Όπως ενημέρωσε ο Αντιπρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων – Μέχρι τέλους του έτους η πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
24 Μαΐου 2017, 11:52

Ενημέρωση προς τους συναδέλφους του Ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων , πραγματοποιεί μέσα από την στήλη μας ο Αντιπρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων κος Γεώργιος Γκόγκος.

Συνιστά την προσοχή ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει όλοι να λάβουν πιστοποίηση Αστέρω και κλειδιών των επιχειρήσεων.

Η πιστοποίηση πραγματοποιείται από κάποιον από τους ειδικούς φορείς ( 22 τον αριθμό ) , ενώ παλαιότερα διδόταν από τον ΕΟΤ.

Το ειδικό σήμα λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) για τα τουριστικά καταλύματα αντικαθίσταται με το πιστοποιητικό κατάταξης καταλυμάτων σε αστέρια και κλειδιά.

Αφορά τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα νέα τουριστικά καταλύματα τύπου:

ξενοδοχεία -αστέρια από 1* έως και 5*

ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) – κλειδιά από 2 έως και 4

Δεν εντάσσονται οι Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή επαύλεις, οι οποίες αδειοδοτούνται με βάση τον Ν.4179/2013 άρθρο 46 και διατηρούν το ειδικό σήμα λειτουργίας τους.

Καταληκτική ημερομηνία της αλλαγής και της αντικατάστασης του ειδικού σήματος λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος σε πιστοποιητικό κατάταξης σε αστέρια ή κλειδιά είναι η 31.12.2017.

Το πιστοποιητικό κατάταξης χορηγείται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε) κατόπιν αίτησης από την επιχείρηση που επιθυμεί να πιστοποιηθεί, ενώ η επιχείρηση επιθεωρείται από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης.

Η διαδικασία κατάταξης σύμφωνα με το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο Κατάταξης Ξενοδοχείων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων/Διαμερισμάτων σε Αστέρια και Κλειδιά είναι αποτέλεσμα ελέγχου των υποχρεωτικών κριτηρίων, που ορίζει η σχετική νομοθεσία αναφορικά με:

–          τα κτιριακά,

–          τον εξοπλισμό,

–          τις παρεχόμενες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με μια λίστα προαιρετικών κριτηρίων, τα οποία αυξάνουν την βαθμολογία κάθε καταλύματος.

Το άθροισμα έχει ως αποτέλεσμα και την τοποθέτηση του καταλύματος στην ανάλογη κατηγορία.

Ο κος Γκόγκος ανέφερε ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι επαγγελματίες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες άμεσα , ώστε να προλάβουν την ημερομηνία.

Μάλιστα ανέφερε ότι αν σε κάποιο κατάλυμα υπάρχουν υπερβάσεις ή παραβάσεις κτηριακές , αυτές θα πρέπει να τακτοποιηθούν ( νομιμοποιηθούν).

Είναι μια διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιηθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση , υπάρχει κίνδυνος ακόμη και μη δανειοδότησης.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .