Όσα δεν γνωρίζουμε – Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
23 Φεβρουαρίου 2020, 12:11

 

Η φράση προέρχεται από τον Σιμωνίδη και μεταφράζεται ως εξής:  «Στην ανάγκη ακόμα και οι θεοί υποχωρούν».

Η φράση αυτή χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, για να δηλώσει πως, όταν σε μια δύσκολη κατάσταση, υπάρχει μία μόνο διέξοδος, και οι πιο ανυποχώρητοι αναγκάζονται να την ακολουθήσουν.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ήδη συλλάβει την ιδέα μίας ιδεατής ανθρωπόμορφης θεότητας της «αναπόδραστης ανάγκης» που υφίσταται όχι μόνο πιο πάνω από την ιστορία, αλλά ακόμη και πιο πάνω από τους ίδιους τους θεούς, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίων της.

Η Ανάγκη, Μητέρα των Μοιρών (κατά τον Πλάτωνα)  φέρεται να παραστάθηκε για πρώτη φορά στην Ορφική θεολογία ως βίαιη, αναπόφευκτη θεϊκή δύναμη, όπως τούτο καταμαρτυρούν οι νεοπλατωνικοί φιλόσοφοι Ιερώνυμος, Δαμάσκιος κ.ά. και εκφράζεται εκδηλώνοντας την φύση των πραγμάτων, ακόμη και με την εναντίωση ως Τίσης (τιμωρίας) του ανθρώπου για την Ύβρη που διέπραξε και ως Νέμεσης εκ του ρήματος «νέμω» δηλαδή διανέμω κατά το δίκαιο.

Κατά τον Σιμωνίδη τον Κείο (556 π.Χ.-469 π.Χ.) ο οποίος ήταν Έλληνας λυρικός ποιητής, η δύναμη της ανάγκης ξεπερνά ακόμη και την θέληση των ίδιων των θεών (ἀνάγκᾳ δ᾿ οὐδὲ θεοὶ μάχονται, Σιμωνίδης 139.

Πηγές : didaskalia.gr , gnomionline.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .