Όσα δεν γνωρίζουμε Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 – Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

27 Αυγούστου, 2017 09:37 Επιμέλεια: /

Dracon-vivliothiki-e1435153235703

«Δρακόντεια μέτρα»

– Δρακόντεια μέτρα : αυστηρά μέτρα, σκληρά μέτρα. Η φράση προέρχεται από τον Δράκοντα, αρχαίο νομοθέτη  της Αθήνας   που χρίστηκε το 624 π.Χ ως ο καταλληλότερος από τους Αθηναίους για την δημιουργία του νομοθετικού συστήματος . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι προφορικοί νόμοι ήταν προνόμιο των αριστοκρατών. Αυτό σήμαινε ότι το νομικό σύστημα ήταν άδικο και οι χαμηλότερες τάξεις δεν μπορούσαν να δικαιωθούν εύκολα σε κάθε περίπτωση.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον ίδιο. Σύμφωνα με ορισμένες αρχαίες αναφορές, ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία μετά από μια εξαιρετική ομιλία που είχε δώσει στο θέατρο της Αίγινας. Υπάρχει η εκδοχή ότι το ενθουσιώδες κοινό άρχισε να ρίχνει πάνω του πανωφόρια και άλλα ρούχα ως ένδειξη θαυμασμού και εκτίμησης. Η υπερβολή αυτή οδήγησε στον απροσδόκητο θάνατό του.

Το 621 π.Χ, καθιερώθηκε ο νέος γραπτός κώδικας, χαραγμένος αρχικά σε ξύλινες πινακίδες. Αυτό σήμαινε πως όσοι γνώριζαν ανάγνωση ήταν σε θέση να αντιληφθούν το περιεχόμενό του. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η αυστηρότητα των έγγραφων νόμων του Δράκοντα άφηναν την αίσθηση ότι ήταν γραμμένοι με αίμα και όχι με μελάνι. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα είχε αντίκτυπο στην πραγματικότητα γιατί τόσο η κλοπή ενός μήλου όσο και η τεμπελιά είχαν ως τιμωρία τον θάνατο, ο οποίος ήταν δεδομένος και για τα «πραγματικά» εγκλήματα ή παραβάσεις.

Εκτός από τις ξύλινες πινακίδες, οι οποίες λέγεται ότι κράτησαν περίπου 200 χρόνια, οι νόμοι του Δράκοντα ήταν λαξευμένοι και στην πέτρα που ήταν ανθεκτικότερη από το ξύλο απέναντι στη φθορά του χρόνου. Ονομάστηκαν Θεσμοί ή Διατάξεις και τοποθετήθηκαν στην Αγορά. Παρά το γεγονός ότι οι νόμοι του Δράκοντα ήταν ίσοι απέναντι σε όλους τους πολίτες της Αθήνας, άσχετα με την κληρονομιά, την κοινωνική τάξη ή τον πλούτο, ήταν σκληροί, αυστηροί και σοβαροί ακόμα και για μια κακή συνήθεια που μπορεί να είχε ένας πολίτης.

Ο Δράκων έκανε διαχωρισμό μεταξύ του εκ προμελέτης φόνου και του εξ αμελείας. Άφησε στην δικαιοδοσία του Αρείου Πάγου την δίκη του εκ προμελέτης φόνου, και διόρισε πενήντα ένα δικαστές (εφέτες), οι οποίοι δίκαζαν τους εξ αμελείας. Οι περισσότεροι από τους νόμους του αντικαταστάθηκαν από αυτούς του Σόλωνα ενώ εξαίρεση αποτελούσε ο νόμος περί ανθρωποκτονίας  που παρέμεινε ως είχε. Ακόμα και σήμερα η χαρακτηριστική  έκφραση «Δρακόντεια μέτρα» χαρακτηρίζει μια κατάσταση που απαιτεί εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για την διαχείριση της. Αναφέρεται σε περιπτώσεις λήψης αυστηρών – σκληρών μέτρων

Πηγή: «livescience»

Draco Gave Laws to Athens.

Draconian Constitution

Written in Human Blood: Draconian Laws and the Dawn of Democracy.

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.
Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.