Όσα δεν γνωρίζουμε Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
29 Ιανουαρίου 2017, 10:54

Λέξεις , φράσεις και έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»

Πολλά έχουν ειπωθεί για την εν λόγω φράση . Ωστόσο η  πραγματική προέλευση της περίφημης αυτής φράσης, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και προέρχεται από έναν μύθο του Αισώπου,  «Ανήρ Κομπαστής».  Σύμφωνα με αυτό το μύθο λοιπόν , κάποτε ήταν ένα άντρας αθλητής στην Αθήνα και κόμπαζε, δηλαδή καυχιόνταν συνεχώς πως σε αγώνες στη Ρόδο είχε καταφέρει  να κάνει ένα τεράστιο άλμα.

Βέβαια, κανένας από τους υπόλοιπους Αθηναίους δεν πίστευε τα λεγόμενα του οπότε κι΄ αυτός  μη έχοντας άλλο τρόπο να τους αποδείξει τους παρακινούσε να ταξιδέψουν στη Ρόδο για να τα επιβεβαιώσουν οι θεατές του αγώνα. Τότε κάποιος του είπε : «Ποιος ο λόγος να πάμε στη Ρόδο;» . Πήγε στο σκάμμα και έγραψε με το χέρι του στην άμμο τη λέξη  «Ρόδος» . Έτσι του είπε το γνωστό  «Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα» , που σε νεοελληνική μετάφραση σημαίνει «Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα» . Είναι προφανές πως ο καυχησιάρης αθλητής, άλλαξε πόλη!

Ωστόσο η φράση αυτή, διανύει τη δική της πορεία στην κάθε εποχή και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς φιλοσόφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες. Έχει μεταφραστεί, έχει λάβει πολλές παραλλαγές και διαφορετικά νοήματα. Το νόημα αυτής της φράσης πάντως είναι ένα! Δεν υπάρχει λόγος κανείς να καυχιέται, εφόσον όποιος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κάτι, έχει και τη δυνατότητα να το αποδείξει ανά πάσα ώρα και στιγμή σε οποιοδήποτε τόπο και χώρο !

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .