Αυτό κατά τη γνώμη του θα γινόταν δυνατό αν ο άνθρωπος επέστρεφε στη φύση. Πίστευε, δηλαδή, πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί να την εξασφαλίσει.

Λένε για τον αρχαίο κυνικό φιλόσοφο Διογένη (4ος αιώνας π.Χ.), πως μια μέρα άναψε ένα λυχνάρι  περπατώντας στην αγορά ,  Σε όσους τον ρωτούσαν τί έκανε με το αναμμένο λυχνάρι, απαντούσε με την φράση «ΑΝΘΡΩΠΟΝ  ΖΗΤΩ !!!» εννοώντας ένα σωστό άνθρωπο με προσωπικότητα . Γι’ αυτό μιλούμε και για το φανάρι του Διογένη. Λέμε σήμερα τη φράση αυτή με το νόημα, πω ζητούμε ανθρώπους, που δεν είναι εύκολο να βρεθούν για τη δουλειά, που τους χρειαζόμαστε ή που να έχουν ανώτερη ηθική προσωπικότητα.

Οι  αρχαίοι κυνικοί  φιλόσοφοι είχαν ως έμβλημά τους τον κύνα (σκύλο) και μάλιστα έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «Εμείς διαφέρουμε από τους άλλους σκύλους διότι εμείς δεν δαγκάνουμε τους εχθρούς αλλά τους φίλους, για να τους διορθώσουμε»!.. Για ν’ αντιληφθούμε το μέγεθος της φιλοσοφίας του Διογένη, θα θυμηθούμε αυτό που είπε κάποτε, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έστειλε γράμμα στον Αντίπατρο, με κάποιο αγγελιαφόρο που ονομαζόταν Αθλίας : «Αθλίας, παρ’ αθλίου, δι’ Αθλίου προς άθλιον» (Ο άθλιος στέλνει άθλια επιστολή με τον Άθλιο προς έναν άθλιο)!

Αλήθεια , έχουν αλλάξει καθόλου τα πράγματα από την εποχή εκείνη; Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι, που μπορούν να αναζητηθούν χωρίς το «φανάρι του Διογένους» ;  Δυστυχώς ο άνθρωπος , μεταβλήθηκε  σε ψυχρά και κινούμενα αγάλματα. Χωρίς καρδιά, χωρίς ψυχή, χωρίς αισθήματα! Παρά το γεγονός ότι ήρθε ένας άλλος Διδάσκαλος, ο Ιησούς Χριστός, και είπε το περίφημο : «Αγαπάτε αλλήλους», φοβούμαι ότι  δεν αλλάξαμε  σε τίποτε!.. Παραμένουμε   δυστυχώς οι ίδιοι, με όλα εκείνα τα λάθη και όλες τις ανομίες, τις αμαρτίες ή τα λάθη μας .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .