Ομιλία του Δημάρχου Καλαμπάκας Χρήστου Σινάνη κατα την πραγματοποίση των εγκαινίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

admin
admin
19 Ιουλίου 2015, 18:40

Σεβασμιότατε, Σεβαστοί Πατέρες και Μητέρες, Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Αξιότιμη κυρία Δημουλά

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα σήμερα να καλωσορίζω, εσάς και την οικογένειά σας στην πόλη μας, στα εγκαίνια του νέου χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας.

Πρόκειται για ένα  εξαιρετικά σημαντικό  γεγονός για τον Δήμο και ιδιαίτερα για τους νέους  μας .

Τα παιδιά μας, για να σταθούν στον σύγχρονο κόσμο, έχουν ανάγκη από ανοιχτά παράθυρα και βέβαια κάποιους να τ’ ανοίγουν. Έχουν ανάγκη από αρχές και αξίες , ηθικές και πνευματικές. Όλος ο πλούτος της ψυχής μας, οι αρετές , τα πλεονεκτήματά μας και ο πολιτισμός μας, αποκρυσταλλώνονται μέσα στα βιβλία. Αυτά είναι που ανοίγουν φωτεινά παράθυρα στην αληθινή και καθαρή θέα του κόσμου, απ’ όπου τα παιδιά θα αναγνωρίσουν και θα χαρούν ό,τι ωραίο κρύβει η ζωή.

Εξάλλου, η μόρφωση και η καλλιέργεια του λαού είναι η δύναμή του. Είναι το έμβλημα της Δημοκρατίας. Χάρη σ΄ αυτά οι λαοί φωτίζονται και γεμίζουν με πίστη και ενθουσιασμό.

Δεν φημιζόμαστε εμείς οι Έλληνες για τα τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά για τα πνευματικά μας κατορθώματα. Επομένως, η δημιουργία και η λειτουργία της βιβλιοθήκης εκτός από την διαφύλαξη του πολύτιμου συγγραφικού έργου καλείται, ιδιαιτέρα σήμερα,  να παίξει και έναν νέο ρόλο:

Να αποτελέσει μια νέα κοινωνική δύναμη, γιατί είναι φορέας όχι μόνο γνώσεων αλλά και αξιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της κρίσης των αξιών και της απαξίωσης των αρχών που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο.

Γι’ αυτό, η αξία των βιβλιοθηκών είναι τεράστια. Τα πνευματικά αυτά ιδρύματα είναι φωλιές ελληνικού πολιτισμού αλλά και ανάχωμα στις λογικές και πρακτικές που επιδιώκουν την ισοπέδωση και την κατάρρευση.

Είναι θεματοφύλακες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και βασικοί παράγοντες υποστήριξης και ενίσχυσης της παιδείας. Είναι το οξυγόνο σε ένα κόσμο που παραπαίει. Είναι η γέφυρα που δένει το χθες με το σήμερα.

Είναι η πνευματική τροφή που δεν είναι δευτερεύουσα ενασχόληση.

 

Σήμερα, εγκαινιάζουμε έναν τέτοιο, νέο σταθμό πολιτισμού, θεμελιωμένο στις ρίζες του παλαιότερου. Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, όχι μόνο γιατί ο Δήμος μας αποκτά ένα τέτοιο στολίδι ,αλλά και γιατί μπροστά μου στέκεται η εμπνευστής και δημιουργός αυτού του μεγάλου έργου.

Είναι εκείνη που με πάθος εργάστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος για την ταχύτατη υλοποίησή του.

Μηδένισε τις αποστάσεις και φρόντισε τα πάντα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρειά τους.

Η προσφορά της είναι μοναδική και μέγιστη.

Αποτελεί συνέχεια των ευεργεσιών που δέχθηκε απλόχερα ο τόπος μας από τον μεγάλο ευεργέτη και πατέρα της Γεώργιο Δημουλά, ο οποίος ως γνωστόν ενδιαφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό και για την παιδεία αυτού του τόπου.

Η οικογένεια Δημουλά ποτέ δε ζήτησε τίποτε από τον τόπο μας. Μόνο πρόσφερε σ’ αυτόν. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που καθιστά ξεχωριστό το παράδειγμά τους.

 Αξιότιμη κυρία Δημουλά,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι ενώπιον σας σήμερα και , εκπροσωπώντας ως Δήμαρχος όλους τους δημότες, θέλω   να σας ευχαριστήσω θερμά για την υπέροχη αυτή δωρεά.

Η πνευματική ταυτότητα του Δήμου Καλαμπάκας περιέχει πλέον ένα ακόμη κομμάτι από την ψυχή της οικογένειάς σας. Υποκλινόμαστε στην μεγαλοσύνη σας και υποσχόμαστε ότι θα αξιοποιήσουμε το έργο σας.

Θα το κάνουμε ορμητήριο για ένα καλύτερο αύριο.

Βέβαια , γνωρίζουμε καλά ότι η προσφορά σας δε σταματά μόνο στην κατασκευή του κτιρίου,  αλλά συνεχίζεται με την άοκνη φροντίδα σας και για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.

 Αξιότιμη κυρία Δημουλά,

Ο Δήμος μας  θεώρησε ύψιστη τιμή και υποχρέωση να σας ανακηρύξει επίτιμο Δημότη του και να σας προσφέρει το Κλειδί της πόλης.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε ομόφωνη , γνωρίζοντας παράλληλα ότι το χρέος μας απέναντι στην οικογένεια Δημουλά, θα μένει πάντα ανεξόφλητο.

Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .