Ομιλία της Φιλολόγου κ. Ζιάκα Ιωάννα στην εκδήλωση μνήμης στην Πλατεία Κλαυθμώνος Βασιλικής

admin
admin
26 Σεπτεμβρίου 2016, 12:49

Αξιότιμοι  απόγονοι μαρτυρικών προγόνων

Κυρίες και κύριοι

Βασιλική 1944 – Βασιλική 2016

72 χρόνια μετά με δέος  απέραντο σεβασμό και βαθιά συγκίνηση προσήλθαμε  σ’αυτόν  τον ιερό χώρο , στην πλατεία Κλαυθμώνος , ώστε όλοι μαζί να εκφράσουμε τη βαθιά  ευγνωμοσύνη μας σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου .

«Πεθαίνουν οι νεκροί όταν τους λησμονούμε» είπε ο εθνικός μας ποιητής και έχει η φράση του αυτή έναν ευρύτερο συμβολισμό . Δεν εννοεί απλά να μη λησμονούμε το μνημόσυνο στη μνήμη τους , αλλά να μη λησμονούμε την υπέρτατη θυσία τους. Μεγάλο , λοιπόν , το χρέος της παρουσίας μας εδώ.

Κυρίες και κύριοι , ας αφήσουμε την κλεψύδρα του χρόνου να τρέχει κι ας ταξιδέψουμε πίσω στα βάθη της ιστορίας.

Ο Β’ Παγκόσμιος διήρκησε από την 1η Σεπτεμβρίου 1939 έως  τις 2 Σεπτεμβρίου 1945 και άφησε πίσω του πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς , κάνοντας το Β’Παγκόσμιο πόλεμο την πιο αιματηρή σύρραξη στην ανθρώπινη ιστορία . Η γερμανοιταλική εισβολή στην Ελλάδα ξεκίνησε  στις 6 Απριλίου  του 1941 με την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα μας μέσω Βουλγαρίας  και Γιουγκοσλαβίας .

Η Ελλάδα με υψωμένο από χιλιάδες χρόνια το λάβαρο της ελευθερίας απάντησε ΟΧΙ. Και το ΟΧΙ αυτό υπήρξε το πρώτο ηχηρό ράπισμα στις δυο τότε πανίσχυρες  αυτοκρατορίες της Γερμανίας και Ιταλίας . Ήταν το ΟΧΙ που είχε ξεκινήσει χιλιάδες χρόνια πριν . Είχε περάσει από το «ταν ή επι τας» των μητέρων της Σπάρτης , απ’ το «μολών λαβέ»των Θερμοπυλών , από το Μαραθώνα και την Σαλαμίνα . Από το ελευθερία ή θάνατος του 1821 . Μια ιερή φλόγα που φώτιζε τα ΟΧΙ της ιστορίας μας. Μια ατελείωτη διαδρομή ιερών αγώνων για ελευθερία , τιμή για δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Την Μεγάλη Πέμπτη στις 15 Απριλίου 1941 οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν στα Τρίκαλα καθώς ο ουρανός γέμισε από γερμανικά αεροπλάνα που βομβάρδιζαν ανελέητα την περιοχή .

Την ίδια μέρα στον εναέριο χώρο της Βασιλικής , στην περιοχή του Προφήτη Ηλία διεξήχθη αερομαχία μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων  με αποτέλεσμα να συντριβούν επτά γερμανικά και δυο ελληνικά αεροπλάνα Στο χωριό μας οι Γερμανοί εισβάλλουν στις 20 Απριλίου 1941 και εγκαθίστανται μόνιμα λίγο πιο πάνω απ τον Αι Γιώργη .

Η Βασιλική έγραψε τη δική της ιστορία κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής με τη συμβολή της στην εθνική αντίσταση εναντίον των κατακτητών . Αυτό το χωριό πλήρωσε σημαντικό φόρο αίματος με νεκρούς και τραυματίες, επιβίωσε από την πείνα την ανέχεια , τις κακουχίες και τα βασανιστήρια. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες της κατοχής ήταν αφόρητοι, όμως οι κάτοικοι του χωριού γιγάντωναν τη θέλησή τους για αντίσταση και όχι άδικα, καθώς στις 21 Οκτωβρίου απαλλάσσεται  οριστικά απ’ τη γερμανική παρουσία.

Έναν μήνα περίπου πριν την αποχώρηση των κατακτητών στο χωριό μας λαμβάνει χώρα ένα απ’ τα πιο φρικαλέα εγκλήματα των Γερμανών , μια ανείπωτη τραγωδία.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1944 ημέρα Παρασκευή μια γερμανική φάλαγγα ενώ πορευόταν στο δρόμο   Τρικάλων –Καλαμπάκας δέχεται πυρά από ομάδα ανταρτών του ΕΛΛΑΣ απ’ το σημείο που βρίσκεται η βρύση Μπίνεσι . Οι Γερμανοί ανακόπτουν την πορεία τους   , ανταποδίδουν τα πυρά προς τις παρυφές του λόφου απ’ όπου είχαν δεχτεί την επίθεση και συνεχίζουν την πορεία τους προς την Καλαμπάκα. Λίγες ώρες αργότερα , κοντά στο ανάχωμα της Θεόπετρας  οι Γερμανοί άρχισαν να βομβαρδίζουν ανελέητα τη Βασιλική , με αποτέλεσμα κάτοικοι του χωριού να χάσουν τη ζωή τους .

Την επόμενη μέρα το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου ισχυρή γερμανική δύναμη κατέκλυσε τη Βασιλική . Πολλοί κάτοικοι αντιλαμβανόμενοι το μένος των Γερμανών κατέφυγαν στα γειτονικά χωριά Ρίζωμα, Σπαθάδες και Ράξα . Στο χωριό κατόπιν εντολής των Γερμανών αρχίζουν οι συλλήψεις με αποτέλεσμα 120 γυναικόπαιδα  και 24 άνδρες  να οδηγηθούν στην σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος , ακριβώς στο χώρο που βρισκόμαστε  σήμερα., όπου τότε υπήρχε μια μεγάλη γούρνα   στην οποία οι κάτοικοι  του χωριού έκοβαν πλιθιά. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί στρατιώτες  πυρπόλησαν το χωριό με αποτέλεσμα να καούν 100 σπίτια , στάβλοι  και αχυρώνες καθώς και τα ληξιαρχικά βιβλία της κοινότητας .

Στο χώρο συγκέντρωσης οι αιχμάλωτοι παραμένουν επί ώρες  υπό την απειλή των γερμανικών όπλων . Το απόγευμα  μεταφέρονται 100μ βορειοδυτικά του νηπιαγωγείου   Βασιλικής και εκει διαχωρίζουν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα . Τα γυναικόπαιδα παίρνουν την εντολή να σχηματίσουν δυάδες και να στραφούν δυτικά προς τον Κόζιακα , ενώ τους άνδρες τους οδηγούν σ’ένα χαντάκι , λίγα μέτρα πιο πέρα. Επί ώρες 3 πολυβόλα τοποθετημένα βόρεια των αιχμαλώτων τους σημάδευαν . Ένας  Έλληνας  χαφιές περνώντας δίπλα τους ρωτούσε το ονοματεπώνυμό τους , προφανώς  για να διαπιστώσει αν υπήρχε κάποιος γνωστός του. Αμέσως μετά , κατόπιν διαταγής ανώτερου  Γερμανού αξιωματικού των Τρικάλων , τα γυναικόπαιδα απελευθερώνονται , ενώ οι άνδρες καθώς και η Μαρία Εξάρχου σύζυγος Αθανασίου , η οποία είχε αντισταθεί σθεναρά , όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν να κάψουν το σπίτι τους , παραμένουν αιχμάλωτοι .

Το σούρουπο 3 Γερμανοί υπό την απειλή όπλων αναγκάζουν τους αιχμαλώτους να κατευθυνθούν πεζοί προς την Καλαμπάκα . Όμως στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων ένας αιχμάλωτος , ο Κώτσιας Αθανάσιος , ανήμπορος να συνεχίσει κάθεται να ξεκουραστεί. Ένας από τους στρατιώτες , αφού τον σκούντησε με το όπλο του για να σηκωθεί , τον εκτελεί επί τόπου .Μπορούμε να αντιληφθούμε πως αυτό το περιστατικό προδιαγράφει το μέλλον και των υπόλοιπων αιχμαλώτων . Το βράδυ φτάνουν στην Καλαμπάκα και οδηγούνται στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία Το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου 1944, ημέρα Κυριακή ,αφού πρώτα τους εξανάγκασαν να σκάψουν τον τάφο τους , τους εκτέλεσαν ομαδικά .

Όσον αφορά τη Μαρία Εξάρχου , λίγο πρίν την εκτέλεσή , της δόθηκε χάρη και το δικαίωμα να φύγει..εκείνη  όμως ως γνήσια Ελληνίδα αγωνίστρια διεκδικούσε περίτρανα  την απελευθέρωση του συζύγου και των υπολοίπων συγχωριανών της. Αποκαλεί με ανείπωτο σθένος τους Γερμανούς  «γουρούνια»με αποτέλεσμα να εκτελεστεί επί τόπου και η ίδια .

Τις επόμενες μέρες οι συγγενείς  προσέρχονται για να παραλάβουν τις σωρούς ων αγαπημένων τους προσώπων , αλλά το θέαμα που αντικρίζουν  είναι αποτρόπαιο .Τα άψυχα κορμιά τους  ήταν παραμορφωμένα και τους αναγνώρισαν μόνο από τις ενδυμασίες τους .

Βρισκόμαστε σήμερα στη θέση της μεγάλης γούρνας ,στο κέντρο του χωριού μας , εκεί όπου συγκεντρώθηκαν από τους Γερμανούς οι αιχμάλωτοι Βασιλικιώτες , η οποία ονομάστηκε πλατεία Καυθμώνος , καθώς οι συγγενείς  των φονευθέντων έκλαιγαν και θρηνούσαν εδώ τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τιμούμε σήμερα  και προσκυνούμε με δέος το μεγαλείο της  ψυχής και μνημονεύουμε τους αθάνατους ήρωες  της Βασιλικής .

Οι εκτελεσθέντες  Βασιλικιώτες στην Καλαμπάκα  και οι φονευθέντες στο χωριό από τους Γερμανούς  ήταν οι ακόλουθο:

1. Βλαχοδήμος   Θεόδωρος του Φιλίππου

2.Εξάρχου Αθανάσιος του Σπυρίδωνος

3.Εξάρχου Μαρία σύζυγος Αθανασίου

4.Καντζούρας Δημήτριος του Αθανασίου

5.Καντζούρας Θεόδωρος  του Γεωργίου

6.Καραγιάννης Βασίλειος του Χρήστου

7.Καραγιαννόπουλος Ευάγγελος του Κων/νου

8.Καραθανάσης Κωνσταντίνος του Γεωργίου

9.Καραμίντζιος Δημήτριος του Κων/νου

10.Καραμίντζιος Βασίλειος του Δημητρίου

11.Κολώνας Βασίλειος του Ιωάννου

12.Κώτσιας Αθανάσιος του Αποστόλου

13.Κώτσιας Κυριάκος του Νικολάου

14.Κώτσιας Νικόλαος του Κυριάκου

15.Λίτος Ευάγγελος του Γεωργίου

16.Λύπας Απόστολος του Δημητρίου

17.Μπούγλας Αθανάσιος του Μιχαήλ

18.Μπουρλιάκας Θωμάς του Μιχαήλ

19.Μπουρλιάκας Χαρίλαος του Μιχαήλ

20. Μυτούλας Ευάγγελος του Νέστορα

21. Ντελλής Αχιλλέας του Αθανασίου

22.Ντελλής  Νικόλαος του Ιωάννου

23.Οικονόμου Θεόδωρος του Στυλιανού

24.Πανάγος Νικόλαος του Γεωργίου

25.Παναγιώτου Αθανάσιος του Κων/νου

26.Παπαθανασίου Αχιλλέας  του Θεοδώρου

27.Παπαθεοδώρου Αθανάσιος  του Θεοδώρου

28.Παπίας Κωνσταντίνος του Αθανασίου

29.Παπίας Νικόλαος του Θεοδώρου

30.Τσέλιος Θεόδωρος του Αντωνίου

31.Τσιάμης Σπυρίδων του Αχιλλέα

32.Φούσια Ευαγγελία του Χρήστου

33.Φούσιας Θεόδωρος του Ιωάννου

Κυρίες και κύριοι η απώλεια αυτών των ανθρώπων αποτελεί πυξίδα σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Η σημερινή 72η επέτειος απ’ το ολοκαύτωμα της Βασιλικής σηματοδοτεί την αντίσταση της μνήμης ,που παραμένει ζωντανή , ανατροφοδοτείται και μεταλαμπαδεύεται στις γενιές των νέων ανθρώπων , ορίζει και εμπνέει . Είναι και πρέπει να παραμείνει ημέρα περισυλλογής ,αυτοκριτικής και αγώνα .

Ο δικός μας αγώνας σήμερα είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη ως εφαλτήριο για τους σύγχρονους αγώνες , για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας , για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειας.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζει η χώρα μας υπάρχει η ανάγκη να διδαχτούμε από τα ορόσημα της ελληνικής ιστορίας και να πετύχουμε τη σύζευξη ανάμεσα στο εγώ και στο εμείς .Άλλωστε όπως λέει και ο Μακρυγιάννης «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτήν την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς  και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί , να την φυλάμε κι όλοι μαζί , και να μην λέει ούτε ο δυνατός «εγώ»ούτε ο αδύνατος . Γιατί είμαστε  εις το εμείς κι όχι εις το εγώ». Κατά τη μακραίωνη ιστορία αυτής της χώρας αποδείχτηκε πολλές φορές πως ,όταν πορευόμαστε ενωμένοι και με γνώμονα το «εμείς», η φυλή μας δύσκολα νικιέται …δυστυχώς όμως όταν κυριαρχεί το «εγώ»η φυλή μας αυτοκτονεί.

Με τη σημερινή μας εκδήλωση θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη των πεσόντων ηρώων μας και να στείλουμε σε όλους το μήνυμα της ειρήνης , της καταδίκης των πολέμων της καταδίκης του ναζισμού και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού.

Οι λαοί και οι δημοκρατικοί ηγέτες έχουν χρέος να αντιστέκονται στην αδικία , στην εκμετάλλευση , στη δύναμη της πυγμής , στον αυταρχισμό ,στον πόλεμο , στο φασισμό , με όποια μορφή κι αν παρουσιάζεται .

Σήμερα, που ως Έλληνες  δοκιμαζόμαστε ξανά , έχουμε απόλυτη ανάγκη από τα ηθικά και ιδεολογικά στηρίγματα που μας άφησαν παρακαταθήκη οι αγωνιστές του ηρωικού παρελθόντος μας. Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στην κινητήρια δύναμη της ψυχής μας , στην ιστορικά επιβεβαιωμένη γενναιότητά μας και να κάνουμε υπερβάσεις ως έθνος.

Γι’αυτό και εκδηλώσεις σαν την σημερινή έχουν ιδιαίτερη  αξία , αφού υπηρετούν αυτόν ακριβώς  το σκοπό . Αξίζουν κάθε τιμής οι ήρωες μας , που μας προσέφεραν έτοιμο το ιδεολογικό οπλοστάσιο και μια λεύτερη γη . Η δική μας  υποχρέωση είναι να διαφυλάξουμε τα πανανθρώπινα ιδανικά τους , να τα υπερασπιστούμε και να τα κάνουμε πράξη με τις επιλογές μας μεταγγίζοντας τα στα παιδιά μας .Πρέπει να σταθούμε  αντάξιοι την Ιστορίας , της παράδοσης και του  μέλλοντος του τόπου μας.

Τιμή και δόξα στους νεκρούς ήρωες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους …

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .