Όσα δεν γνωρίσουμε – Κυριακή 10 Μαΐου 2020 Λέξεις , φράσεις , έννοιες με ιστορικό περιεχόμενο

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
10 Μαΐου 2020, 08:16

«Αρχή άνδρα δείκνυσι.»  «Η εξουσία αποκαλύπτει τον χαρακτήρα.»(Βίας ο Πριηνεύς, 625-540 π.Χ., Εκ των 7 σοφών της αρχαίας Ελλάδος) .

Η πασίγνωστη αυτή ρήση διατηρεί στο ακέραιο, από τα βάθη της αρχαιότητας ως τις μέρες μας, τη σημασία της και τη βαρύτητά της. Δε θα διαφωνήσει κανείς πως η άσκηση της εξουσίας αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, την ψυχή, τα αισθήματα και τις ιδέες του. Με άλλα λόγια, η εξουσία (μαζί με το χρήμα) είναι η λυδία λίθος πάνω στην οποία δοκιμάζεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου, οι διαθέσεις του και οι προθέσεις του. Βεβαίως, η εξουσία δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική, αλλά αφορά όλους τους οργανισμούς, όλα τα πεδία συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων. Από τους κόλπους της ίδιας της οικογένειας, του πυρήνα των κάθε λογής κοινωνιών, έως τα ευρύτερα κοινωνικά σύνολα, ο ασκών εκ των συνθηκών εξουσία, ο ηγέτης, καλείται να σηκώσει το βάρος των ευθυνών του και να λάβει αποφάσεις, κάποιες φορές καθοριστικές. Για να φέρει εις πέρας το έργο του, για να κάνει πράξη το δέον γενέσθαι, όπως ο ίδιος τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται, οφείλει να έχει ως πρώτους και μόνους οδηγούς συγκεκριμένες αρχές και αξίες, όπως :

Ο ηγέτης οφείλει να σέβεται και όχι να απαξιώνει. Να ακούει και όχι να μιλά από καθέδρας. Να ενώνει και όχι να διχάζει. Να εμψυχώνει και όχι να αποθαρρύνει. Να εμπιστεύεται και όχι να υποψιάζεται. Να συναισθάνεται και όχι να αδιαφορεί. Να υποστηρίζει και όχι να «αδειάζει». Να επιβραβεύει δημοσίως και να επιτιμά κατ’ ιδίαν.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .