Όσα δεν γνωρίζουμε – Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
14 Ιανουαρίου 2018, 16:03

«Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» (όταν μάθεις να κυβερνιέσαι, θα μάθεις και να ασκείς σωστά την εξουσία)

Η ως αν άνω  φράση ανήκει στον αρχαίο Αθηναίο νομοθέτη και φιλόσοφο, Σόλωνα και σημαίνει  «αν μάθεις να διοικείσαι, θα μάθεις να διοικείς». Σ’ ένα δημοκρατικό κράτος κάθε πολίτης πρέπει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι ότι οι εμπειρίες των ηγετών δεν ήσαν ξένες στους απλούς πολίτες». Συστατικό στοιχείο του πολιτεύματος ήταν ο προφορικός λόγος και όχι ο γραπτός.

Στην πολιτική και στο δίκαιο αυτό γίνεται φανερό από τις αγορεύσεις στα έργα των Ελλήνων. Η ελευθερία του λόγου ήταν η ελευθερία να μιλάει κανείς δημοσίως πριν από κάθε συλλογική απόφαση. Η συμβολή του προφορικού πολιτισμού ήταν μηδαμινή. Στην αρχαιότητα κανένας εκτός από την ελίτ δεν χρησιμοποιούσε έγγραφα και βιβλία. Όλοι οι άλλοι εξαρτιόνταν από τη δική τους ερμηνεία για το δίκαιο ή το άδικο ή για κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς.

Στα δικαστήρια οι Έλληνες δικαστές άκουαν τις σχετικές διατάξεις που διαβάζονταν κι ερμήνευαν τον νόμο με τη βοήθεια των λόγων που ετοίμαζαν για τους αντίδικους λογογράφοι, στη διάρκεια εκδίκασης και αμέσως ανακοίνωναν την ετυμηγορία τους, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση μεταξύ τους. Οι δικαστές είχαν απόλυτη εξουσία. Δεν υπήρχε όμως ειδική τάξη επαγγελματιών Νομικών. Γι’ αυτό και οι δίκες και οι δικαστικές αποφάσεις χώλαιναν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .